Delicte

BRAȘOV. Încălcarea proprietății intelectuale, amendată drastic

 

În primele patru luni ale acestui an, polițiștii din întreaga țară, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice – IGPR au efectuat 205 de acțiuni și au constatat peste 350 de infracțiuni la regimul proprietății intelectuale. Au fost recuperate prejudicii de peste 300.000 de lei și indisponibilizate bunuri în valoare de peste 22.000.000 de lei.

Protecţia drepturilor de proprietate intelectuală reprezintă unul dintre domeniile esențiale pentru asigurarea legalității mediului de afaceri, fiind şi una dintre priorităţile Poliției Române, se arată în comunicatul instituției. 

În urma activităților desfășurate, fost trimise în judecată 40 de cauze și s-au întocmit 374 de dosare penale pentru săvârșirea de infracțiuni economice, de comiterea cărora sunt bănuite 197 de persoane, dintre care față de 9 s-au dispus măsuri restrictive de libertate.

Valoarea prejudiciilor recuperate până în prezent în cauzele instrumentate este de peste 306.000 de lei.

De asemenea, au fost indisponibilizate 3.647 de produse textile (îmbrăcăminte și  încălţăminte), în valoare de 21.816.680 de lei, 163 de produse cosmetice,  în valoare de 12.897 de lei, 32 de produse electronice și electrocasnice, în valoare de 16.020 de lei, 5.109 de litri de băuturi alcoolice și nonalcoolice, în valoare de 18.700 de lei, 518 produse alimentare, în valoare de 24.060 de lei și alte bunuri în valoare de 3.862.390 de lei.

Spre exemplu, în 14 februarie a.c., polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat 45 de percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti și a județelor Ilfov, Mureș, Gorj, Brașov, Constanța si Bacău.

Activitățile s-au desfășurat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 4 București, la sediile sociale și punctele de lucru ale unor societăți comerciale administrate de persoane bănuite de infracțiuni la legea drepturilor de autor.

La acțiune au participat și poliţişti din cadrul Direcției de Investigații Criminale, ai Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, precum și polițiști ai inspectoratelor de poliție județene Mureș, Gorj, Brașov, Constanța și Bacău.

Din cercetări a reieșit că persoanele vizate ar fi comercializat, pe piața din România, programe de calculator piratate după creații intelectuale care fac obiectul drepturilor de autor, utilizate la aparatele de joc cu câștiguri, tip ,,slot-machine”. 

Componentele aparatelor de joc contrafăcute ar fi fost realizate cu piese electronice specifice, achiziționate din Taiwan și China, fiind totodată implementate programe informatice copiate de pe versiunile originale. 

După implementarea pe plăcile de bază a programului de joc copiat, cei în cauză ar fi comercializat, în perioada 2009 – 2015, la mai mulți operatori de jocuri de noroc din  România, plăci contrafăcute.

Astfel, persoanele vizate ar fi adus prejudicii materiale și de imagine titularilor drepturilor de autor, cât și utilizatorilor unor astfel de produse, prin alterarea rezultatelor jocurilor.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate în vederea expertizării 62 de placi electronice pentru aparate de joc cu câștiguri, tip slot – machine, cu o valoare de piață estimată la150.000 de euro.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare