Expres

BRAŞOV. Se redeschide fabrica de medicamente Europharm?

 

Doi antreprenori braşoveni, fraţii Santa Nandor (farmacist) şi Santa Attila  (economist), care controlează o unitate de producţie de medicamente generice în Braşov, au cumpărat fabrica de medicamente Europharm din Braşov, închisă în decembrie 2015 de britanicii de la GlaxoSmithKline (GSK), anunţă Ziarul Financiar.

Negocierile s-au finalizat, am plătit deja avansul şi urmează finalizarea tranzacţiei. Am preluat Europharm prin compania Santa SA.  Nu pot oferi detalii despre valoarea tranzacţiei, avem un contract de confidenţialitate. Vom oferi informaţii despre planurile noastre peste două săptămâni“, a declarat pentru sursa citată Santa Nandor. Pe de altă parte, s-a vehiculat că cei doi fraţi s-au asociat cu grupul indian farmaceutic Orbit pentru preluarea fabricii Europharm, însă Nandor Santa precizează că grupul Orbit nu este implicat în tranzacţie, cu Orbit având doar o colaborare  pe partea de inovare produse farmaceutice. Pe site-ul Orbit nu sunt informaţii legate de rulajul companiei, iar oficialii nu au răspuns solicitării ZF. Nici reprezentanţii GlaxoSmithKline (GSK) nu au dat un răspuns la solicitarea de informaţii.

Fabrica de medicamente Europharm din Braşov, închisă în decembrie 2015 de britanicii de la GlaxoSmithKline (GSK), primii care au pariat pe producţia de medicamente din România la finalul anilor ’90, a încheiat ultimul său an cu afaceri record de 612 milioane de lei (137 mil. euro), mai mari cu circa 44% faţă de anul anterior şi cu un profit net de 36 milioane de lei, faţă de 9 milioane de lei pierderi cu un an în urmă, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. În ciuda rezultatelor obţinute, GSK, care deţine fabrica de medicamente Europharm Braşov, al patrulea cel mai mare exportator din judeţ, a pus lacătul pe producţia fabricii în luna decembrie 2015, în căutarea unui cumpărător. Încă din 2013, britanicii anunţau că fabrica va ieşi din reţeaua GSK din cauza supracapacităţii de producţie a grupului. Procesul de închidere a fabricii s-a finalizat în prima jumătate a lui 2016. În fabrică lucrau 170 de oameni la finalul lui 2015, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Fabrica Europharm Brașov a fost fondată în anul 1994 de către omul de afaceri Mihai Miron, iar GSK a cumpărat fabrica în două etape: 65% în 1998 și restul de 35% în 2003, investind în zece ani peste 100 milioane euro. Europharm GSK și-a început activitatea de export în 2008, când a inițiat investiții în linii de producție pentru transferul unor produse importante din portofoliul grupului britanic, precum antidepresivul Seroxat sau Retrovir, pentru tratamentul HIV/SIDA. Pe fondul acestor investiții, fabrica GSK din Brașov exporta medicamente în peste 80 de țări, inclusiv în Japonia și SUA. Exporturile ajungeau la peste 70% din producție și GSK anunța planuri pentru o bază de export de 300 milioane dolari.

Prin urmare, anunțul din iunie 2013 că renunță la fabrica din Brașov a surprins pe toată lumea. GSK a justificat decizia prin supracapacitatea de producție la nivelul grupului pentru unele medicamente. Reprezentanții companiei explicau atunci că la Europharm capacitatea de producție este insuficient utilizată și nu există potențial de creștere pe termen lung pentru producția de alte produse sau volume. La vremea respectivă, GSK intenționa să vândă fabrica unui investitor cu același domeniu de activitate. Zece luni mai târziu, compania anunța că nu a găsit cumpărător și că a decis închiderea unității, clădirile și terenul pe care se află acestea fiind scoase la vânzare.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare