Politic

BRAȘOV. Cum sunt unii mai speciali decât alții, deși fac același lucru! Femeile de serviciu și șoferii care lucrează la Parlament ar putea beneficia de pensii speciale, printr-o „inovație legislativă”. Ce părere au politicienii noștri?

 

Femeile de serviciu și șoferii de la Casa Poporului sunt cetățeni „speciali”, în condițiile în care vor avea pensii de trei ori mai mari decât românii obișnuiți. Coaliția de guvernare PSD-ALDE a adus în acest an o „inovație legislativă”, în sensul în care acum beneficiari ai pensiilor speciale nu sunt numai oamenii cu funcții înalte, ci și șoferii și femeile de serviciu din Parlament, potrivit unei analize realizate de cursdeguvernare.ro.

 

Cu alte cuvinte, persoanele care fac curat pe spațiile verzi din administrarea Primăriei Brașov au statut inferior celor care dau cu mătura pe holurile Parlamentului.  

Practic, PSD și ALDE au modificat Legea nr.7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar și, în acest fel, angajații din Casa Poporului au dobândit statut de „cetățean special”. Dacă în cazul judecătorilor și procurorilor este nevoie de o vechime în magistratură de cel puțin 20 de ani, în cazul angajaților de la Parlament este nevoie de numai 14 ani pentru a primi pensia specială. De asemenea, pot încasa pensia specială dacă au cotizat la fondul de pensii 30 de ani și nu 35 de ani ca românii obișnuiți. În Parlamentul României lucrează aproape 2.500 de persoane cu statut de angajați sau personal contractual și toți beneficiază de pensii speciale, indiferent că sunt șoferi, femei de serviciu sau ghizi. Pensia medie în țara noastră este 939 de lei, iar aproape 1,2 milioane de români au pensii de 520 de lei.

Am solicitat câteva opinii pe această temă, pe care le prezentăm după cum urmează:

„Statutul funcţionarului public ar trebui să fie acelaşi pentru toţi”

Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov: „Actuala putere ne-a obişnuit, din păcate, cu adoptarea unor măsuri economico-sociale haotice şi ciudate, ca să nu spun absurde. Guvernanţii vorbesc despre salarii şi pensii acordate unitar şi despre limitarea discrepanţelor dintre #săracii# şi #bogaţii# sistemului public, dar nu se sfiesc să creeze categorii socio-profesionale privilegiate, dacă acest lucru convine intereselor de partid. Consider că nu există nici o justificare obiectivă pentru apariţia unor diferenţe de venituri între pensionarii proveniţi din administraţia centrală şi cei din administraţia locală, fie ei directori, consilieri, femei de serviciu sau şoferi. Ceea ce se propune prin această iniţiativă legislativă este favorizarea salariaţilor Parlamentului, pe criterii arbitrare. Statutul funcţionarului public ar trebui să fie acelaşi pentru toţi, indiferent dacă vorbim despre funcţionari prezidenţiali, parlamentari sau guvernamentali, despre cei din prefecturi, consilii judeţene, primării sau instituţii deconcentrate. Nu este normal să fii mai #special# decât colegul care prestează aceeaşi muncă într-o altă instituţie publică, doar pentru că angajatorul tău este Parlamentul României. Observ că sunt parcă tot mai mulţi privilegiaţi ai sistemului public, ceea ce nu e nicidecum un semn de normalitate, de însănătoşire a mediului economico-social românesc”.  

„PNL a votat împotrivă”

Gabriel Andronache, deputat PNL Brașov: „Partidul Național Liberal a votat împotriva reglementărilor privind pensiile/indemnizațiile speciale. O singură excepție a susținut PNL de la poziția privind eliminarea pensiilor speciale, în acord cu jurisprudența CCR, excepție care se referă la reglementarea pensiilor speciale pentru magistrați, ținând cont de volumul și specificul activității acestei categorii profesionale. Sistemul de pensii trebuie reconstruit având ca bază de reglementare principiul contributivității”.  

 „Trebuie respectate toate categoriile sociale”

Mihai Popa, deputat PSD Brașov: „Trebuie respectate toate categoriile sociale și profesionale din această țară, iar neincluderea într-o lege specială care reglementează sistemul de pensii din România a femeilor de serviciu și șoferilor din Parlament nu echivalează cu discriminarea, în fond aceste categorii îndeplinind aceeași muncă doar că în alt loc față de breasla din care fac parte. Îmi susțin poziția de neacceptare a includerii acestor categorii profesionale în cea a beneficiarilor de pensii speciale, orice măsură de acest gen, dezbătută și prezentată trunchiat cetățenilor putând să creeze ideea de discriminare chiar și în interiorul respectivelor bresle, în acest din urmă exemplu catalogarea ca «special» fiind dată de însuși locația unde acea persoana își desfășoară activitatea”.

„Parlamentul nu comportă grad de periculozitate”

Costel Mihai, președinte PMP, viceprimar Primăria Brașov: „Nu este o măsură firească, ținând cont că fundamentul acestor pensii speciale nu a fost unul legat de instituția Parlamentului, pentru că aceasta nu comportă un grad de periculozitate, ci fundamentul a fost unul de legat de natura activității. Poate dacă am fi vorbit de un personal auxiliar angajat la o instituție cu grad de periculozitate ridicat, ar fi fost cu totul altceva. Nu știu dacă ar trebui să facem o diferență între personalul din parlament și o altă instituție publică sau chiar companie privată la acordarea pensiilor”.

 „Cine împarte parte își face”

Nicolae Vlad Popa, vicepreședintele Senatului PNL: „Această modificare a legii este un exemplu edificator pentru zicala «Cine împarte parte își face». Persoanele beneficiare lucrează direct pentru parlmentari, conducând mașinile și făcând curățenie în birouri. Și atunci, ce s-au gândit PSD-iștii și ALDE-iștii? Trebuie să le mulțumim, dar nu din banii noștri, ci din cei de la stat, că la noi este pita și cuțitul.
Din păcate, acesta este modul de gândire al celor de la putere, probema discriminării altora sau problema dreptății sociale nefiind chestiuni «importante»”.

 „Este o formă de discriminare”

Laura Bratosin, prim-vicepreședinte ALDE Brașov: „Constat tot mai des în ultima perioadă că s-au răsturnat principiile echității și nediscriminării, așa cum este și acesta. Bănuiesc că este vorba de o eroare legislativă, deoarece nu pot crede că cineva a modificat legea astfel premeditat. În condițiile în care pensia unui medic de familie, calculată conform legislației actuale, poate fi ridicola sumă de 768 de lei, lucru ce se poate dovedi cu cuponul de pensie, nu consider că era necesar să se considere «specia╗ lucrătorii din Parlamentul României, fie că vorbim de ghizi, șoferi sau femei de serviciu. Angrenajul acestor pensii speciale devine, pe măsură ce trece timpul, tot mai ridicol, tot mai lipsit de însăși etimologia cuvântului «special», definit prin «ieșit din comun, deosebit de bun, de valoros, excepțional». Asta nu face însă ca funcționarii publici parlamentari să dețină statut special, în detrimentul celorlalți. Vorbim aici de o formă de discriminare. Este adevărat că legea prevede la art. 93 alin (5), respectiv art. 41, art. 43 şi ale art. 73-75 că beneficiază de pensii speciale şi personalul prevăzut la art. 5 alin. (4), ceea ce face ca și personalul de deservire, inclusiv femeile de serviciu să beneficieze de modalitățile de pensionare ale funcționarilor publici, la categoria «deosebit de valoroase», mult superioare celor din orice altă unitate care are prevăzut «condiții deosebit de periculoase» – intoxicații cu uraniu, radiații sau orice alte condiții, prevăzute de lege”.  

„Vor să guverneze doar România lor”

Radu Hossu, activist civic: „”Inovația” reprezintă o modalitate de a oferi pensii speciale celor din familiile unora din Parlament sau care-s la butoanele partidelor mari. Nu cred că problema sunt pensiile în sine ca și cuantum, ci problema stă în modul prin care parlamentarii (unii dintre ei) înțeleg să-și răsplătească rudele, în defavoarea competențelor, pentru că eu asta presupun. Un sistem care face nu răsplătește competența, ci rubedenia, nu este un sistem care poate oferi oportunități societății. Cât timp sistemul nu poate oferi oportunități egale fără să discrimineze pe bază de rudenie, sex, religie, naționalitate, atâta timp acest sistem va fi unul bolnav, unul extractiv, care preia din “fructele” societății și le împarte doar unora, nu tuturor. Această modificare de lege demonstrează că PSD-ALDE nu este interesată să guverneze România întreagă, ci doar România lor”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare