Politic

BRAȘOV. Propunerea de modificare a legilor justiției a scos oameni în stradă. Ce părere au politicienii noștri?

 

Protestele nu au fost de amploare aseară, s-au manifestat doar câteva sute de persoane în Capitală și puține orașe din țară (inclusiv la Brașov, cam 200 de brașoveni), dar destul cât să atragă atenția, pentru că oamenii cer o justiţie independentă şi nu aservită politică.

Amintim că ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat, miercuri, într-o conferință de presă la sediul ministerului, principalele propuneri de modificare a legilor justiției. Propunerile de modificare prezentate de Tudorel Toader vizează legile 303/2004 (statutul judecătorilor și procurorilor), 304/2004 (privind organizarea judiciara) si 317/2004 (privind CSM), nu și Codul penal – amnistia, grațierea și abuzul în serviciu. Una dintre cele mai importante schimbări anunțate de Tudorel Toader este excluderea președintelui României din procedura de numire a șefului DNA, DIICOT și Procurorului General. Tudorel Toader a anunțat modificări și în ceea ce privește răspunderea magistraților: procurorii și judecătorii vor răspunde material pentru erorile judiciare. De asemenea, magistrații reclamați pentru posibile fapte penale vor fi urmăriti penal de o direcție nouă din Parchetul General, separată de DNA și DIICOT. Tudorel Toader mai propune subordonarea politică a Inspecției Judiciare, care ar urma să treacă de la CSM la Ministerul Justiției.  

Vă prezentăm câteva opinii pe această temă:

„Propunerile sunt inacceptabile pentru PNL”

Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov: „Propunerile de modificare a legilor Justiţiei prezentate de ministrul Tudorel Toader sunt inacceptabile pentru PNL. Ne aflăm în faţa unei noi încercări a guvernării PSD de a pune sub semnul întrebării independenţa Justiţiei şi întărirea statului de drept, din moment ce preşedintele României, care este garantul respectării Constituției și mediatorul între puterile statului, ar urma să fie eliminat din procesul de desemnare a Procurorului General şi a şefilor DNA şi DIICOT. Este evident că actuala putere urmăreşte reinstaurarea controlului asupra Justiţiei de către factorul politic, prin sporirea prerogativelor Ministerului Justiţiei, în detrimentul Consiliului Superior al Magistraturii, ceea ce va reprezenta un imens pas înapoi în continuarea luptei împotriva corupţiei. Pericolul subordonării Justiţiei la interesele celor aflaţi la putere este iminent în cazul adoptării măsurilor anunţate. PNL va lupta ca aceste propuneri să nu fie legiferate, deoarece în caz contrar independenţa magistraţilor în înfăptuirea actului de justiţie n-ar mai fi garantată”. 

„O nouă ofensivă împotriva Justiției”

Allen Coliban, senator USR Brașov: „Guvernul PSD-ALDE a lansat o nouă ofensivă împotriva Justiției, încercând subordonarea ei intereselor lui Dragnea și Tăriceanu. Coaliția de guvernare demonstrează că nu a înțeles nimic din mesajele primite de la partenerii externi ai României și de la cei 600.000 de români care au ieșit în stradă la începutul anului și a trecut la politizarea Justiției. Eliminarea Președintelui din procedura de numire a șefilor DNA și DIICOT subordonează cele două instituții interesului politic, fiind menită să rezolve dosarele penale ale lui Dragnea și Tăriceanu. Dacă adăugăm la acest fapt posibilitatea ca procurorii superiori ierarhic să infirme actele procurorilor din subordine pentru motive de netemeinicie, vedem și modalitatea prin care vor fi închise dosarele, la ordin politic. Cel puțin la fel de grav, Inspecția Judiciară trece, de la CSM, sub controlul politic al Ministerului Justiției, fapt care contravine Constituției, potrivit căreia rolul de instanță de judecată și de for disciplinar în problemele judecătorilor și procurorilor îi revine CSM. Mare parte a progreselor României în domeniul Justiției sunt anulate prin măsurile propuse de Tudorel Toader. Uniunea Salvați România trage alarma asupra acestui nou atac împotriva Justiției și va iniția o moțiune simplă, la care invităm toți parlamentarii să ni se alăture”.  

„Cadrul legislativ actual este în concordanță cu standardele MCV”

Gabriel Andronache, deputat PNL Brașov: „Conducerea Partidului Național Liberal și grupurile parlamentare au reacționat la propunerile legislative arătând că PNL este împotriva modificărilor propuse de ministrul Tudorel Toader. Cadrul legislativ actual, în materia organizării justiției, este suficient și în concordanță cu standardele europene ale Mecanismului de Cooperare și Verificare.” 

„Nu voi susține decât modificările constituționale”

Mara Mareș, deputat PNL Brașov: „În primul rând, ministrul Justiției a prezentat un set de idei și direcții de a modifica unele aspecte care privesc sistemul judiciar, și nu un proiect de lege. Astfel, în lipsa unui proiect concret, este prematur să mă pronunț pe acest subiect. Principial însă, pot spune că nu voi susține decât modificările care vor îndeplini două condiții: să fie constituționale și să fie solicitate expres de către reprezentanții sistemului judiciar ori să nu fie respinse de către aceștia (CSM, Președinții de instanță, conducătorii parchetelor de pe lângă instanțe)”. 

 „Cred în buna credință și profesionalismul Ministrului Justiției”

Laura Bratosin, prim vicepreședinte ALDE Brașov: „În ciuda celor vehiculate în spatiul public, inclusiv de Președintele Iohannis, cred în buna credință și profesionalismul Ministrului Justiției, cred în necesitatea schimbării legislației și armonizării cu prevederile Curții Constituționale și ale Mecanismului de Cooperare și Verificare. Separația puterilor în stat se face și prin numirea șefilor de parchete, prin puterea sporită acordată Asociațiilor Profesionale și Consiliului Superior al Magistraturii. Cred că în perioada următoare toți factorii implicați în procesul de justiție trebuie să dea dovadă de maturitate și onestitate, de înfăptuirea unui act de justiție adevarată, bazată pe principii corecte, fără presiuni și amenințări, pe bază de probe și dovezi”. 

„Este rușinos ce a făcut ministrul Justiției”

Nicolae Vlad Popa, vicepreședinte al Senatului PNL: „Este rușinos ce a făcut ministrul Justiției! Numirea de către președinte a șefilor de instituții are un sens juridic foarte serios. Prin numirea lor, Președintele transferă putere acestor procurori, dându-le forța de a-și îndeplini atribuțiile. Președintele, având cea mai mare putere executivă, poate face acest transfer de putere. Acesta este rostul decretului de numire, așa cum și primul ministru este numit tot de președinte. Încercarea de transfer la Minister a Inspecției Judiciare se adaugă la atacul asupre statului de drept. Domnul ministru a lăsat știința de carte și #independența# sa la ușa de intrare a PSD-ului”. 

„Toader joacă în acest moment #șah# cu societatea civilă”

Radu Hossu, activist civic: „Este evident că Ministrul Toader este supus unor presiuni constante din partea PSD-ALDE, dar mai ales din partea celor cu probleme juridice care aparțin celor două partide de la guvernare. Tot evident este că Tudorel Toader joacă în acest moment #șah# cu societatea civilă. Face niște propuneri, verifică marea cu degetu’, dacă le merge, le merge. Partea proastă este că momeala #Președintele e scos din alegerea procurorilor# a fost #mușcată# de toată lumea. După părerea mea, cea mai gravă modificare este trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției, ceea ce o transformă într-o instituție aservită intereselor politice. De ce este acest lucru grav? Pentru că, pe viitor, chiar dacă secția de procurori a CSM o numește pe Koveși procuror șef al DNA, la propunerea MJ, Inspecția Judiciară poate #produce# dovezi cum că ea nu-i adecvată pentru post. Nu sunt paranoic, aceste lucruri se pot întâmpla, cât timp este în joc libertatea unora dintre cei mai puternici oameni politici din România. Dacă aceste propuneri se vor transforma în proiect de lege și mai departe vor intra în dezbatere în Parlament, apoi la vot, societatea civilă ar putea fi obligată să pună presiune împotriva lor. Din punctul meu de vedere, aceste propuneri ar trebui eliminate din agenda publică, iar societatea civilă, ONG-urile și cei direct implicați, magistrați și procurori, ar trebui să pună presiune asupra Guvernului în acest sens”. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare