Cultură

BRAȘOV. Sindicatul Teatrului „Sică Alexandrescu” aduce acuze fostului manager

 

Era de așteptat ca Sindicatul Independent al Salariaţilor din Teatrul „Sică Alexandrescu” să răspundă replicii colegilor „greviști”, care protestează față de modul în care a decurs concursul pentru postul de manager al instituției, în special interviul pe care l-a susținut singurul candidat rămas în cursă, Dan Marius Zarafescu. Sindicaliștii aduc acuze serioase fostului manager, regizorul Claudiu Goga.
    
„Este foarte trist că dialogul dintre angajaţii unei instituţii de cultură, cum este Teatrul Sică Alexandrescu, s-a mutat de pe scenă pe… facebook! (și în presă – nota red.). Experienţa ne-a învăţat însă că în viaţă trebuie să te ridici, dar să te şi cobori la orice nivel, în funcţie de interlocutor. Asta deoarece există situaţii în care tăcerea dictată de bunul simţ, precum şi reţinerea de a spăla rufele din familie în public, pot să facă mai mult rău decât bine şi până la urmă singurul lucru care contează pe lumea asta este ADEVĂRUL, spus cu menajamente sau nu.
Vorbiţi dragi colegi, într-o primă fază, despre manipulare şi cinste… Asta ne duce cu gândul aşa…, fără să vrem, în urmă cu vreo 12-13 ani, la momentul în care d-nul Claudiu Goga dorea să devină director al Teatrului Sică Alexandrescu. Tânăr şi probabil nesigur pe forţele lui, trimitea diferite persoane să-i netezească drumul spre Primărie şi să-l recomande ca pe un regizor talentat, ambiţios şi… de viitor! Mărturie în sensul acesta ar putea depune actori de marcă ai teatrului «nevoiți» să părăsească instituția, realizând în timp ce eroare regretabilă au comis. Dar, ca să limpezim apele, noi propunem să fie scoasă din arhivă lucrarea scrisă atunci de dl. Claudiu Goga şi să fie comparată cu cea elaborată de dl. Zarafescu la concursul desfăşurat joi 29 septembrie, lucrare apreciată la superlativ de comisia de examinare, spre supărarea colegilor noştri protestatari. Asta da (ne)manipulare !
Cinstea este şi ea o virtute demnă de toată lauda, pentru cine o are, dar… În toată perioada cât a fost director al Teatrului Sică Alexandrescu din Braşov, Claudiu Goga a montat spectacole pe la teatrele din ţară pentru onorarii de mii de euro, după cum este cota fiecărui regizor. Profesia dânsului şi exercitarea acesteia îl făcea oarecum incompatibil cu funcţia de director, deoarece domnia sa venea la teatru, în medie, 2-3 zile pe lună şi lua pentru asta, din banii contribuabililor braşoveni, salariul de manager al Teatrului Sică Alexandrescu!!!
De ani buni, tot din banii contribuabililor braşoveni este plătită şi secretara literară a teatrului, d-na Oana Borş, care este încă angajată şi îl întrece pe fostul director prin faptul că apare la teatru cel mult o zi pe lună, dar lucrează cu succes de la Bucureşti pentru cariera lui Claudiu Goga, căci în lumea teatrului românesc  «obrazul subţire cu cheltuială se ţine». În tot acest timp imaginea Teatrului Sică Alexandrescu a «prosperat» şi ea spre «performanţa» greu de egalat, aceea că în ultimii 5 ani din mandatul lui Goga teatrul de la poalele Tâmpei a fost singurul din România care nu a mai fost invitat la nici un festival sau manifestare de profil din ţară, căci de străinătate nici nu poate fi vorba…
Ce mai contează atunci că râde tot oraşul de cum îşi dă Claudiu Goga premii singur la Festivalul de Dramaturgie Contemporană din Brașov.
Ne punem plasturi pe gură, buline pe mai ştim noi unde şi ne închipuim că nimeni nu se prinde de nimic.
Prin  urmare conducerea SIS nu a dorit să oprească o aşa zisă mişcare de protest, ci să îndrepte cât mai urgent Teatrul Sică Alexandrescu spre o stare  de normalitate, pentru care există multe alte argumente.
