Politic

BRAȘOV. Cum comentează politicienii brașoveni Alianța Vestului?

 

Primarii din Arad, Cluj-Napoca, Oradea şi Timişoara au semnat sâmbătă documentul de fundamentare a asocierii Alianţa Vestului (AVE), care ar avea drept scop dezvoltarea unor proiecte majore comune, printre obiective numărându-se şi inversarea trendului de plecare a forţei de muncă în afara graniţelor, potrivit presei locale.

În acest sens, în primul trimestru al anului viitor, AVE va forma Asociaţia de Dezvoltare Interregională, care va primi un capitol dedicat de fonduri europene, obiectivul declarat al acestei asociaţii urmând a fi crearea unei prosperităţi reale în regiune, pentru stoparea migraţiei românilor în Occident şi aducerea înapoi a celor plecaţi.

Edilii Gheorghe Falcă (Arad), Emil Boc (Cluj Napoca), Ilie Bolojan (Oradea) şi Nicolae Robu (Timişoara) (foto) au subliniat că această alianţă nu este una cu viziuni separatiste teritorial, ci una europeană pe calea descentralizării, iar iniţiativa nu este îndreptată împotriva guvernului de la Bucureşti, pe care, de fapt, şi-l doresc partener.

Printre celelalte obiective asumate de AVE se regăsesc îmbunătăţirea radicală a mobilităţii între cele patru oraşe, accelerarea realizării proiectelor de autostrăzi Transilvania, Via Carpathia, Timişoara- Belgrad, dezvoltarea unei conexiuni de trenuri de mare viteză între cele patru oraşe, dezvoltarea unei reţele de transport public interregional şi intraregional, creşterea mobilităţii ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren, tramvai, troleibuz, autobuz electric, metrou metropolitan, susţinerea legii parteneriatului public-privat pentru proiecte de infrastructură, construirea a câte unui spital regional la Cluj şi la Timişoara.

 

Critici din partea unor social-democrați

Mai mulţi social-democraţi au criticat înfiinţarea AVE, considerând că este un demers „populist” sau că afectează „independenţa statului”. Primul care a ieşit cu atacuri în acest sens a fost eurodeputatul Emilian Pavel, cel care a fost susţinut pentru Parlamentul European de PSD Bihor.

„Mi-am propus să analizez această nouă invenţie PNL din mai multe motive. 1. Vreau să văd unde este plus-valoarea. 2. Sunt dator colegilor din ţară pentru că, întâmplător, este şi primarul oraşului meu implicat. Primul capitol de priorităţi al alianţei primarilor populişti din Vest conţine proiecte prioritare ale Guvernului PSD, dar în care aceste primării nu au atribuţii. Am găsit totuşi ceva. Creșterea mobilității ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren / tramvai / troleibus / autobus electric / metrou metropolitan – SUCCES. În cadrul acestui capitol am mai găsit ceva ce contrazice declaraţiile la nivel naţional a şefilor acestor primari! Sprijinirea legii parteneriatului public-privat pentru proiecte de infrastructură. Am ales să pun drept «bullet point» semnul «100» pentru că ştiţi şi voi, mesajul dat de această coaliţie, fără atribuţii în domeniile propuse, nu este unul de unitate”, a scris europarlamentul PSD pe Facebook.

 

Precedent spre sud

Se vorbeşte că această alianţă ar fi prima încheiată la nivel naţional, însă ne amintim că, în urmă cu câteva luni, a mai fost înfiinţată o alianţă pentru dezvoltare interregională, numită neoficial Axa Sudului, între Braşov, Bucureşti şi Constanţa, edilii celor trei municipii (George Scripcaru – Brașov, Gabriela Firea – București, Decebal Făgădău – Constanța) semnând documentele de constituire din punct de vedere juridic. Dar atunci nu au iscat reacţii negative. 

Astfel, am vrut să aflăm câteva opinii despre AVE de la politicienii care reprezintă Braşovul la toate nivelurile (municipal, judeţean, parlamentar). 

 

„Construită pe principii sănătoase”

George Scripcaru, primarul municipiului Braşov a declarat „Alianța Vestului este un proiect foarte bun, construit pe principii sănătoase, după care ne-am ghidat și noi atunci când am înființat Axa Brașov – București – Constanța. Ar trebui ca și alții să se raporteze la astfel de inițiative, pentru că vorbim despre lucruri constuctive mai ales la nivel investițional, benefice pentru zonele pe care le reprezentăm, prin care se vor putea accesa fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea unor proiecte locale, regionale şi naţionale. Nu se pune problema să fie o ruptură, nici economică, nici de alt fel față de țară. Prin astfel de asocieri avem în vedere realizarea unui scop comun, dezvoltarea regională durabilă. în special pentru domeniile conectivitate, transport și turism”.

Edilul braşovean a adăugat că, în ceea ce privește proiectul București – Brașov – Constanța, în 13 ianuarie 2019 va avea loc o ședință, în Capitală, pentru stabilirea unor detalii organizatorice, iar în 17 ianuarie 2019 va avea loc o întrevedere cu reprezentanții Băncii Mondiale. 

 

„O reacție adecvată la proasta guvernare a PSD”

Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov a adăugat: „Așa după cum primarii liberali care au format Alianța Vestului au subliniat încă de la început, nu este vorba de nici o «rupere» de România a acelei regiuni, de nici o «autonomie teritorială». Acestea sunt gogorițe și intoxicări ale propagandei PSD, care simte că îi fuge pământul de sub picioare și nu va mai putea controla – politic și economic – totul în România. Formarea Alianței Vestului nu este decât o reacție adecvată la proasta guvernare a PSD, la impotența sau rea-voința de a asigura dezvoltarea țării prin atragere de fonduri europene și prin investiții publice absolut necesare și făcute cu cap. Acest demers nu înseamnă altceva decât că primarii liberali din Oradea, Cluj, Timișoara, Arad s-au săturat să aștepte în zadar ca Guvernul României să înceteze a mai bloca investițiile publice, s-au săturat de ineficiența autorităților centrale în privința atragerii de fonduri europene și au decis să acționeze ei în acest sens. O asociație a unor municipalități sau județe care să fie partenere a Comisiei Europene și, ca atare, să devină parte a negocierii directe cu Bruxelles-ul, va elimina barierele birocratice și de altă natură pe care guvernanții de la București le pun investițiilor publice și dezvoltării echilibrate a regiunilor țării. Nu este o premieră: după știința mea, Polonia, de exemplu, procedează așa de mai mulți ani, ceea ce i-a permis să aibă un grad de absorbție a fondurilor europene de 100% și să construiască drumuri, școli, spitale, parcuri industriale, incubatoare de afaceri cu bani europeni. De aceea, și noi, autoritățile brașovene ne gândim foarte serios să fim parte a unui asemenea demers. Dacă unii reprezentanți de la București ai actualei puteri vin cu discursuri antieuropene și refuză fondurile de la Bruxelles, noi vom arăta că rămânem pro-europeni și vrem să folosim fondurile europene pentru dezvoltarea comunităților noastre”.

 

„Trebuie colaborarea cu Guvernul”

Roxana Mînzatu, deputat PSD de Braşov a opinat: „În general sunt o susținătoare a asocierii, a acelor formule de asociere care nu separã ci, dimpotrivă, maximizeaza posibilităţile autorităţilor de a realiza investiţii majore. Alianța Vestului, aşa cum au intitulat-o inițiatorii, nu aduce nimic nou din punct de vedere al modelului  Astfel de asocieri de tip ITI – Investiţie Teritorială Integrată – sunt încurajate de Uniunea Europenă și au fost deja aplicate în România in rezervaţia Delta Dunării, care gestionează fonduri europene dedicate exclusiv zonei, pe acest principiu asociativ al ITI, în perioada 2014 – 2020. Eu împărtășesc acest model de lucru, pro-european, în dezvoltarea teritorială a Romaniei. In 2017, am cerut finanțare pe principiul ITI (investiții teritoriale integrate) pentru zona turistică Bran – Moieciu – Fundata, împreună cu primarii acestor localități. Din păcate, nu am putut obține finanțarea din cauza dimensiunii mici a acestei zone turistice. Ce vreau să spun este că o astfel de inițiativă tip ITI nu poate fi pregătită, lansată, derulată, practic nu poate avea succes fără susținere guvernamentală! Primul pas pe care cei patru primari trebuiau să îl facă inainte de a lansa acest tip de formulă era să ia alături de ei, în echipa de lucru, Guvernul României. Formula ITI funcţionează doar dacă se colaborează cu ministerele în interior dar şi în relaţia cu instituţiile europene. Fondurile europene dedicate vor putea veni doar dacă Acordul de parteneriat între România şi Uniunea Europeană (document coordonat şi gestionat de Guvern) va include toate elementele strategice necesare despre zona care optează pentru ITI. Alianța Vestului, din păcate, a început ca un exercițiu de imagine și a fost prezentată ca o iniţiativă care aduce o noutate absolută în domeniu. Sper ca inițiativa celor patru primari să nu rămână la stadiul de proiect de imagine, ci să şi genereze dezvoltarea comunităților din regiune. Iar asta se poate întâmpla doar dacă această asociere va include acelaşi spirit de colaborare cu Guvernul. Asta înseamna să faci echipa pentru comunitate!”

 

„Demers eminamente liberal”

Părerea lui Gabriel Andronache, deputat PNL de Braşov, este următoarea: „Este un demers legal pentru a genera dezvoltarea Zonei de Vest a României prin fructificarea dispozițiilor referitoare la accesarea fondurilor europene. Este un demers eminamente liberal, fondat pe aplicarea principiului subsidiarității în activitatea autorităților publice, care arată că dezvoltarea locală trebuie realizată de autoritățile aflate cât mai aproape de cetățeni (primăriile din Timișoara, Oradea, Arad și Cluj în cazul de față). Îmi exprim speranța ca acest exemplu de bună practică să fie urmat de cât mai multe autorități locale din țară”.  


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare