Politic

BRAȘOV. Aproape 300 de gospodării izolate, fără electricitate, vor fi ajutate să-și monteze panouri fotovoltaice

 

Deputatul PSD de Brașov Roxana Mînzatu a anunțat că gospodăriile izolate, fără curent electric, din nouă localități ale județului Brașov, vor fi ajutate, printr-un program guvernamental, să-și monteze panouri fotovoltaice. Astfel, aproape 300 de case vor fi „luminate” prin sisteme moderne. 

Vorbim de gospodării cum sunt, de exemplu, cele din localitatea Holbav unde, deși extinderea rețelei electrice s-a realizat masiv, inclusiv în partea de sud, totuși au rămas case fără curent electric, pentru că sunt prea departe de rețea.  Pentru astfel de cazuri, Guvernul României, prin Administrația Fondului pentru Mediu, lansează, pe 10 aprilie, prima sesiune de finanțare privind electrificarea gospodăriilor izolate, prin montarea de panouri fotovoltaice, în fapt sisteme complexe fotovoltaice, nu doar panourile, ci toate toate dotările sunt eligibile”, a declarat parlamentarul brașovean.

Sursa citată a precizat că Guvernul a bugetat pentru acest program, pentru început, 230 de milioane de lei pentru zone din întreaga țară.

Este, cumva, un program în derulare, în sensul în care, prin prefecturi și consilii județene, s-a făcut un recensământ al gospodăriilor izolate aflate la o distanță mai mare de doi km de rețeaua electrică. În felul acesta s-au identificat deja comunitățile, unitățiile administrativ teritoriale eligibile. În județul Brașov, pentru această prima sesiune, sunt eligibile nouă localități, în care vor putea fi electrificate cu ajutorul panourilor fotovoltaice aproape 300 de gospodării”, a menționat Mînzatu.

Pe localități, în județul Brașov, situația ar sta cam așa: Săcele (29 de gospodării identificate), va putea accesa 725.000 de lei, Bran (4 gospodării) – 100.000 de lei, Hărman (100 de gospodării) – 2.500.000 de lei, Holbav (47 de gospodării) – 1.175.000 lei, Satul Berivoi din comuna Recea (8 gospodării) – 200.000 de lei, Șercaia (6 gospodării) – 150.000 de lei, Tărlungeni, pentru satul Tărlungei (50 de gospodării) – 1.250.000 lei și pentru satul Zizin (50 de gospodării) – 1.250.000 de lei, Ucea de jos (o singură gospodărie) – 25.000 de lei.

Practic, a fost aprobată suma de 25.000 de lei pentru ca fiecare gopodărie să-și achiziționeze sistemul de panouri fotovoltaice. 

Brașov este printre județele cu număr mare de gospodării pe localități, având și o zonă montană, motiv pentru care găsim case risipite, la distanță mare unele de altele și de rețeaua electrică. Finanțarea este sută la sută, Administrația Fondului de Mediu asigură întregul cost. Sesiunea care începe în 10 aprilie se termină în 10 iulie. Primăriile vor depune câte un dosar care va cuprinde mai multe documente, printre care o Hotărâre de Consiliu Local în acest sens, acordul fiecărui proprietar și certificate care să ateste lipsa datoriilor primăriilor la bugetul de stat, condiție esențială la orice finanțare. Primăriile accesează sumele pentru gospodăriile pentru care vor fi achiziționate panourile, așa că ele trebuie să vină să dovedească că nu au datorii la bugetul de stat de la care cer fonduri”, a explicat Roxana Mînzatu. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare