Expres

BRAȘOV. Legislația din România, o piedică în aducerea clădirilor aproape de „zero energie”! Ce s-a discutat la întâlnirea ABRACADABRA

 

Barierele și blocajele existente la nivelul țării noastre, în ceea ce privește eficientizarea energetică a clădirilor, pentru a le aduce la nivelul de aproape zero consum de energie au fost prezentate astăzi, la sediul Primăriei Brașov, cu ocazia celei de-a treia întâlniri din cadrul proiectului „Asistenţă acordată pentru modernizarea, adaptarea, repararea şi dezvoltarea clădirilor, în vederea aducerii acestora la stadiul de clădiri energie zero, si crearea unei pieţe a renovării capitale” (acronimul în engleză – ABRACADABRA).

De asemenea, s-a încercat identificarea soluțiilor pentru modificările legislative necesare, pentru a permite ajungerea la „zero energie”.
La întâlnire au participat specialiști români și străini din domeniul eficienței energetice, dar și viceprimarul Laszlo Barabas, consilierii locali Iulian Mara, Adrian Oprică, Adina Donosă și reprezentanții Asociației de Proprietari Armoniei – cei care au venit cu propunerea asocierii Municipalității în acest proiect.

„ABRACADABRA este un proiect care se focusează pe idei simple, dar provocatoare, pe baza cărora să găsim cele mai bune soluții pentru a crea, din imobilele vechi, clădiri eficiente din punct de vedere energetic. Primăria Brașov este singura administrație publică din acest proiect, care reunește 19 parteneri. Este o încercare, dar și o bună oportunitate pentru a arăta ce face România în acest domeniu și care sunt soluțiile aplicabile României pentru a atinge acest scop”, a declarat Giorgia Rambelli, manager de proiect la Secretariatul Economic pentru Sustenabilitate (ICLEI), organizaţie responsabilă, în cadrul Comisiei Europene, pentru politici şi programe privind sustenabilitatea oraşelor şi a regiunilor.

Proiect de aproape 2 milioane de euro, în care s-au înscris 11 țări

ABRACADABRA este un proiect de cercetare cu finanțare europeană în valoare de 1.993.168 euro (grantul pentru Municipiul Brașov este de 24.075 euro), coordonat de Universitatea Bologna, la care s-au înscris 11 țări ((Italia, Grecia, Spania, Belgia, Germania, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Letonia, Bulgaria și România), Braşovul fiind singura autoritate publică implicată în acest proiect.
Scopul proiectului este de a identifica soluţiile optime pentru realizarea lucrărilor de reabilitare şi eficientizare energetică a clădirilor existente, pentru reducerea consumurilor cât mai aproape de zero. Aceste soluţii cuprind modificările legislative necesare, soluţiile tehnice, soluţiile de finanţare a lucrărilor (care pot pleca de la finanţare cu fonduri europene, de la bugetul de stat sau bugetul local, şi pot ajunge până la autofinanţare, prin construcţia de spaţii suplimentare – mansardare sau extindere în lateral- care apoi să fie valorificate).
În cadrul proiectului se vor realiza studii de caz pe 11 clădiri, dintre care două se află în Brașov: un bloc de locuinţe proprietate privată (Calea București nr. 82A) şi un bloc de locuinţe sociale (str. Lânii nr. 42).

CITIȚI ȘI:

Întâlnire la Brașov, în cadrul proiectului european de eficientizare energetică a clădirilor „ABRACADABRA”


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare