Politic

Și la BRAȘOV… se acutizează problema urșilor / Mesaje RO-ALERT pe bandă rulantă

 

Municipiul Brașov se numără printre cele mai afectate localități din România în ceea ce privește problema urșilor.

În timp ce telefoanele mobile ale brașovenilor se „înroșesc” cu mesaje RO-ALERT prin care sunt atenționați cu privire la apariția urșilor pe diferite străzi din municipiu, autoritățile par a fi scăpat complet de sub control situația, în contextul în care nu sunt ajutate nici de cadrul legal.

A trecut o lună de când Primăria Brașov anunța că edilul Allen Coliban a discutat cu gestionarii fondurilor de vânătoare pentru a rezolva problema urșilor (VEZI AICI), dar nu se văd efecte.

Așa cum informam și acum o lună, Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt nu mai gestionează fondul cinegetic 18 Timiș. Directorul RPLP Brașov, Dan Olteanu, a explicat că a expirat contractul de gestionare și nu a fost înnoit.

De altfel, inițial, reprezentanții RPLP și-au exprimat intenția de a renunța la administrarea fondului de vânătoare, pe motiv că, în actualele condiții legislative, produce mai degrabă pierderi decât profit. Totuși, după discuțiile purtate cu Municipalitatea, RPLP Brașov a înaintat documentele necesare pentru atribuirea fondului de vânătoare, însă până în prezent nu a primit răspuns de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Directorul RPLP Brașov ne-a informat astăzi că se așteaptă răspuns din partea Ministerului și a confirmat că situația este chiar mai gravă decât în anii trecuți, cât timp nu avem cadru legal pentru soluționarea problemei urșilor, indiferent cine gestionează fondul cinegetic.

Menționăm că, din datele pe care le avem, Direcția Silvică Brașov are gestiunea termporară a Fondului Cinegetic, până când Ministerul va atribui fondul unui gestionar permanent.

În așteptarea Ordonanței de Urgență…

La Brașov, în fondul cinegetic care a fost gestionat de RPLP Kronstadt, sunt aproximativ 100 de urși, de cinci ori mai mult decât ar trebui, în condițiile în care numărul optim ar fi de 18-20 de exemplare, potrivit datelor oferite luna trecută de reprezentanții Primăriei Brașov.

Specialiștii spun că hrănirea în pădure nu este o soluție, în momentul de față, pentru că ursoaicele evită zonele în care puii lor ar putea fi uciși de către masculi. Relocarea nu este nici ea o soluție suficient de bună, pentru că necesită aprobări, iar responsabilii din zonele în care ar trebui să ajungă urșii relocați nu își doresc acești urși, care își vor găsi alte localități în care să coboare, potrivit aceleiași surse.

Potrivit stirileprotv.ro, în cazul Brașovului, Ministerul a refuzat, anul trecut, relocarea a 11 exemplare din cauză că nu s-a găsit un alt fond de vânătoare din țară care să accepte să primească urșii problemă de la poalele Tâmpei.
Ministrul Tanczos Barna promite o ordonanță de urgență pentru intervenția rapidă în cazul urșilor problemă.

El a anunțat miercuri că a fost finalizat proiectul și că ar urma să fie adoptat în următoarea ședință de Guvern.

„Proiectul de Ordonanță de Urgență care permite intervenția imediată în localitățile unde se semnalează prezența urșilor a fost finalizat. Azi am modificat textul proiectului în așa fel încât acesta conține propunerile Ministerului de Interne, respectiv a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Am eliminat toate obstacolele legale și de interpretare, astfel încât Guvernul va adopta proiectul de Ordonanță de Urgență în următoarea ședință de guvern”, a anunțat ministrul Mediului, miercuri, potrivit digi24.ro.

Potrivit inițiatorilor, scopul principal al actului normativ este ocrotirea unor valori esențiale: viața și integritatea corporală a persoanei, sănătatea și securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică și privată a persoanelor juridice și fizice. Documentul a fost realizat în funcție de prevederile europene și de datele statistice. Proiectul definește mai mulți termeni, modalitățile de intervenție și componența echipelor de intrevenție.
Echipele vor fi formate din reprezentantul Primăriei, medicul veterinar, jandarmi și personalul tehnic de specialitate din partea gestionarului fondului forestier.

Membrii echipei vor lua deciziile prin majoritate simplă, iar intervențiile vor fi graduale, a explicat ministrul Mediului.

Îndepărtarea trebuie să fie prima soluție, tranchilizarea și relocarea sunt următoarele soluții, iar împușcarea sau extragerea prin eutanasiere reprezintă ultima soluție. Ministrul Tanczos Barna a mai spus că ultima soluție se aplică doar dacă soluțiile anterioare au dat greș, iar exemplarul constituie un risc real și iminent la siguranța cetățenilor, dacă pune în pericol echipa de intervenție sau dacă animalul este rănit.

Puii vor fi duși în centre de reabilitare pe cheltuiala Ministerului Mediului, iar eutanasierea sau împușcarea vor fi făcute de gestionari sau de Garda Forestieră. Trofeele astfel obținute vor rămâne în proprietatea statului.
Intervențiile se fac prin sistemul 112 și doar în intravilan.

Întrebat ce părere are despre această ordonanță de urgență, directorul RPLP Brașov ne-a declarat că mai întâi trebuie văzută, pentru a se putea discuta despre ea.

„Un urs hrănit este un urs mort”

Biologii atenționează că obiceiul oamenilor de a hrăni animale sălbatice este unul periculos, care doar „condamnă” la moarte acele vietăți. Fenomenul, prezent mai ales pe rutele turistice, nu ajută în niciun fel, chiar dacă oamenii cred că salvează de la moarte un animal lihnit de foame. Specialistii spun că urșii au suficientă resursă de hrană în mediul lor natural, mai ales acum, în plin sezon de ciuperci și fructe de pădure și că hrănirea cu pâine, covrigi, snacks-uri sau resturi de la fast-food nu fac decât un mare rău animalelor.
Mihai Pop și-a dat doctoratul în urși și a coordonat mai multe proiecte ce vizează populația de urs brun din țara noastră. El i-a oferit un interviu jurnalistei Electra Ghiza (PRO TV), unde explică de ce nu este bine să hrănim urșii – vezi AICI.

FOTO – Arhivă


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare