Expres

Coplata în spitalele şi policlinicile private, adoptată de Guvern

 

Coplata serviciilor medicale private a fost adoptată, miercuri, de Guvern, astfel încât, teoretic, românii se vor putea trata, la alegere, la privat, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va suporta o parte din costul tratamentului, iar restul, până la tariful practicat de spitalul privat, va fi suportat de fiecare pacient în parte.

Până la adoptarea acestei OUG, legislaţia permitea ca medicii să dea trimitere pentru ca pacienţii să facă analize şi diverse proceduri la laboratoare sau clinici private, însă se puteau deconta la privat doar analizele şi serviciile medicale care aveau acelaşi cost ca la stat. În general, era vorba despre analize şi proceduri simple, precum analize de sânge sau radiografii. Conform aceleiaşi surse, principiul OUG adoptate îi avantajează, la o primă vedere, pe plătitorii de contribuţii care se plâng că, atunci când îşi fac analizele la privat, plătesc costul integral şi nu beneficiază de banii plătiţi obligatoriu pe asigurarea de sănătate. Proiectul prevede ca asiguraţii care optează pentru servicii medicale în mediul privat să poată plăti o contribuţie personală pentru a acoperi diferenţa dintre tarifele acordate de furnizorii privaţi şi tarifele suportate din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate decontate de casele de asigurări de sănătate.

Adoptăm un proiect prin care asigurăm drepturile pacienţilor care aleg serviciile oferite de clinici private. Prin completarea legislaţiei reglementăm faptul că persoanele asigurate care apelează la servicii medicale oferite de clinici private vor plăti numai diferenţa dintre tariful practicat de acel furnizor şi tariful decontat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. De asemenea, ne asigurăm că pacienţii vor fi informaţi corect în prealabil cu privire la costul serviciilor medicale, fiind evidenţiate separat sumele suportate de către stat şi cele plătite din fonduri proprii. Astfel, persoana asigurată va cunoaşte din timp costurile unei intervenţii sau ale unui tratament“, a precizat premierul Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de guvern. Ea a adăugat că în cazul în care pacientul nu are posibilitatea plăţii contribuţiei personale, se poate adresa unui alt furnizor care nu percepe contribuţie personală sau aplică un cost mai mic pentru acelaşi tip de servicii. „Ministerul Sănătăţii a finalizat acest proiect de act normativ după consultări cu asociaţiile pacienţilor şi furnizorii privaţi de servicii medicale”, a afirmat prim-ministrul.

Pe de altă parte, însă, potrivit unor surse din cadrul CNAS, citate de hotnews.ro, OUG elaborată de Ministerul Sănătăţii, „deschide deocamdată doar o posibilitate ca să stabileşti unde bagi coplata, dar trebuie făcute acte normative subsecvente – contractual=cadru, normele contractului-cadru. Trebuie operate nişte modificări şi în funcţie de asta vom şti ce şi unde. Momentan, concret, nu avem nimic până nu se modifică, până nu apar noile acte normative. Acolo o să vedem concret ce anume”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare