Sănătate

Controale şi acţiuni de monitorizare la BRAŞOV, pe fondul extinderii în Europa a gripei aviare – „60% din efectivele de păsări din România sunt în judeţul nostru”

 

Fermele de păsări din judeţul Braşov, indiferent că este vorba despre unităţi cu „găini de carne”, „pui de carne” sau curcani, sunt supravegheate de inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov, pe fondul apariţiei de focare de gripă aviară în mai multe ţări din Europa, inclusiv în Ungaria, în apropierea graniţei cu România.

„La nivel de judeţ s-a făcut o verificare amănunţită privind cerinţele de biosecuritate în fermele cu găini de ouă, pui de carne, la fermele de creştere a curcanilor şi la staţiile de incubaţie. Echipe formate din inspectori ai Direcţiei Sanitare Veterinare Braşov au verificat unităţile de pe raza întregului judeţ, în condiţiile în care 60% din efectivele de păsări din România sunt la noi. Antecedentele de acum 10 ani au făcut să avem măsuri de prevenţie, precum monitorizarea unor localităţi ţintă, de unde luăm probe atât din ferme, cât şi din gospodării. De asemenea, monitorizăm păsările sălbatice, pentru că sunt transmiţători. Colaborăm cu Asociaţia Ornitologică Română şi cu Facultatea de Silvicultură din cadrul Universităţii Transilvania Braşov, pentru a monitoriza mişcarea păsărilor migratoare şi a păsărilor sălbatice în general. Avem de supravegheat arealul Dumbrăviţa, arealul Rotbav şi 11 localităţi aflate pe cursul râului Olt”, ne-a explicat directorul DSVSA Braşov, dr. Dorin Enache.

Potrivit acestuia, laboratorul instituţiei are tot ce este necesar pentru a se efectua analize în vederea detectării acestei boli: „laboratorul DSVSA Braşov este acreditat şi pregătit să facă faţă la orice fel de analiză pentru detectarea gripei aviare. Am avertizat toţi crescătorii industriali de păsări vis-à-vis de operaţiunile de comerţ intracomunitar. Supraveghem transporturile de pui, ouă de incubaţie şi furaje pentru păsări din toată zona europeană”.

Păsările sălbatice ar fi sursa îmbolnăvirilor

Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), epidemia de gripă aviară a început în urmă cu două luni și va continua să amenințe UE până în primăvara anului viitor. În majoritatea cazurilor, virusul a fost descoperit la păsările sălbatice, dar s-au raportat și cazuri în fermele de rațe și curcani, unde toate păsările au fost tăiate. În următoarele săptămâni este posibil să apară noi cazuri deoarece păsările sălbatice migrează spre sud.

CITIŢI ŞI:

Măsuri de precauţie, pentru ca România să nu devină una dintre ţările europene cu focare de gripă aviară


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare