Cultură

BRAȘOV. Zece ani de când „Rază de Lumină” îi scoate pe copiii nevăzători din întuneric

  • raza0_224001.jpg
  • raza2_224003.jpg
  • Raza3_224004.jpg
  • raza4_224005.jpg
  • raza5_224006.jpg
  • raza6_224007.jpg
 

Centrul de zi pentru nevăzători „Rază de lumină” din Braşov a împlinit 10 ani. Timp în care zeci de copii condamnaţi la întuneric din toate punctele de vedere au învăţat aici să-şi dezvolte mintea, au învăţat să scrie în Braille, au învățat să cânte, să danseze, au învăţat să se descurce singuri, au învăţat programe IT, au luat lecţii de călărie și au învățat să… picteze, au mers în excursii şi frecventează învăţământul de masă, căruia i-au făcut sau încă îi fac faţă.
La evenimentul aniversar au participat oficialități, printre care s-a numărat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, vicepreşedintele CJ Adrian Gabor, primarul Braşovului, George Scripcaru, reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi Familiei, ai Direcţiei pentru Protecţia Copilului, alături de copii, părinţi, psihopedagogi.
La moment aniversar, conducerea instituției a rememorat ce a însemnat acest centru, deschis în 2006, după ce Asociaţia Catharsis a reuşit să ridice clădirea pe terenul oferit de municipalitate. „Acest centru a fost construit de Asociatia Catharsis Brasov cu fonduri primite de la GE Money Bank Hannovra – reprezentată de Bernd Gisken, GE Money Multiservis Praga – reprezentată de Charlie Coode, Budapest Bank Nyrt – reprezentată de Edit Malarik. Proiectul a fost promovat de Pier-Paolo Dipaola, cetăţean francez împreună cu  Pieter van Groos, cetăţean olandez, reprezentantul Societăţii de Microfinanţare pentru Europa de Est, şi Dan Ionescu, director regional GE Sud-Estul Europei”, a ținut să sublinieze Azota Popescu, preşedinta Asociaţiei Catharsis și inițiatoarea acestui proiect. „De 10 ani „Rază de Lumină” oferă copiilor cu probleme de vedere un suport real, ei au reuşit să se integreze în şcoală, am colaborat cu directori care au acceptat să lucreze cu copii nevăzători, am încercat să ajungem la sufleţelul copilului şi să îi înţelegem nevoile. Am reuşit să aducem maşini de scris dactilo-Braille şi profesori care să îi înveţe să se descurce pe calculator. Copiii noştri ştiu să înveţe, să-şi scrie lecţiile pe laptop şi să comunice cu întreaga lume. Ei nu mai sunt izolaţi, ceea ce le creează confort şi libertate. Am lucrat foarte bine cu echipa de psihopedagogi şi am reuşit să găsim sponsori cu inimă mare, care s-au implicat activ şi au făcut posibil ca acest centru să aibă condiţii la standarde europene”, a mai spus Popescu.

Solicitare către Ministerul Muncii

Sunt paşi importanţi făcuţi pentru aceşti copii, dar ei încă au nevoie de persoane specializate care să îi însoţească la şcoală şi să îi ajute. Acum, părinţii sunt cei care preiau sarcina asistenţilor itineranţi, iar lucrul acesta a fost transmis Ministerului Muncii şi Familiei prin reprezentantul care a participat la momentul aniversar, Angela Tonceanu, pe care profesorul Gigi Pană a învățat-o să scrie în Braille numele ei și al ministerului.
În toţi aceşti ani, Centrul a fost susţinut prin fonduri de la autorităţi, dar şi cu implicarea sponsorilor, însă președinta Catharsis spune că e prima dată după cinci ani când cineva de la conducerea CJ nu doar semnează hârtiile pentru instituți, ci vine să vadă și să fie alături de beneficiari „Ne-am implicat în decursul acestui timp în a plăti psihopedagogii însoţitori, oameni de care are nevoie acest centru. Este o datorie a noastră să fim alături de aceste persoane”, a precizat Adrian Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, care a primit în dar de la  Bogdan, unul dintre copiii ce frecventează centrul, o pictură realizată chiar de acesta.

Diplome de excelență

Azota Popescu și preşedintele CJ Braşov au înmânat Diplome de Excelenţă pentru Cel mai bun elev al Braşovului, care a obţinut rezultate remarcabile la învăţătură, directorilor de şcoli gimnaziale şi de liceu care au acceptat elevi nevăzători să frecventeze şcoala, sponsorilor şi personalului implicat în activităţi de psihopedagogie specială şi Diplome de participare intensivă la activităţile centrului.
Cu un zâmbet larg pe față, câţiva copii au spus în cuvinte emoţionante şi au cât de important este pentru ei Centrul „Rază de Lumină”. La final, ca la orice aniversare, nu putea lipsi tortul, însoțit de cântecul „La mulţi ani!”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare