Expres

Trei profesori BRAȘOVENI premiați la Gala MERITO

  • Merito_297132.jpg
  • AncaMezei-Sacele1_297134.jpg
  • .DanielPetrule-SinPetru1_297133.jpg
  • LauraPiros-Brasov_297135.jpg

Trei cadre didactice din unități școlare ale județului Brașov se află printre cei 14 premianți ai Galei MERITO. Evenimentul este o confirmare a meritelor dascălilor ce contribuie la transformarea educației și se înscriu astfel în comunitatea celor 81 de profesori valoroşi ai României recunoscuți de Romanian Business Leaders (RBL).

E vorba despre Anca Mezei (foto 2), educatoare la Şcoala Gimnazială Nr. 5 din Săcele, Daniel Petrule (foto 3), profesor de Educaţie Fizică şi director la Şcoala Gimnazială din Sânpetru, și Laura Piroş (foto 4), învăţătoare la Şcoala Gimnazială nr. 6 „Iacob Mureşianu” din Brașov.

Anca Mezei avea 24 de ani în 2008, era studentă la două facultăți (Facultatea de Pedagogie a Universităţii din București și Facultatea de Sociologie a Universităţii Transilvania din Brașov), angajată la ONG-ul FAST și educatoare necalificată în Zizin. Fiind totodată un stâlp al comunității și un exemplu de urmat prin toate proiectele în care s-a implicat, și-a continuat studiile și a primit în 2018 calificarea, absolvind în același an și un masterat de asistență socială și dezvoltare comunitară. Anca Mezei este educatoarea MERITO 2022, cu o poveste de viață care a făcut-o, atunci când era copil, să își dorească să devină învățătoare și să fie „exact opusul doamnei pe care a avut-o în primară”. „Doar pentru că era romă, Anca, fiica mijlocie, s-a simțit nedorită la școală. Învățătoarea o agresa și o discrimina, mai târziu unii profesorii o marginalizau, iar colegii o șicanau din cauza hainelor sărăcăcioase, a pantofilor rupți sau a etniei”, scriu cei de la Merito. Ce spune acum educatoarea de la Şcoala Gimnazială nr. 5, Săcele, Braşov, despre copiii pe care îi învață: „Ei au mare nevoie mine, eu mă simt utilă și îi iubesc. Mie îmi pasă de copilul ăla care stă în țigănie, singur acasă. Mă întreb ce-o să facă cu viața lui, dacă părinții sunt săraci și el nu vine la școală. De-aia îmi doresc să le schimb destinele cât pot, când copiii sunt în mâna mea. Dintr-un copil căruia nu-i dai nicio șansă la început, eu vreau să ajungă să aibă încredere în el”. (…) „Fiecare dintre noi avem un vis. Fiecare dintre noi avem o menire. Eu consider că menirea mea personală este să ajut fiecare copil care trece pragul casei mele, clasei mele şi prin mâinile mele, să câştige încredere în sine şi să înveţe să lupte pentru a fi bine cu el. Premiul acesta reprezintă o recunoaştere a ceea ce am făcut – îmi dă încredere că ceea ce am făcut a fost un drum bun. Reprezintă şi o motivaţie, dar şi responsabilitate, un nou început, oportunităţi de colaborare, resurse, inspiraţie şi o forţă”, a declarat emoţionată Anca Mezei, educatoarea MERITO 2022, pe scena Galei.

Laura Piroș, învăţătoare la Şcoala Gimnazială nr. 6 „Iacob Mureşianu” Braşov, este învățătoare de 27 de ani, iar în 2019 a primit votul pentru popularitate în proiectul „Creator în educație”, al Ministerului Educației. De atunci este și expert formator de formatori în proiectul PROF, al Ministerului, despre profesionalizarea carierei didactice și despre mentorat. Este numită de cei de la Merito „învățătoarea pentru învățători”. În 2016 a creat site-ul „Clasa mea”, unde postează materiale, fișe, jocuri care inspiră colegi din toată țara: „Site-ul, care are acum 5.000 de cititori unici pe zi și 40.000 de persoane care urmăresc pagina de Facebook, i-a adus și mai multe oportunități de a fi învățătoare pentru oamenii mari. I-a deschis multe uși, a micșorat distanțele dintre orașe, a adus multe lumi împreună. În primul rând, lumea cadrelor didactice pasionate de metode creative de predare, a celor care cred că școala trebuie să fie despre formarea de caractere, nu despre adunat calificative bune”.
„Orice obiect din jur poate deveni material pentru a crea un joculeț. E nevoie doar de un pic de imaginație și de a ști foarte bine ce trebuie să învețe copilul. Altfel jocul n-are valoare, dacă n-a produs nimic la final. Le mulţumesc elevilor şi studenţilor pe care i-am îndrumat de-a lungul timpului, pentru că ei sunt sursa mea de creaţie, de inspiraţie, de motivaţie şi de transpiraţie. Pentru ei am făcut tot ceea ce am realizat, deoarece cred cu tărie în schimbul de idei între profesori. De aceea am şi ales să deschid uşa clasei mei, atât fizic şi virtual, astfel încât am o clasă numeroasă acum. Cred în această colaborare şi împărtăşire de idei, de experienţe, de bune practici la catedră. Nu în ultimul rând, le mulţumesc colegilor mei cu care colaborez, pentru că tot ceea ce facem facem în beneficiul copiilor noştri”,
a fost mesajul Laurei Piroș la primirea premiului.

Daniel Petrule, 46 de ani, fost jucător de rugby, a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport din Brașov în 1999, urmându-și visul de a avea o carieră didactică. A devenit director din anul 2014, iar prin proiectele pe care le propune, vrea să le dezvolte elevilor comportamente apreciate în societate, competențe digitale, dar și spiritul de echipă. Este director MERITO 2022 la Şcoala Gimnazială Sânpetru.O școală de la sat digitalizată, în care se folosește catalogul electronic și care are tablete, laptopuri, ochelari VR, tabletă grafică, video-proiectoare interactive, tricouri de realitate augmentată cu care se învață anatomie, stație meteo, solar, imprimantă 3D, laborator de științe cu un robot de grădină și unul umanoid. Despre relația cu elevii săi, profesorul spune în povestea Merito că „întotdeauna încerc să văd calitățile din ei, să îi încurajez, să îi înțeleg”: „Încerc să nu țip, să-i tratez de la egal la egal, să apreciez când cineva se străduiește. Dacă le oferi încrederea ta, s-ar putea ca ei să ți-o răsplătească prin ceea ce fac” (…). „Toate ideile îmi vin din discuții cu colegii. Tu singur, ca director, nu ai ce să faci dacă nu sunt și profesorii dedicați. Poate că vor să-și demonstreze că pot să mă depășească și că sunt mai buni decât mine – atunci e o situație win – win, câștigă școala, câștigă și ei”, declară în povestea sa directorul MERITO.

Cei trei profesori se alătură colegilor din Braşov, Cătălin Ciupală, Cristina Dudan, Florentina Tituleac şi Mihaela Bucşa, laureaţi în edițiile anterioare ale Galei MERITO.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare