Cultură

[ViDEO] GOOGLE DOODLE video: Hedy Lamarr, star la Hollywood şi inventatoare

  • google doodle Hedy lamarr04_197848.JPG
  • google doodle Hedy lamarr02_197849.JPG
  • google doodle Hedy lamarr0_197851.JPG
  • google doodle Hedy lamarr01_197852.JPG
  • google doodle Hedy lamarr03_197853.JPG
  • google doodle Hedy lamarr1_197854.JPG
 

Google o omagiază astăzi pe Hedy Lamarr, care și-ar sărbători a 101-a aniversare. Deși mulți îi cunosc chipul datorită faptului că a fost, cândva, numită „cea mai frumoasă femeie din lume”, existența ei nu s-a rezumat la asta, invenţiile ei fiind la baza tehnologiilor moderne de comunicaţii (Wi-Fi, Bluetooth etc).

Dorindu-se un tribut adus carierei sale de la Hollywood, logo-ul Google are formatul unei pelicule, care captează spiritul epocii anilor 1940 prin intermediul unor ilustraţii şi afişe de film, dar alternează cu scenele în care Hedy lamarr apare în laboratorul de cercetare.

Născută Hedwig Eva Maria Kiesler, pe 9 noiembrie 1914, la Viena, a primit primul ei rol principal la vârsta de 17 ani, într-un film german intitulat „Geld Auf Der Strasse“.

După o scurtă carieră în cinematografia germană, care a inclus şi o scenă controversată, în care a simulat un orgasm, în filmul „Ecstasy” (1933), tânăra actriţă şi-a părăsit primul soţ, un colaborator la guvernelor fasciste din Germania şi Italia, mutându-se în secret la Paris. Este de menționat că orgasmul său din filmul „Ecstasy” a fost catalogat drept primul orgasm dintr-un film non-pornografic și a fost interzis inclusiv în SUA. La Paris l-a cunoscut pe Louis B. Mayer, directorul studiourilor MGM, care i-a recomandat să îşi schimbe numele şi i-a oferit un contract la Hollywood, unde a început să capete roluri importante, din anii 1930 până în anii 1950.

Cu toate acestea, Hedy Lamarr nu era doar o femeie frumoasă. Pe lângă succesul din cinematografie, a patentat o metodă tehnologică, numită „Secret Communication System”(sistem de comunicare secretă) în 1942, care a devenit ulterior de o importanţă crucială atât pentru siguranţa comunicaţiilor militare, cât şi pentru tehnologia telefoniei mobile. Astfel, în timpul primei sale căsătorii, Hedy Lamarr a devenit interesată de ştiinţele aplicate şi, plictisită de actorie, s-a folosit de cunoştinţele acumulate pentru a deveni inventatoarea unor tehnologii, potrivit celor de la The Independent.

La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, dorind să ajute trupele americane, şi-a dat seama că bruiajul de către puterile Axei a comunicaţiilor radiofonice ale Aliaţilor ar putea fi o problemă majoră. Alături de bunul ei prieten compozitorul George Antheil, Hedy Lamarr, inspirându-se din modul de funcţionare al pianului, a inventat tehnologia denumită „modulaţie prin spectrul de răspândire cu salturi de frecvenţă” (FHSS), care avea capacitatea de a rezolva acea problemă.

Deşi Marina americană a adoptat această tehnologie abia în anii 1960, principiile invenţiei sale sunt încorporate în zilele noastre în numeroase aparate şi dispozitive moderne, precum Wi-Fi, GPS, CDMA şi Bluetooth. Graţie acestei invenţii, numele frumoasei actrițe a fost inclus în National Inventors Hall of Fame în 2014. De asemenea, fost premiată în 1997 de către Electronic Frontier Foundation, ca fiind invenția care a stat la baza tehnologiei de comunicare cu spectru larg.

La Hollywood, ea a jucat invariabil seducătoarea plină de farmec de origini exotice. şi a jucat alături de cei mai populari bărbați ai epocii, dar şi de alte staruri.
Lamarr a devenit cetățean american la 10 aprilie 1953, la vârsta de 38 de ani. În 1966, ea a fost arestată pentru furt din magazine la Los Angeles. Actriţa a fost căsătorită de șase ori și a avut trei copii, dintre care unul adoptat.

Ea a murit la Casselberry, Florida, la 19 ianuarie 2000, la vârsta de 85 de ani.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare