Politic

BRAȘOV. Traian Băsescu spune că cea mai mare greșeală a României ar fi să amâne intrarea în zona euro: „Există riscul să rămână în afara marilor proiecte europene!”

 

Brexit-ul a creat „valuri” imense și îngrijorare în interiorul Uniunii Europene (UE), după cum se știe, astfel că se fac analize, se caută soluții și se emit scenarii cu privire la viitorul Europei în ansamblul ei, pentru depășirea momentului în care Marea Britanie va ieși definitiv din schemă. 

În acest context, Comisia Europeană (CE), condusă de Jean Claude Juncker, a elaborat o Carte Albă a UE și vine cu cinci scenarii de evoluţie, cinci direcţii care pot aduce o mai puternică integrare sau, din contră, o dezintegrare, având în vedere situaţia de criză în care este Uniunea. 

Nici pentru România situația nu este prea încurajatoare, deși țara noastră va prelua președinția UE în 2019, când se va finaliza Brexit-ul.

Prezent la Brașov vineri, cu ocazia întrunirii Colegiului Național al Partidului Mișcarea Populară (PMP), liderul formațiunii politice, Traian Băsescu, a adus critici cu privire la declarațiile lui Junker, dar și la reacția slabă a politicienilot români, în special a președintelui țării, Klaus Iohannis, pe marginea acestui subiect.

Liderii țării și președintele Klaus Iohannis s-au mulțumit să dea o declarație scurtă după discursul lui Junker din Palamentul European, în care să spună că noi vrem o Europă solidară. E o lozincă simplă, toți vrem asta, problema este cum o facem solidară și viabila pentru viitor, pentru că trebuie spus că UE este într-un impas de evoluție pe de o parte, iar pe de alta are o serie de crize pe care nu reușeste să le rezolve: criza migrației, criza spațiului Schengen, care și-a dovedit lipsa de viabilitate și trebuie văzut ce trebuie făcut, criza de creștere economică și criza de securitate, dacă privim la flancul estic al UE și al NATO. În acest context, Junker a prezentat cinci variante. Părerea mea este, cunoscând năravurile de la Bruxelles, că a prezentat aceste variante doar ca să se afle în treabă, să fie și Comisia Europeană băgată în procesul de discuție dintre state. Dar aceste propuneri au avut darul să alerteze statele membre și politicienii”, a subliniat liderul PMP.

Cinci scenarii pentru viitorul UE

Apoi, Băsescu a analizat fiecare variantă emisă de reprezentantul CE.

Un scenariu ar fi păstrarea status-quo-ului şi continuarea drumului actual, fiind menținut tratatul de la Lisabona, în care mai există bariere şi probleme inclusiv la nivel politic: „Asta inseamnă continuarea consolidării pieței unice, care este cel mai mare succes al UE, o mai strânsă cooperare în domeniul apărării și politică externă comună. Vulnerabilitatea mare pe care o are aceasta variantă este spațiul Schengen și incapacitatea de a controla migrația”.

Un alt scenariu prevede o integrare mai puternică, gradual pe diverse domenii şi în prima linie ar fi financiar, apărare şi securitate: „Aici se vorbește de acces exclusiv pe piața unică. În opinia mea, acest scenariu nu are consistență chiar dacă el propune și consolidarea unor soluții care să vizeze migrația, securitatea sau apărarea. Dar va îngreuna comerțul, iar controalele suplimentare la frontiere prin eliminarea spațiului Schengen vor fi o frână în calea evoluție pozitive a UE”.

Un al teilea plan prevede angrenarea Europei pe mai multe viteze, în care integrarea se va concentra pe zona euro, acolo unde legăturile dintre statele membre se vor consolida şi extinde: „Este un scenariu foarte interesant și spre care cred că se vor întrepta statele din zona euro. Parte din membrele UE se pot asocia pe priorități comune. Asta ar însemna, spre exemplu, că Franța, Germania și Olanda pot stabili să pună la comun resursele miltare, de cercetare sau de educație. iar România și celelate țări non euro vor rămâne în afara acestui joc. Este posbil să se întâmple așa pentru că voința multor state de a merge înainte, de a aprofunda integral, a fost întotdeauna blocată de diverse țări care au fost mai pesimiste cu privire la procesele de integrare profunde”.

Altă variantă lansată de Junker și analizată de Băsescu se referă la o integrare mai puternică, gradual pe diverse domenii, iar în prima linie ar fi financiar, apărare şi securitate: „Mai puțin dar mai eficient ar însemna. Nu este o despărțire și o Europă cu mai multe viteze, ci reducerea domeniilor de responsabilitate pentru CE. Va rămâne, probabil, piața unică și vor fi stabilite alte două-trei priorități, cum ar fi politica de apărare, soluțiile de protejare a frontierelor externe, încă ceva și gata, pe aceste patru subiecte ne axăm viitorul UE. Mi se pare un scenariu nerealist, având în vedere că sunt altele pe care membrii UE s-au armonizat”.

Soluția de final, a cincea precizată de Junker și cea mai bună pentru România din punctul de vedere al liderului PMP și fost președinte al țării, ar fi ca toate statele să forţeze şi să grăbească integrarea către ceea ce peste timp ar trebui să fie Statele Unite ale Europei. Ar presupune cedarea de suveranitate, cedarea puterii către Comisia Europeană şi formarea unui adevărat monolit economico-politic: „Această variantă se poate traduce prin: mult mai mult împreună. Este șansa UE de a supraviețui în timp, dar este prematur să fie abordată, de aceea cred că varianta a treia este cea care corespunde realităților din țările UE, la ce sunt pregătite statele să adopte, să asimileze, să facă. Dincolo de a fi opțiunea federalistă, aceasta variantă, ca exemplu, ar însemna că toate statele vor conveni ca la întrunirile internaționale să fie un singur scaun pentru toți cei 28 de membri ai UE, pentru că va fi un sistem unic de taxe, de salarizare, de educație – cu mici conotații la nivel național pentru păstrarea culturii fiecărui popor”.

La acest punct, Băsescu a adăugat că această variantă ar fi echivalentul SUA. Ca urmare, el susține că este nevoie ca România să grăbească intrarea în zona euro, pentru a nu fi lăsată pe afară de la proiectele europene.

Atac la guvernator și PSD

România este pe punctul de a îndeplini toate criteriile de intrare în zona euro în 2019, a declarat Băsescu: „Din păcate, bugetul acestui an ne arată că ne pregătim să ieșim din cel puțin unul din cele cinci criterii de intrare în zona Schengen – deficitul bugetar – și să luăm iar de la capăt procesul de pregătire pentru intrare în zona euro. Statele zonei euro au ajuns să ia în calcul varianta de a lua decizii numai pentru ele, în interiorul clubului zonei euro, și să lase celelalte state membre să facă ce vor…!”

Băsescu și-a continuat tirada împotriva autorităților române: „Sunt state care se consideră state de șmecheri, adică să avem noi moneda națională, guvernatorul nostru, care când ne lasă la inflație în funcție de cum are nevoie guvernul, când strângem șurubul inflației, ca masa monetară s-o avem noi. Dacă intrăm noi în zona euro, Mugur Isărescu își pierde postamentul de dascăl național pe probleme monetare, pentru că apare unul pe care nu-l cunoaștem, Mario Draghi se numește, președintele Băncii Centrale Europene, care ne-ar putea spune cum este cu inflația la euro. Domnii de la guvernare, PSD, care spun să împrumutăm, să facem creștere de PIB depășind limita de 3% la deficitul bugetar, sunt la fel de aiuriți și dezinteresați”.

Traian Băsescu este de părere că cea mai mare greșeală pe care România o poate face ar fi să amâne cererea intrării în zona euro, argumentând și prin faptul că avem multe mulținaționale care fac producție în țara noastră, care sunt obișnuite să trăiască în zona euro, pentru că de acolo vin și care ar putea sprijini procesul de intrare în spațiul Schengen.

Cheia pentru români este intrarea în zona euro, pentru că atunci oricare din variantele lansate ne este convenabilă, astfel încât să nu rămânem în afara marilor proiecte”, așa și-a încheiat Traian Băsescu discursul de la Brașov. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button