Expres

BRAŞOV. Unul dintre cei mai vrednici şi iubiţi preoţi a trecut la cele veşnice

  • pr Suciu mitorpolit si protopop_188290.JPG
 

În ciuda unei operaţii de bypass reuşite recent în Germania, inima mare, dar greu încercată, a părintelui Aurel Suciu (foto 1, stânga) a încetat să mai bată în această noapte.

Era de 25 de ani preotul parohiei „Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir şi Sf. Dimitrie Basarabov” din cartierul Tractorul, unde a ridicat, după 20 de ani de zbateri, o biserică cu acest hram, dar timp de aproape 15 ani slujbele au avut loc într-o capelă amenajată la parterul unui bloc de nefamilişti transformat într-unul de familişti. Era foarte iubit de enoriaşi şi era respectat de toată lumea. În anii ’90 a predat religia la Școala Gimnazială 30 din cartierul Tractorul, acolo unde a lucrat și soția sa. În perioada 1984-1990 a fost protopop de Covasna, după ce mulți ani slujise în biserica din Araci, călindu-se în bătălia pentru Ortodoxie dusă într-o zonă în care credincioşii acestei biserici istorice sunt în minoritate. A crescut trei băieţi, dintre care doi i-au călcat pe urme, fiind acum preoţi în biserici ortodoxe din Berlin. Pr. Sebastian Emanuel Suciu este paroh la Ulm, iar pr. Ciprian Suciu în Augsburg. Băieții i-au dăruit șapte nepoți.

O grea încercare i-a slăbit inima părintelui Suciu, în urmă cu şapte ani, când fiul cel mic, Daniel, la vârsta majoratului, a pierit într-un accident rutier. Părintele a suferit acum câteva săptămâni o operaţie de by-pass la inimă, care a reuşit, revenind din Germania aparent în deplinătatea forţelor fizice.

În noaptea de joi spre vineri, în jurul orei 1.30, i s-a făcut rău, a sunat la 112, iar de la dispeceratul integrat a fost trimisă o ambulanţă, care a ajuns rapid la domiciliul părintelui, unde un cadru medical l-a investigat şi rezultatele, în special electrocardiograma, arătau că nu sunt modificări, ne-a declarat dr. Liviu Stelea, directorul Serviciului de Ambulanţă Braşov. Pr. Suciu a spus că se simte mai bine, încurajat şi de rezultatele EKG, şi a semnat că nu vrea să fie dus la Urgenţe, asigurându-i pe cei de pe ambulanţă că va cere din nou ajutorul, dacă starea sa se va agrava. I-a spus soţiei să se odihnească, fiindcă el că va mai rămâne să se roage şi s-a retras într-o cameră. O jumătate de oră mai târziu soţia sa a auzit o bufnitură şi l-a găsit inconştient. Echipajul medical din ambulanţa SMURD de reanimare, sosită imediat, nu l-a mai putut readuce la viaţă, în ciuda manevrelor de resuscitare. Avea doar 63 de ani…

Trupul părintelui a fost depus deja în lăcaşul de cult pe care l-a ridicat, iar în această seară, de la ora 19.00, şi mâine, de la aceeaşi oră, vor fi oficiate slujbele de priveghere.

Încă nu se ştie când va avea loc slujba de înmormântare, întrucât este aşteptat să participe şi Înaltpreasfinţitul Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului.

În 1990 a început de la nimic

Părintele a venit în Tractorul în 1990, de la Sf. Gheorghe, şi a primit parohia Tractorul III, proaspăt înfiinţată. Când a preluat parohia, preotul Aurel Suciu a început de la nimic. Părintele a sperat totuşi că ajutorul Celui de Sus nu va întârzia şi va clădi o biserică adevărată pentru oamenii din cartierul muncitoresc de lângă uzina Tractorul. A început să slujească în capela improvizată într-un apartament. Închiriase, la parterul unui bloc ce fusese cămin de nefamilişti al uzinei, patru camere plus un hol. Cu ajutorul celor de la Tractorul au fost făcute şi modificările pentru ca aceste încăperi să arate a loc de închinare. Părintele a amenajat spaţiul primit în cămin după canoanele unei biserici: altar, iconostas, pereţii plini de icoane. Capela a fost sfinţită în 1993, de I.P.S. Antonie Plămădeală, Arhiepiscopul de atunci al Sibiului, cu hramul „Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir şi Sf. Dimitrie Basarabov”. La slujbe încăpeau peste o sută de enoriaşi. Slujbele de la marile sărbători se ţineau în jurul blocului. „Trebuie să ne rugăm mai vârtos, fiindcă deasupra noastră sunt patru etaje de păcate, nu avem turlă”, obişnuia să spună părintele. „Oamenii care locuiau în acest cartier erau, din punct de vedere spiritual, ai nimănui. Nu aveau biserică, parohie, cimitir, nu ştiau cărui preot aparţin, nici alinare spirituală şi nici cine să se roage pentru ei nu era”, ne povestea acum zece ani preotul. Era necăjit, lucrările la biserică se opriseră de câţiva ani la „cota zero” şi un timp locul s-a transformat în groapă de gunoaie.

Cruce șaguniană primită anul acesta

Pia­tra de temelie a bisericii care se înalţă acum pe Strada General Mociuslchi a fost pusă încă din 1992, însă din cauza lipsei fon­durilor, lucrările au stagnat mai mult timp și numai în 2005 a fost fi­na­li­zat demisolul, mutându-se aici slujbele din capelă. Lăcașul de cult a fost ridicat prin contribuția cre­din­cio­șilor din pa­ro­hie și nu numai, avându-i în frunte drept ctitori pe Lucian Voi­nescu, directorul executiv al Direcţiei Generale Regionale a Fi­nan­țe­lor Publice, pe Eugen Stăn­cescu, pe Ma­rian Voi­nescu, șeful Di­rec­ției Fis­ca­­le Brașov, pe actualul deputat PSD Emil Niță și pe mulți alții.

De altfel, pentru acest merit şi nu numai, la vizita pe care a făcut-o în lăcaşul de cult, în a doua zi de Paşti din acest an, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, i-a oferit distincția „Crucea șaguniană” preotului paroh Aurel Suciu (foto 2) și acte de cinstire mai multor binefăcători.

Dumnezeu să-l odihnească pe părintele Aurel de-a dreapta Sa!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare