Politic

[ViDEO] BRAŞOV. Liberalii propun bugetarea participativă pentru proiecte comunitare

 

În şedinţa Consiliului Local Braşov, grupul liberalilor au lansat o propunere pentru bugetare participativă în anul 2019, cu intenţia de a da posibilitatea cetăţenilor de a se implica prin scrierea de proiecte în folosul comunităţii, care apoi să fie implementate de municipalitate.

Consilierul local PNL Carmen Ferghete Ţop a precizat că, pentru început, în anul 2019 s-ar putea aloca 5% din bugetul pe investiţii în acest sens, iar dacă programul îşi dovedeşte eficienţa, ar putea fi extins atât ca alocare bugetară, cât şi ca timp. 

Sursa citată a menţionat că ar putea participa la procesul de bugetare participativă cetăţenii care locuiesc, muncesc sau studiază în Brașov şi au vârsta de cel puţin 18 ani, sau de către orice asociație sau ONG care acționează în Brașov. Cei care doresc să participe trebuie să se înscrie în platforma specială  care trebuie creată fie ca site de sine stătător, fie ca secțiune separată pe brasovcity.ro (site-ul Primăriei). 

„Cetățenii pot trimite propuneri de proiecte prin intermediul Bugetului Participativ și pot decide prin vot proiectele care vor fi incluse în bugetul campaniei de bugetare participativă de anul viitor, stabilind astfel prioritățile de investiții pe cartiere. Cu alte cuvinte, mai mult decât consultare cetățenească, Bugetul Participativ presupune și transferul către brașoveni a responsabilității decizionale pentru un procent de 5% alocat din bugetul de investiții al municipiului”, a completat Carmen Ferghete Ţop.

Conceptul de bugetare participativă a început să fie implementat și în România, în orașele mari din Transilvania.

„Prin bugetarea participativă, locuitorii unei localități primesc putere directă de decizie asupra unei părți a bugetului local. La Brașov, locuitorii municipiului pot participa astfel în mod direct la gestionarea banilor orașului obținuți din impozite și taxe prin depunere de proiecte și pot decide prioritățile de investiții pe cartiere, dacă propunerea de implementare a Bugetului Participativ va fi acceptată de Consiliul Local Brașov”, a explicat liberalul Mihai Codruţ Nanu, în conferinţa de presă susţinută apoi la sediul PNL Braşov. 

Potrivit conceptului, proiectele depuse trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii: Alei, trotuare şi zone pietonale, Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei, Spații verzi și locuri de joacă, Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.), Proiecte culturale și educaționale, inclusiv cele care vizează infrastructura școlară sau edificiile culturale, Brașovul, oraș digital.

„Chiar dacă propunerea poate fi încadrată în mai multe domenii, deponentul trebuie să opteze pentru domeniul pe care îl consideră cel mai potrivit. Fiecare propunere (proiect) trebuie să aibă un cost total de cel mult 150.000 euro (inclusiv TVA). Sunt orașe în care nu există limită financiară, dar proiectele însumate care trebuie implementate nu trebuie să depășească procentul stabilit din valoarea bugetului localității. Se poate avansa un procent de 5% din bugetul Municipiului Brașov şi se pot finanța 10 sau 15 proiecte, fiecare cu o valoare de maximum 150.000 Euro (inclusiv TVA). În funcție de asta se poate corecta și procentul aferent Bugetării Participative din cadrul bugetului local”, a adăugat Nanu.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare