Sănătate

BRAŞOV. Managerii de spital se plâng de alocaţia de hrană pentru bolnavi

 

Prefectul județului Brașov, Ciprian Băncilă, a avut astăzi o primă întrevedere cu managerii unităților sanitare din municipiul Brașov, prilej cu care au fost discutate problemele cu care se confruntă aceste unități.

O problemă generală evidențiată în cadrul discuțiilor este nivelul maximal pentru alocația de hrană a pacienților din spitalele publice, așa cum este prevăzut de HG 429/2008,  care nu acoperă costurile necesare pentru consumurile colective din unitățile sanitare. În prezent, baremul privind alocațiile de hrană este situat între 7 și 13 lei /zi pentru bolnavii adulți și între 1,8 și 14,5 lei/ zi pentru bolnavii copii.

În acest context, s-a propus inițierea unui demers legislativ pentru creșterea nivelului maximal al alocației de hrană pentru pacienți, ceea ce ar permite cheltuirea sumelor necesare din bugetele existente ale spitalelor. Prefectul Ciprian Băncilă a preluat această problemă, urmând să inițieze demersurile necesare către Ministerul Sănătății în vederea promovării unui proiect de act normativ.

Memoriu pentru un spital regional la Braşov

Totodată, prefectul județului Brașov a transmis Ministerului Sănătății memoriul formulat de către Asociația Noul Spital al Brașovului (ANSB) prin care se solicită sprijinul în vederea construirii în municipiul Brașov a unui spital public de urgență, clinic, de rang regional, solicitarea fiind însoțită de  argumente de ordin: strategic, teritorial, demografic, social, economic, financiar și educațional. Asociaţia Noul Spital al  Braşovului a organizat vineri o întâlnire de lucru cu politicienii braşoveni, în special pe cei care candidează pentru funcţia de primar, pentru a le prezenta toate argumentele în favoarea construirii unui nou spital la Braşov. De asemenea, oamenilor politici li s-a cerut să nu transforme acest subiect într-o temă de campanie electorală.
Iniţial, preşedintele asociaţiei, dr. Dan Grigorescu, a afirmat că nu mai dorea să organizeze nici o acţiune publică pe această temă până după alegerile locale, însă în spaţiul public au apărut unele declaraţii politice prin care se prezentau argumente care ar fi stat la baza deciziei construirii unui spital regional pe fonduri europene la Craiova şi nu la Braşov. „Prezenta acţiune se dovedeşte mai mult decât necesară în contextul propagării în ultimul timp în spaţiul public al unor false argumente, care nu doar că nu sprijină acest proiect, ba, mai mult, îl dezintegrează în mod absolut inexplicabil. Până la proba contrarie, considerăm că această situaţie este rodul unei informări defectuoase”, se argumenta în invitaţie.
Grigorescu a declarat că va fi nevoie de o strategie mai agresivă de promovare, pentru ca Braşovul să aibă un nou spital, şi a avertizat că, în cazul în care nu se va face nimic, sistemul sanitar braşovean „se va prăbuşi prin implozie”. În primă fază, el a spus că va solicita Guvernului, prin Instituţia Prefectului, să transmită criteriile care au stat la baza includerii proiectului spitalului regional de la Craiova pe lista obiectivelor ce urmează de finanţare europeană. „La Craiova, în anii 1970 a fost construit un spital cu 1.600 de locuri, iar la Braşov unul cu 600 de locuri. Structural, Craiova stă foarte bine”, a mai spus Grigorescu.

Citiţi şi:

BRAŞOV. Referendum local pentru un spital regional

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare