Expres

E NEVOIE de Poliția Locală?!… „Armată a primarului”; „Sunt un corp de Pristandale prin toate primăriile”…

 
www.hotnews.ro a lansat o interesantă dezbatere privind Poliția Locală, o instituție în care se cheltuie sume mari de bani de la bugetele locale cu salariile angajaților (ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, nu demult, că polițiștii locali câștigă mult mai bine chiar decât ofițeri specialiști din IGPR…), încercând să răspundă, argumentat, la următoarea întrebare: „Este o instituție necesară, care ajută cetățeanul și vine în completarea Poliției Naționale, sau este armata personală a primarului, acaparată de interese politice, măcinată de corupție?”.
 
 
Conform Hotnews, dacă-i întrebi pe primari de utilitatea Poliției Locale, aceștia vor răspune în corul majorității „Da!”. Pe de altă parte, sunt destui specialiști care consideră că Poliția Locală ar trebui reformată din temelii, asta în cel mai fericit caz.
 
De pildă, Irina Zamfirescu, activist pentru drepturile omului la ActiveWatch și doctor in sociologie, consideră că Poliția Locală, cel puțin la nivelul Bucureștiului, este un fel de armată a primarului, declarând printre altele: „Mai mult, reprezentanții Poliției Locale sunt printre primii care iau contact cu cei mai săraci dintre noi. Fie că discutăm despre vânzători ambulanți de pătrunjel sau de persoane fără adăpost, nu de puține ori am văzut comunicări glorificatoare cu privire la amenzile date acestor oameni. Or, a delega parte dintre potențialele servicii sociale unor oameni care nu au înțelegerea și nici instrumentele de a gestiona sărăcia pare o strategie extrem de pierzătoare pentru sănătatea socială…”.
 
Apoi, conform sursei citate, Sorin Ioniță, expert în administrație publică, a relatat pe marginea acestui subiect: „Eu am fost sceptic de la început, de când a fost înființată Poliția Locală, și este una din dilemele descentralizării în România, ceea ce în anumite părți merge bine, nu merge neapărat bine și la noi, într-o țară cu clientelism și instituții slabe. La noi a ieșit prost, pentru că au pornit întâi cu niște gardieni publici, cu ștachetă foarte jos ca studii, ca pregătire, mi se pare că pe vremea aia nici nu aveau BAC-ul, au luat oameni de neangajat, a fost un fel de supapă, mai ales în localități mici, pentru a băga pe acolo tot felul de paznici, cu familiile lor, care să fie loiali primarului ce le-a creat această sursă de venit. Practic, nu făceau nimic, păzeau parcuri. După aceea, instituția a luat amploare, s-a vrut să intre pe chestii delicate, care afectează drepturile cetățeanului, cu arestări, rețineri, nu s-a mai întâmplat, dar se fac presiuni. Sunt foarte mulți, uneori mai mulți decât restul funcționarilor la un loc. Și ce fac? Păzesc instituții, parcuri, spitale. Practic, au luat șomeri pe termen lung și le-au creat o sinecură. În București au fost penetrați de clanuri, și unde nu, sunt un corp de Pristandale prin toate primăriile, care nu fac nici rău, nici bine, dar sunt acolo, se bagă în campanie, fac târguiala nevestei primarului… De acum doi ani, de când s-a ridicat foarte mult plafonul de salarii în local, de când a dat Dragnea legea aia, s-au mărit foarte mult salariile, ca să fii șef în Poliția Locală este o mare chestie. Ei au o atribuție foarte importantă – inspectarea și amendarea șantierelor, pentru norme de mediu, aici este o pâine de mâncat. Șeful Poliției Locale este de fapt numit de primar după consultarea investitorilor imobiliari mai importanți. Este o platformă de negociere Poliția Locală între autoritate, diverși afaceriști locali, clanuri, când e cazul. Depinde cât de adânc se bagă”.
 
Totodată, www.hotnews.ro a subliniat că, pe anumite segmente, Poliția Locală se suprapune, în privința responsabilităților, cu Jandarmeria și Poliția Română, astfel că, potrivit primarului Oradei, Ilie Bolojan, „când mai multe instituții se ocupă de aceeași problemă, dacă este un lucru rău nu răspunde nimeni, iar dacă este un lucru bun, toți au merite”.
 
„De exemplu, în domeniul ordinii publice, în România sunt cel puțin 3 instituții care se ocupă de asta: Poliția Națională menține ordinea publică, Jandarmeria restabilește ordinea publică, Poliția Locală și ea poate menține ordinea publică. Și atunci ce se întâmplă?… În loc să avem la nivel de țară un sistem în care cheltuielile pe ordine publică sunt la nivel european, noi le depășim cu mult. România are cheltuieli pe ordine publică mult mai mari decât media țărilor din Uniunea Europeană în condițiile în care veniturile publice din PIB sunt mult mai scăzute”, a explicat Bolojan pentru sursa citată.
 
Dacă Sorin Ioniță susține: „Poliția Locală trebuie desființată… Sunt și țări care nu au Poliție locală. Ne putem gândi ca în viitor să creăm o forță de ordine publică la nivel local, fiindcă într-adevăr, Poliția Națională e cam neresponsivă când primarul are o nevoie reală, dar cu cei de acum nu mai ai ce face, trebuie desființați și reînființați, mult mai puțini, mai profesioniști”, Irina Zamfirescu este pentru reformarea instituției: „Interesul public și încrederea cetățenilor sunt lucruri pe care pare că le-au pierdut polițiștii locali”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare