Expres

Sute de BRAȘOVENI îngheață în case la minus 20 de grade Celsius

 

Deşi noaptea trecută au fost minus 20 de grade la Braşov, câteva sute de braşoveni, abonaţi ai sistemului centralizat de termoficare, au rămas cu caloriferele reci. Din cauza avariilor, a centralelor fără aviz ISCIR sau a vecinilor cu centrale proprii care au decis debranşarea pentru alții.

Ultimele centrale de cvartal care au fost pornite, marţi seară, sunt cele trei din zona Bartolomeu. Mircea Marin, directorul Serviciului Public Local de Termoficare (SPLT) Brașov, a explicat că nu era finalizată ISCIR-izarea acestora, adică verificarea, din punct de vedere al siguranţei în exploatare, întrucât Tetkron SRL – fostul gestionar al SACET (Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică) avea datorii mari către Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune (CNCIR) S.A. „Marţi, de la ora 15.45 s-a dispus punerea în funcţiune a centralelor CT 1 Bartolomeu (str. Lânii), CT De Mijloc (al doilea cazan) şi CT Pasaj (str. T. Vladimirescu). Fostul gestionar al SACET a reuşit să îşi plătească datoriile, ce se ridicau la zeci de mii de lei, la CNCIR si astfel s-a eliberat avizul la ora 15.30”, a precizat Marin, continuând: „Din păcate, nu s-a putut furniza şi apă caldă de la CT Pasaj, dar din această seară abonaţii din zona Tudor Vladimirescu vor primi apă caldă menajeră”.

Directorul SPLT a mai spus că sunt relativ puţini abonaţii care nu mai au agent termic din lipsa avizului ISCIR sau din cauza avariilor, enumerând printre acestea PT 5 Cocorului, alimentat de centrala din zona Metrom.
O altă centrală nepusă în funcţiune este pe Iuliu Maniu 68, cei de la CNCIR refuzând să acorde avizul, întrucât nu dispune de suprafaţa vitrată necesară prevăzută de norme, în raport cu volumul net din interior.

Reamintim că, dintre cei 7.482 de abonaţi (locuinţe) ai SPLT, 6.934 sunt branşaţi la punctele termice, iar 548 la centralele de cvartal, la acestea din urmă fiind mai multe probleme, furnizarea intrând în normal la două săptămâni după ceilalţi. „Sub 1% dintre abonaţii nu au nici apă caldă nici căldură din cauza unor probleme tehnice. De asemenea, 0,35% dintre abonaţi nu au nici apă caldă, nici căldură pentru că asociaţiile de proprietari nu au încheiat contractele de furnizare a agentului termic”, a precizat Mircea Marin.

„Se caută o soluţie din punct de vedere juridic, prin Biroul de Relaţii cu Asociaţiile de Proprietari din cadrul Pirmăriei Braşov, astfel încât oamenii aceia să nu mai stea în frig doar pentru că aşa vor alţii. Sunt legi care se bat cap în cap. Legea asociaţiilor de proprietari, care spune că Adunarea Generală este suverană, şi cea a energiei termice, care te obligă să furnizezi agent termic la asemenea temperaturi exterioare”, a afirmat directorul serviciului.

 

Citiți și:

BRAŞOV. Cea mai GEROASĂ noapte din această iarnă!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare