Expres

[ViDEO] BRAȘOV. „Până când pacienții noștri vor umple Facebook-ul cu reclamațiile din spitale?”

 

În ciuda unor reacții adverse, planul de reorganizare a spitalelor din municipiul Brașov, aflate în administrarea Consiliului Județean, merge înainte și va deveni parte a unei strategii a întregului sistem sanitar din județ elaborate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brașov (detalii aici: BRAȘOV. „Leacul” deficiențelor din spitale, reorganizarea: TBC la Mârzescu, Psihiatrie la Sânpetru, Infecțioase la Județean).

Anunțul a fost făcut de directorul executiv al DSP Brașov, dr. Andrea Neculau, în ședința de plen a Consiliului Județean Brașov (video), înainte de a fi supus aprobării proiectul de hotărâre privind desființarea Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie (UAMSP) de la Sânpetru, unde urmează a fi mutate secțiile de Psihiatrie de pe Eminescu (detalii aici: BRAȘOV. Unitatea de Asistență Medico-Socială de la Sânpetru se desființează), subiect despre care a făcut și ulterior declarații (video 3).

Pandemia de coronavirus a scos și mai mult la iveală problemele cronice ale spitalelor din Brașov, a reamintit dr. Andrea Neculau, care i-a avertizat pe consilierii județeni că va fi nevoie de măsuri ferme și clare cuprinse într-o strategie de dezvoltare a sistemului sanitar, propunerile DSP privind eficientizarea acestuia fiind transmise deja administrației județene.

„Planificarea în sănătate pornește de la mai multe premise, între care una esențială este nevoia de asigurare de servicii medicale. Această epidemie ne-a arătat ce nevoie de servicii medicale avem, mai clar poate decât înainte. Unele dintre probleme au fost semnalate de către cetățenii acestui județ, care au avut neșansa să ajungă în spitalele brașovene în această perioadă. Cu toții ați văzut condițiile neadecvate de spitalizare. Ele sunt cauzate de faptul că multe dintre clădirile acestor spitale sunt vechi, cu un statut patrimonial neclar, în care nu se pot face investiții adecvate, pentru a se atinge standardele de îngrijire sau de organizare a activității sanitare”, a declarat Neculau.

Directorul DSP Brașov a pus degetul pe rană, declarând că în acest moment „foarte multe dintre spitale nu îndeplinesc standardele. Închidem ochii și dăm autorizații sanitare cu termene de conformare care nu se îndeplinesc”.

Dr. Neculau a amintit că una dintre propunerile de reorganizare este fuziunea prin transformarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (cu păstrarea sediului actual) în secție exterioară a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov.

Spitalul de Boli Infecțioase ar trebui să fie o emblemă pentru acest gen de patologie și pe care ne-am dori să îl avem «ca o floare» în următorii ani. Din păcate, însă, suntem în situația de a avea un spital mic, ale cărui paturi, de ani de zile sunt prezentate în mod supradimensionat față de standardele pe care noi le-am putea accepta ca Direcție de Sănătate Publică. Acest standard supradimensionat le-a asigurat supraviețuirea și finanțarea. Până când vom face acest lucru? Până când pacienții noștri vor umple Facebook-ul cu reclamațiile din spitale, prezentând cum stau ei grămadă în saloane? Saloane care nu au nici măcar geam, nici măcar aerisire”, a punctat dr. Neculau.

Directorul DSP (video 1) a declarat că este momentul ca autoritățile brașovene să ia măsuri ferme și clare, care să permită creșterea calității serviciilor medicale:  „Acest lucru trebuie să se încadreze într-o strategie județeană și una națională. Ea depinde de ceea ce avem acum, pentru că nu putem construi spitale peste noapte. Ceea ce avem trebuie să folosim la modul optim. Cred că suntem în fața unor decizii importante și, sigur, toată comunitatea trebuie să aibă o opinie”.

52 de milioane de lei pentru spitalele din municipiu

Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea (video 2), a declarat că în ultimii patru ani administrația județeană brașoveană a făcut tot posibilul pentru îmbunătățirea calității serviciilor medicale. „În decursul timpului am făcut în așa fel încât, din punct de vedere patrimonial, să reușim să reglementăm situația juridică a mai multor unități sanitare, cum a fost cazul Spitalului Județean, a Spitalului de Copii – pentru care am putut accesa fonduri europene necesare reabilitării și modernizării numai după clarificarea situației juridice a terenului și clădirilor – sau a corpului de pe strada Prundului a Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie. De asemenea, în anul 2016, înainte de a fi președintele Consiliului Județean, am pornit cu o alocare de 8 milioane de lei pentru spitalele din Brașov, iar în acest an am ajuns la 52 de milioane de lei. Toate aceste sume au ajuns la managerii spitalelor, care au elaborat strategiile de dezvoltare a unităților pe care le conduc”, a declarat Veștea.

De altfel, în aceeași ședință de plen de astăzi, Consiliul Judeţean Brașov a operat cea de-a treia rectificare din acest an a bugetului de venituri şi cheltuieli al Judeţului Braşov şi al unităţilor subordonate, care a adus o suplimentare cu 5.392.070 lei a totalului sumelor alocate celor şase spitale din subordine.

La rândul său, președintele CJ a anunțat (video) că va fi pregătită o strategie de dezvoltare a sistemului sanitar brașovean, care va fi supusă aprobării plenului: „Dacă dumneavoastră considerați că lucrurile trebuie să rămână exact ca până acum, pentru a nu deranja anumite persoane și să ne mulțumim cu starea actuală, atunci decizia vă aparține”.

 

Citiți și:

Update BRAȘOV. Secție de spital modernizată pentru a fi închisă?

BRAȘOV. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, modernizat și pe timp de pandemie. Cum arată acum

Update BRAȘOV. „Petiţie pentru evitarea desființării Spitalului Clinic de Boli Infecțioase”

RAȘOV. Tensiuni la Spitalul de Boli Infecțioase. Angajații acuză că se vrea desființarea unității


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare