Expres

Update BRAŞOV. Îngrijorări şi drăcuieli la uşa Poştei; nici pensiile nu au fost plătite astăzi

  • IMG_5243_224285.JPG
  • IMG_5248_224284.JPG
 

Nemulţumiţi de oferta salarială şi de condiţiile de muncă, angajații de la Poșta Română au încetat astăzi activitatea, astfel că toate oficiile poștale au fost închise, iar factorii şi agenţii poştali nu au mai plecat în cursă. Ghinionul a fost major pentru vârstnicii şi bolnavii care aveau de încasat pensiile, astăzi fiind ultima zi din calendarul de plată.

În faţa Oficiului Poştal 1, de lângă Primăria Braşov, cum afişul cu „Închis pentru era greu de văzut până dădeai cu nasul în uşă, la orele după-amiezii am găsit descumpănite mai multe persoane. Unii înjurând, alţii decepţionaţi şi îngrijoraţi: „Îmi trebuie neapărat un timbru fiscal! Unde să mă duc să găsesc în altă parte?”, întreba un bărbat ce venise cu bicicleta. „Nu aveţi de unde, toate oficiile sunt închise. Eu vin din Steagu’, am zis că aici, la Poşta mare, Poşta Centrală, poate e deschis”, i-a răspuns un cuplu mai în vârstă, venit cu maşina. „Trebuia să iau astăzi pensia. Când am văzut că nu vine poştăriţa, am zis să vin încoace. Acum văd că nici de aici nu pot să-mi iau banii. Nici fiul meu, care e pensionat de boală! Şi dacă şi mâine sunt în grevă, ce ne facem, cu ce luăm medicamente, mâncare, plătim facturi?”, s-a revoltat o vârstnică. „Să vă ia dracu’ pe toţi, cu tot cu guvernanţi”, a spus cu năduf un bătrân, îndesând totuşi o scrisoare în cutia poştală de lângă intrare.

Conform lui Codruţ Bejenaru, lider sindical al filialei judeţene Braşov a Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), decizia a fost luată în mod spontan de salariați, „nu a fost o grevă, că nu a fost organizată” (spontană, dar tot grevă – nota red.).
Ne pare rău pentru inconvenientele create cetăţenilor, dar ne-a ajuns cuţitul la os. De data aceasta mergem până la capăt!”, le-a transmis liderul sindical, precizând că pe lângă factorii şi agenţii poştali (cei care fac servicii poştale în mediul rural), la „acţiunea de încetare a lucrului” participă şi oficianţi, şi mânuitori de valori, şi şoferi.

El a spus că oficiile poștale se vor redeschide abia în momentul în care conducerea sindicatului poștașilor va ajunge la o înțelegere cu managerii companiei. „Noi am solicitat o majorare cu 200 de lei brut a salariilor, iar conducerea a propus 100 de lei, astfel că, începând cu 1 ianuarie 2017, cei mai mulţi vor avea salariul minim brut pe economie, când acesta va creşte, îi va ajunge din urmă. Negocierile pentru măriri salariale au început în martie şi nici acum nu s-au finalizat, conducerea companiei tot tergiversează”, a explicat Bejenaru.
El a precizat că poştaşii sunt nemulţumiţi de condiţiile de muncă, atât factorii poştali care umblă cu genţi pline de zeci de kilograme în spate, pe ger sau caniculă, ploaie sau vânt -, cât şi oficianţii, cu toţii având de făcut o muncă dificilă, ce presupune cunoştinţe mereu actualizate de cod de procedură fiscală şi penală: „Sunt tot felul de trimiteri, fiecare cu specificul ei, cu modul ei de-a fi înmânată. Îţi trebuie şi cunoştinţe juridice, ducem şi amenzi. Este o muncă pentru care trebuie să fii calificat şi e deosebit de grea, dar, paradoxal, conducerea Companiei Poşta Română nu o apreciază”.

Codruţ Bejenaru a menţionat că în judeţul Braşov sunt 800-900 de angajaţi ai Poştei, majoritatea membri de sindicat, dintre care circa 550 sunt cei care umbă cu tolba să împartă corespondenţa şi trimiterile în bani.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button