Noi credem că toate acestea au constituit motive pentru care Claudiu Goga şi-a dat demisia la finalul anului trecut, din funcţia de director al Teatrului, dar nu a fost aşa… Dânsul a dat în judecată Primăria pentru  a fi repus în funcţie. După toate etapele procesuale s-a dat o sentinţă definitivă şi irevocabilă care nu i-a fost favorabilă.
Aşa se face că în ultimul an colegii protestatari și strâns uniţi în jurul «cârmaciului iscusit» au boicotat orice încercare a Primăriei de a aduce un manager la Teatrul Sică Alexandrescu, invocând tot felul de motive…, ba că nu există transparenţă, ba că nu a fost un concurs cinstit, ba că a fost o mascaradă, după sistemul  binecunoscut la români «…hoţul strigă hoţul!».
În privinţa informaţiilor false pe care spuneţi că le avansează conducerea sindicatului, e bine de… realizat că 32 de membri câţi ştiţi dv. că are această organizaţie reprezintă oricum o majoritate faţă de opt protestatari din faţa teatrului, însă în realitate sindicatul are 46 de membri. Parte dintre ei ne-au solicitat să plătească cotizaţia din mână şi să păstrăm discreţia în această privinţă, temându-se în secolul XXI de represalii din partea conducerii şi de sistemul pe care l-aţi practicat deseori, când îi chemaţi la direcţiune pe angajaţi şi îi puneaţi să semneze tot felul de tabele, recipise şi proteste în conflictul pe care l-aţi generat cu Primăria Municipiului şi în care tot timpul era cineva vinovat (primarul, Cici Doiciu, bunica, guvernul etc.), numai Claudiu Goga nu!
De asemenea, este important de ştiut faptul că Biroul executiv al Sindicatului Independent al Salariaţilor din Teatrul Sică Alexandrescu, format din trei membri, odată ce a fost ales, este mandatat prin statutul organizaţiei să hotărească, să ia decizii şi să acţioneze în numele întregului sindicat (dacă este o situație excepțională și nu există timpul necesar pentru a convoca o adunare generală). Drept urmare prin comunicatul pe care l-am trimis nu am încălcat nici statutul sindicatului şi nici altă legislaţie aflată în vigoare şi binecunoscută de noi.
Menţionăm în continuare faptul că respectivul comunicat nu este semnat de actorul Marius Cisar care îndeplineşte şi funcţia de manager al Centrului Cultural Reduta şi nici de actriţa Carmen Moruz care este şi manager al Şcolii Populare de Artă şi care în opinia dvs., din aceste poziţii, ar fi avut interes să mulţumească Primăriei pentru modul în care a fost organizat concursul. În plus cele două instituţii amintite mai sus aparţin şi sunt subordonate Consiliului Judeţean care din punct de vedere administrativ nu are nimic comun cu Primăria sau Consiliul Local. În general mulţumirile fac parte din conduita elementară a oricărui om civilizat, iar puterea de a recunoaşte atunci când un lucru este cu adevărat bine făcut nu trebuie să depindă de măsura în care simpatizăm sau nu persoana sau instituţia aflată în cauză. În ce privește retragerile din distribuții ale colegilor menționați de dv. au fost justificate și bine argumentate.
Apreciem felul în care colegii protestatari încheie replica dată comunicatului emis de conducerea sindicatului, făcând apel la alte două virtuţi seculare, demnitatea şi dreptatea… În virtutea lor facem apel la o atitudine responsabilă, pe care ar trebui să o avem cu toții în faţa publicului braşovean!
Cunoaştem atât dimensiunea cât şi practica iertării şi nu le excludem din context, dar recomandăm d-lui Goga să înveţe din această lecţie pe care o merită că nu este bine să-ţi subevaluezi niciodată adversarul şi că sintagma «dezbină şi stăpâneşte» nu funcţionează la infinit”, se arată în comunicatul Sindicatului Indepedent din TSA, semnat de membrii Biroului executiv: Viorica Geantă Chelbea -președinte; Gabriel Costea – vicepreşedinte; Ovidiu Grădinar – secretar general.

Citiți și:

BRAȘOV. Scandalul de la teatru continuă! Echipa „grevistă” contraatacă

 
 

UPDATE BRAȘOV. Scandal la teatru! Reprezentațiile sunt suspendate!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare