Sănătate

BRAŞOV. Referendum local pentru un spital regional

  • IMG_7130_206593.JPG
  • img-7238_2.jpg
  • img-7233.jpg
 

Asociaţia Noul Spital al Braşovului (ANSB) vrea îi consulte pe braşoveni, printr-un referendum local, cu privire la scopul pentru care s-a şi constituit: construirea unei noi unităţi spitaliceşti în municipiu sau în imediata proximitate, care să aibă rang regional. Comitetul director al Asociaţiei, condus de dr. Dan Grigorescu (foto 3, al doilea din stânga), a anunţat astăzi că Adunarea Generală a ANSB, care a avut loc marţi, a decis în unaniminate susţinerea unui astfel de demers, „pentru stabilirea modului strategic de utilizare a resurselor comunităţii în zona asigurării asistenţei medicale de urgenţă în sistemul de spital”.

Membrii Comitetului Director al ANSB au studiat legislaţia specifică şi au aflat că referendumul local pentru probleme de interes deosebit se poate face într-o singură zi, duminica, dar pentru iniţierea lui este nevoie însă, fie de sprijinul primarului municipiului sau al preşedintelui de Consiliu Judeţean (dacă va fi la nivelul judeţului), care au atribuţia de a promova demersul, fie de susţinerea unei treimi din consilierii locali. „Un astfel de referendum s-ar putea face cu costuri minime în aceeaşi zi cu alegerile locale din luna iunie. Nu va fi nevoie decât de ceva hârtie în plus şi de încă o urnă în fiecare secţie de votare”, au spus reprezentanţii Asociaţiei, arătându-se dispuşi să asigure, dacă e cazul, aceste cheltuieli. Potrivit dr. Dan Grigorescu, întrebarea referendumului local consultativ, la care cetăţenii vor putea răspunde cu DA sau NU ar putea fi următoarea: „Doriţi ca resursele comunităţii din următorii ani să fie utilizate pentru construirea unui nou spital modern public, clinic, de urgenţă, cu rang regional, în loc să se folosească pentru extinderi/renovări ale actualelor clădiri ale spitalelor din Braşov?”.

Ministerul Sănătății, somat să explice criteriile pentru spital regional

Deşi a recunoscut că rezultatul este evident de pe acum şi că, la urma urmei, fiind consultativ, nu are cum să influenţeze decidenţii politici de la Bucureşti să aloce fonduri guvernamentale, dr. Grigorescu spune că „referendumul local poate avea un rol de presiune a societăţii civile pe factorii politici care vor fi la putere după alegeri. Ne dorim ca Braşovul să fie luat în serios pentru o astfel de investiţie, având în vedere că până acum acest lucru nu s-a întâmplat”.
Acesta a arătat că cel mai nou spital public local, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, a fost ridicat în anii ’70, fiind din start subdimensionat, ca pentru un oraş sub 150.000 de locuitori, iar în prezent deserveşte inclusiv pacienţi din judeţele Harghita, Covasna, Buzău, Vrancea, Prahova sau Argeş. Chiar şi aşa însă, când a fost să se stabilească unde vor fi amplasate noile spitale regionale care vor construi de la zero, în locul Braşovului a fost preferat Craiova.
„De altfel, vrem să facem toate demersurile să obligăm – atenţie! – Ministerul Sănătăţii să facă publice criteriile pe baza cărora a stabilit înfiinţarea unor spitale regionale noi şi de ce a nominalizat Craiova pentru o investiţie de tip green-field, în condiţiile în care deja acolo există un spital de 1.400 de locuri care poate fi modernizat cu mult mai puţini bani”, a mai spus dr. Grigorescu, continuând: „Ne-am obişnuit să spunem că „aşa a decis Ministerul Sănătăţii», ne resemnăm, nici măcar nu mai întrebăm de ce aşa şi nu altfel, dar la urma urmei sunt niște funcționari care decid de capul lor”.

Fără implicare politică

62 de personalităţi din Braşov, fie ei medici, asistenţi medicali, preoţi, oameni de afaceri, manageri de filiale locale ale unor multinaţionale, ziarişti, scriitori, profesori, istorici, artişti, sportivi, chiar şi cosmonautul Dumitru Dorin Prunariu, se numără printre membrii fondatori ai Asociaţiei „Noul Spital al Braşovului” (ANSB. Totul a pornit de la petiţia pentru construirea unei noi unităţi sanitare la Braşov, iniţiată de medicul Dan Grigorescu, care a reuşit să coaguleze „crema” societăţii civile în jurul acestei idei. De altfel, la Adunarea Generală din 1 martie a fost nevoie de cele 400 de locuri ale Sălii „Patria”, pentru a-i primi pe toţi cei care au semnat adeziuni. Printre cei proaspăt deveniţi membri se numără şi preot prof. dr. Vasile Oltean, directorul Muzeului Primei Şcoli Româneşti, dar şi campionul olimpic la sabie Rareş Dumitrescu sau fostul poliţist Constantin Gotcă, campion mondial la judo. Grigorescu, care a lansat inițiativa pe vremea când era candidat în cursa internă a PSD Brașov pentru desemnarea candidatului la Primărie, a negat vehement că ar mai dori să candideze în alegerile de anul acesta. „Am stabilit clar că nu are ce căuta implicarea politică în asociație. Dacă unul dintre membri vrea să candideze va trebui să se autosuspende”, a declarat el.

Dumitru Prunariu, președintele de onoare

Potrivit statutului, scopul Asociaţiei este acela de a apăra şi promova drepturile locuitorilor din Braşov, în special în privinţa asigurării unei asistenţe medicale publice de urgenţă la un nivel corespunzător necesităţilor contemporane, prin obţinerea fondurilor guvernamentale necesare construirii unui spital public clinic de urgenţă cu caracter regional în municipiul Braşov. Iar acest spital să fie unul monopavilionar, având în vedere că acum Spitalul Judeţean de Urgenţă este împărţit în bucăţi prin oraş. „Sunt braşovean, am crescut în Braşov, am avut nevoie de asistenţă medicală, părinţii mei au trăit – mama mea mai trăieşte – şi au avut nevoie permanent de asistenţă medicală, mai ales în ultimii ani. Am fost dezamăgit de condiţiile în care se asigură aceasta. Desigur, oamenii sunt profesionişti, doritori de a face treabă. Echiparea actualului Spital Judeţean însă este îndoielnică. Nu este nici pe departe la nivelul altor spitale din ţară. Doresc nu doar pentru părinţii mei, ci pentru braşoveni să beneficieze de condiţii bune de îngrijire medicală. Acum trebuie să alergi dintr-o clădire în alta, dintr-o parte în alta, dacă vrei să faci nişte analize, investigaţii este destul de dificil. Eu sunt convins că Braşovul trebuie să beneficieze de o structură medicală mult mai competitivă”, a explicat Dumitru Prunariu iniţiativa de a susţine acest demers la Adunarea generală, prilej cu care a fost desemnat preşedinte de onoare al ANSB.

„Suntem cu 100 de ani în urmă”

„Timp ar fi să se desfăşoare acest referendum odată cu alegerile locale, pentru că în acest caz costurile sunt foarte mici. Este vorba despre necesitatea urgentă de a construi un spital nou cu caracter regional. 10-14 etaje, cu structura integrată universitară şi cercetare, cu posibilităţi rapide de transport rapid – terestru şi aerian (să aibă heliport). Ne-am gândit la un referendum local pentru că noul spital al Braşovului se va construi în primul rând pe teritoriul municipiului, unde sunt mai multe variante de amplasare, ce se încadrează în 20-30 ha necesare unui astfel de ansamblu, cu tot cu campus, iar bugetul local brașovean este de 3-4 ori mai mare decât al Consiliului Judeţean”, a mai spus dr. Dan Grigorescu, care estimează că investiția s-ar ridica la 300 de milioane de euro, din care crede că 10% ar putea proveni de la bugetul local.

Președintele Colegiului Medicilor Brașov, dr. Gabriel Moraru, și el membru al Comitetului Director al ANSB, spune că Brașovul nu este cu 40, ci cu 100 de ani în urmă, în privința spitalelor: „Am văzut în țări mai mici ca ale noastre spitale de acum 100 de ani, care au fost dezafectate abia prin 2000 și nu pentru că nu mai puteau funcționa, ci pentru a conserva clădirile, monumente de arhitectură, alături fiind ridicate construcții ultramoderne. De aceea spun că am pierdut mult timp și suntem cu 100 de ani în urmă”.

Provocare pentru politicienii brașoveni

„Suntem foarte curioși ce atitudine vor lua politicienii brașoveni, dacă ei doresc sau nu să se construiască acest spital la Brașov. Suntem curioși dacă vor spune ceva. Îi întrebăm pe fiecare în parte dacă sunt de acord sau nu să se construiască acest spital. Faptul că nu s-a luat o decizie în acest sens până acum și pentru Brașov arată cât de slab este elementul politic local și ce influențe are la București. Nu vrem să ajungem să ieşim în stradă ca la Argeş, dacă moare un copil, că la noi nu se face un spital nou, ci se mai face câte o scară interioară. Orice om normal înţelege că suntem ca în Evul Mediu, unde pacienţii sunt căraţi cu ambulanţele de la un spital la altul pentru analize şi consultaţii. Dacă, Doamne ferește, se răstoarnă un autobuz pe Drumul Poienii, oameni care ar putea fi salvați o să moară pe tărgi în fața Spitalului Județean”, a punctat și Dorin Șaramet (foto 3, al treilea din dreapta), om de afaceri și trezorierul asociației.

Sorin Dencescu (foto 3, primul din stânga), om de afaceri și vicepreședintele ANSB, a precizat că „această asociație a luat ființă cu 62 de membri, iar acum suntem 438. Unirea face forța. Aceasta dorim să facem acum, în paralel cu petiția online. Nu vrem să ajungem pe locul doi candidând singuri, vezi cazul Aeroportului. Vrem să ne lămurim din start. Probabil că nu e politic să spună că nu doresc acest spital, dar e bine să le smulgem această declaratie, pentru că această declarație comună poate fi un bulgăre care începe să se rostogolească. Mergem până acolo încât pentru referendum să suportăm noi hârtia și urnele, dacă cineva spune că este prea scump. Dar avem și noi dreptul ca și cetățeni să aflăm dacă vrem sau nu acest spital nou. Avem acest drept. Vrem să-i punem cu spatele la zid pe politicieni, ca să nu mai aibă motiv că nu fac nimic. Dacă nu face referendum o să spună că sunt 400 de brașoveni care vor spital, atât”.

Citiţi şi:

PETIȚIE. Pentru „noul spital al BRAȘOVULUI”


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare