Politic

BRAȘOV. Legătura dintre Șchei și Răcădău va fi făcută curând de un drum forestier construit cu fonduri europene. Alte patru vor fi reabilitate tot cu bani nerambursabili

 

Primăria Brașov a obținut finanțare nerambursabilă pentru reabilitarea a patru drumuri forestiere și construcția unuia nou, care va face legătura între Șchei și Valea Cetății.

„Proiectul a fost depus în luna aprilie și săptămâna trecută am primit notificarea privind selectarea cererii de finanțare. Este primul proiect depus și aprobat din noul ciclu bugetar european, cu o valoare eligibilă de 1,469 milioane de euro și o finanțare nerambursabilă de 100%. Mă bucur că suntem pe locul al șaselea în raportul de selecție, cu 70,49 de puncte, dintr-un total de 63 de proiecte aprobate și că am adus încă o finanțare nerambursabilă la Brașov. Avem la dispoziție șase luni pentru întocmirea documentației în vederea semnării contractului, apoi vom semna contractul și vom derula acest proiect”, a declarat primarul George Scripcaru.

Proiectul va duce la reabilitarea și dezvoltarea rețelei de drumuri forestiere din fondul forestier al Primăriei Brașov, pe o lungime totală de 20,64 km, dintre care 11 kilometri reprezintă construcția unui drum nou.

Lucrările de reabilitare vizează drumurile forestiere  Baer (3,167 km), Pârâul Cailor (2,631 km) și Roșca (2,6 km) – aflate pe teritoriul administrativ al Municipiului Săcele, însă în fondul forestier al Municipiului Brașov și în administrarea Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt, precum și drumul forestier Valea Căldării (1,243 km), aflat pe teritoriul comunei Cristian, însă tot în fondul forestier administrat de RPLP Kronstadt. De asemenea, va fi construit un drum de legătură între Șchei (Pietrele lui Solomon) și Răcădău (Valea Cetății), cu lungimea totală de 11km.

Cum se justifică investiția? 

Lucrările propuse vor avea în vedere proiectarea drumurilor la parametrii de funcționalitate necesari unui drum forestier, conform Normativului Departamental PD 003-11 privind proiectarea drumurilor forestiere pentru circulația autovehiculelor precum și a Ghidului de bune practici pentru planificarea, proiectarea și construcția drumurilor forestiere.

Potrivit anunțului făcut de reprezentanții Primăriei Brașov, proiectul își propune să contribuie la implementarea cerințelor UE referitoare la sectorul forestier, deoarece o zonă forestieră inaccesibilă scoate din circuitul economic resurse lemnoase și nelemnoase apreciabile, stânjenește și chiar blochează executarea unor lucrări de silvicultură, creează un potențial de risc ecologic ridicat, limitează turismul și dezvoltarea economică a zonei.

Deoarece accesibilitatea reprezintă una din condițiile de bază pentru gospodărirea și gestionarea eficientă a pădurilor, traseul fiind încadrat în fondul forestier proprietate a Primăriei Municipiului Brașov, obiectul de investiție se justifică, în principal, prin accesibilizarea fondului forestier deținut de Municipiul Brasov, în vederea asigurării continuității tratamentelor silviculturale și lucrărilor de îngrijire a arboretelor, cât și a recoltării de produse de masă lemnoasă din arboretele ce gravitează la drum.

Drumurile vor căuta să rezolve necesitățile de accesibilitate ale bazinetelor deservite, pe întreaga durată a anului. Va fi propusă varianta constructivă optimă, ce va asigura siguranță în exploatare, cu un efort investițional  minim, raportat la natura terenului străbătut, precum și o întreținere ușoară după darea în exploatare.

Drumurile forestiere servesc și la accesul în caz de incendii, deoarece zonele în care sunt amplasate drumurile forestiere sunt zone foarte mult frecventate de turiști.

Proiectul poartă denumirea „Investiții petnru dezvoltarea și modernizarea insfrastructurii silvice în fondul forestier proprietatea publică a Municipiului Brașov“ și este finanțat din Fondul European Agricol pentruDezvoltare Rurală, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Valoarea totală a proiectului (inclusiv TVA) este de 1,8 milioane euro, din care valoarea eligibilă, finanțată nerambursabil integral, este de 1,469 milioane euro.

Drumul forestier Baer, în lungime totală de 3,167 km, este un drum deteriorat in proportie de 65 %, si necesită interventii pentru a putea fi practicabil pentru autovehiculele specifice exploatarii padurilor. Nerealizarea reabilitarii drumului forestier Baer duce la la reducerea accesibilitatii fondului forestier din U.B. II Tărlung. Suprafata deservită de drum este de 391.90 ha.

Drumul forestier Pârâul Cailor, în lungime totală de 2,631 km, este un drum deteriorat in proportie de 85 %, și necesită intervenții pentru a putea fi practicabil pentru autovehiculele specifice exploatării pădurilor. Nerealizarea reabilitării drumului forestier Pârâul Cailor duce la la reducerea accesibilității fondului forestier din U.B. II Tărlung. Suprafata deservita de drum este de 639,3 ha.

Drumul forestier Roşca, în lungime totală de 2,600 km, este un drum deteriorat in proportie de 75 %, și necesită intervenții pentru a putea fi practicabil pentru autovehiculele specifice exploatării pădurilor. Nerealizarea reabilitării drumului forestier Roşca duce la la reducerea accesibilitatii fondului forestier din U.B. II Tărlung. Suprafața deservită de drum este de 368,90 ha.

Drumul forestier Valea Căldării, în lungime totală de 1,243 km, este un drum deteriorat în proporție de 75% și necesită intervenții pentru a putea fi practicabil pentru autovehiculele specifice exploatării padurilor. Nerealizarea reabilitării drumului forestier Valea Căldării duce la la reducerea accesibilității fondului forestier din U.B. IV Braşov. Suprafața deservită de drum este de 360,3 ha.

Drumul forestier Goriţa, cu lungimea propusă de 11,003 km, este un drum nou și este proiectat pentru a putea fi practicabil pentru autovehiculele specifice exploatării pădurilor. Drumul forestier Goriţa accesibilizează fondul forestier din U.B. IV Braşov. Suprafața deservită de drum este de 295,95 ha.

Suprafața totală accesibilizată de cele cinci drumuri este de 2.056,4 ha


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare