Politic

[ViDEO] BRAŞOV. S-a împărţit bugetul municipiului, despre care primarul George Scripcaru spune că este unul „echilibrat”. Nimeni nu l-a contrazis!

 

În şedinţa de Consiliu Local Braşov de astăzi a fost aprobat bugetul municipiului Braşov pe 2018, după ce, cu o zi înainte, a avut loc dezbaterea pe această temă, de fapt o prezentare, în faţa unei asistenţe numeroase, inclusiv a reprezentanţilor serviciilor din subordinea Primăriei Braşov, a căror activitate depinde de fondurile primite de la bugetul local.  

„Este un buget echilibrat”, în opinia primarului George Scripcaru. Nu a fost contrazis de nimeni. Mai mult, mulţi coordonatori de direcţii şi servicii s-au declarat satisfăcuţi de fondurile alocate pentru instituţiile pe care le reprezintă, astfel că ar fi de aşteptat să nu solicite rectificări pe parcursul anului. 

Faţă de anul trecut, bugetul municipiului Braşov este cu 75 de milioane de lei mai mic la capitolul venituri, ca urmare a modificării Codului Fiscal, care prevede o reducere a impozitului pe salarii şi venituri de la 16% la 10%.  

Maria Oprea, şef Serviciu Buget din Primăria Braşov, a precizat că municipiul nu a putut beneficia de sume de echilibrare a bugetului, întrucât legea prevede că unităţile administrativ-teritoriale care au înregistrat excedent bugetar la finalul anului precedent, nu beneficiază de surse suplimentare de echilibrare. 

La finalul anului 2017, municipiul Braşov a înregistrat un excedent bugetar de aproximativ 350 de milioane de lei, cele mai mari sume provenind din amânarea termenelor de finalizare pentru o serie de proiecte bugetate anul trecut, aşa cum sunt: Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic şi Incubator de Afaceri şi reparaţiile capitale de la pasajul Fartec.

Soluţii pentru acoperirea deficitului

„Am reuşit, totuşi, să ne încadrăm în limite, făcând unele ajustări între capitole, astfel încât să asigurăm cheltuielile de funcţionare, cheltuielile pentru investiţii şi cofinanţările pentru proiectele europene. La capitolul de funcţionare a trebuit să facem reduceri, pentru a ne acoperi această diferenţă de 75 de milioane de lei. Nu am operat modificări la dezvoltare. S-au adus corecţii mai mult pe capitolele de funcţionare la nivelul municipiului, precum iluminatul, întreţinerea fântânilor artezieie şi altele, dar şi la nivelul instituţiilor din subordinea Primăriei Braşov. Sperăm să reuşim compensarea acestor sume şi datorită faptului că la nvelul anului 2017 am avut, la capitorul venituri, un plus de 10 milioane de lei faţă de ce am prognozat, dar şi din accesarea unor proiecte pe fonduri europene sau prin alte linii de finanţare, cum ar fi achiziţia de autobuze în valoare totală de 25 de milioane de euro, cu credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare”, a declarat Scripcaru.  (vezi video 1)

Aşadar, municipiul Braşov va avea în acest an un buget total de 444,13 milioane lei la capitolul venituri şi de 793,83 milioane lei la cheltuieli.   

Principalele venituri prognozate pentru 2018 sunt de peste 210 milioane de lei, din taxe şi impozite locale. La acestea se adaugă aproape 180 de milioane lei din cotele defalcate din impozitul de venit, faţă de mai bine de 255 de milioane de lei anul trecut. În fapt, 45,26 de milioane de lei provin din sumele defalcate din TVA, destinate unităţilor de învăţământ, şi un milion de lei de la Consiliul Judeţean Braşov, din sumele defalcate din impozitul pe venit.

Pe ce se duc banii?

La secţiunea de cheltuieli, cele mai mari sume, respectiv 451,88 milioane de lei, merg pe secţiunea de funcţionare, ceea ce înseamnă cheltuieli de personal 85,83 milioane de lei şi cheltuieli cu bunurile şi serviciile 173,53 milioane de lei.

Şi în acest an vor fi subvenţionate diferenţe între preţ şi tarif la căldură şi la transport, pentru anumite categorii, calculate la 13 milioane de lei. Transferurile între instituţii publice se ridică la 94,24 milioane de lei, asistenţa socială în Braşov costă în acest an 44,96 de milioane de lei, iar rambursările de credite, 15,12 milioane lei.

La secţiunea dezvoltare sunt prevăzute cheltuieli de 341,94 milioane lei, cu 10% mai mult ca anul trecut. 

O sumă generoasă a fost alocată învăţământului din Braşov, de 14.30 milioane de lei din veniturile proprii ale municipiului, pentru diverse cheltuieli precum reparaţiile curente şi securitatea şi şcoli, aceste fonduri fiind adăugate finanţării de la bugetul de stat de 16,75 de milioane de lei. Transportul gratuit al şcolarilor şi abonamentele cu reducere pentru elevi ajung în acest an la 11,10 milioane de lei. Dar pentru investiţii majore, învăţământul primeşte 36,20 milioane de lei, întrucât sunt necesare reparaţii capitale, mansardări şi reabilitare la mai multe unităţi educaţionale din oraş, precum şi construirea de săli de sport. 

Subvenţiile pentru instituţiile publice de spectacole şi concerte au fost calculate la 30,41 milioane de lei. Astfel, pentru Opera Braşov, subvenţia ajunge la 13,52 de milioane de lei, pentru Filarmonică, 9,92 de milioane de lei, pentru Teatrul Sică Alexandrescu, 5,08 miloane de lei şi pentru Teatrul de Copii Arlechino, 1,82 milioane de lei.

Către Direcţia de Servicii Sociale vor fi direcţionaţi peste 21 de milioane de lei, iar subvenţia pentru Serviciul Public Local de Termoficare se ridică la 41,83 milioane de lei. 

Dar cele mai mari sume sunt alocate pentru investiţii. Pentru dezvoltare publică sunt prevăzuţi 27,9 milioane de lei, iar pentru protecţia mediului, 15,5 milioane de lei.

Sume mari sunt alocate şi pentru străzi, unde bugetul de investiţii ajunge la 38,7 milioane lei. Astfel, se vor întocmi documentaţii pentru construirea pasajului pentru acces facil către zona Tractorul-Coresi, vor fi modernizate străzi şi sensuri giratorii, vor fi amenajate pietonalele din Centru Vechi şi Valea Cetăţii. Se are în vedere, totodată, construirea de infrastructură rutieră nouă şi finalizarea pasajului Fartec, dar şi extinderea şi modernizarea sistemului de iluminat public. 

Extinderea şi eficientizarea domeniului schiabil în Poiana Braşov s-ar putea realiza cu 1,1 milioane de lei.  

La cultură, alocarea bugetară se cifrează la 42,2 milioane de lei, cei mai mulţi banii fiind direcţionaţi pentru reabilitarea unor cinematografe. Dar sunt cuprinse fonduri şi pentru documentaţiile tehnice în vederea construirii Complexului Multifuncţional – Sală Polivalentă. (vezi video 2)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare