Expres

Poliţiştii „respiră acelaşi aer cu şobolanii”, în centrele de reţinere şi arestare preventivă

Susţine preşedintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica

 

Preşedintele de onoare al Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, Iulian Surugiu, a propus astăzi, în cadrul unei dezbateri de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), mutarea centrelor de reţinere şi arestare preventivă în administrarea Ministerului Justiţiei.

Surugiu a propus să fie făcută schimbare fiind nemulţumit de faptu că angajaţii din cadrul Ministerului Justiţiei „au mult mai multe sporuri şi salarii mai mari decât poliţiştii”, care fac de fapt munca.

Propunerea a fost făcută la dezbaterea proiectului unui ordin al ministrului Afacerilor Interne pentru aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a centrelor de reţinere şi arestare preventivă.

În replică, şeful Serviciului Coordonare Centre de Reţinere şi Arestare Preventivă al Poliţiei Române, Claudiu Iaru, a declarat că propunerea vizează modificarea politicii execuţional penale şi nu ţine doar de competenţa MAI, trebuind dialog cu Ministerul Justiţiei.

În cadrul dezbaterii, preşedintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, a precizat că, de multe ori, condiţiile din celule sunt mai bune decât cele ale angajaţilor de la arest, care „respiră acelaşi aer cu şobolanii”.

„Un poliţist de la arest poate să fie considerat, în primul rând, la fel ca orice persoană care se află în detenţie, el când merge la serviciu, îşi ispăşeşte o pedeapsă. Stă închis la fel ca cel care este deţinut, de multe ori condiţiile din celule sunt mai bune decât condiţiile în care colegii îşi desfăşoară activitatea. Ne referim la sistemele de ventilaţie, la igienizarea spaţiilor, la spaţiile necesare pentru desfăşurarea activităţilor. Sunt birouri de un metru pătrat unde stau în picioare şi scriu. Sunt spaţii improprii unde mănâncă, nu de puţine ori au arătat imagini cu şobolanii din centrele respective. Respiră acelaşi aer cu şobolanii. Prin acest regulament, au fost stabilite o serie de obligaţii fără a exista suportul logistic. Poliţiştii de la centru trebuie să meargă cu cei care nu au documente, să le facă documente de identitate, să le dea bani de drum, când sunt eliberaţi din arest şi multe alte obligaţii care nu sunt susţinute din punct de vedere logistic”, a spus Cosmin Andreica, potrivit mediafax.ro.

La nivelul Poliţiei Române sunt organizate şi funcţionează 51 de centre de reţinere şi arestare preventivă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare