Expres

BRAȘOV. Hram la capela Spitalului Clinic Județean de Urgență

  • IMG_3166_267417.JPG
  • IMG_3160_267419.JPG
  • IMG_3162_267420.JPG
  • IMG_8539_267423.JPG
 

Capela (aflată de câţiva ani în construcţie) din curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) îşi va sărbători astăzi hramul. Printre sfinţii pomeniţi de Biserica Ortodoxă pe 22 mai se află şi Sf. Muceniță Sofia Doctoriţa, sub ocrotirea căreia se află lăcaşul de cult. Pentru capela SCJU, în 2009 a fost obținut certificatul de urbanism, folosit în scopul obținerii autorizației de construcție, fapt întâmplat doi ani mai târziu, în 6 decembrie 2011. În noiembrie 2012 s-a sfințit locul și s-a săvârşit slujba de punere a pietrei de temelie de către Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza. În septembrie 2013 au început efectiv lucrările de construcție, sistate după o lună şi reluate după mai bine de un an. În toamna anului 2015 a fost finalizat primul nivel (subsolul), unde se slujeşte deja, iar de mai bine de un an s-a conturat şi construcţia deasupra solului. Cei care se îngrijesc de edificare sunt membrii Asociației „Sfânta Muceniţă Sofia-Doctoriţa”, al cărui hram îl poartă bisericuţa Spitalului Județean Brașov, preşedinte fiind pr. Ciprian Balint, de mai bine de 10 ani preot al spitalului, vicepreşedinte dr. Dan Grigorescu, şeful secţiei de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă din spital, în Comitetul Director fiind alţi medici şefi de secţie, directoarea de îngrijri (asistenta-şefă) şi unul dintre jurişti.

Terenul aparține Consiliului Județean, ca administrator și proprietar al spitalului. Construcția se face în regie proprie, în cea mai mare parte din donații. Potrivit dr. Grigprescu, din cei 400.000 de lei (4 miliarde lei vechi) cheltuiți până în iulie 2017, sprijinul promis de politicieni s-a limitat la (nici mai mult, nici mai puțin decât) 10.000 de lei (100 milioane lei vechi), „primiți în primăvara lui 2014 și care au fost îndeajuns doar pentru a reface săpăturile de fundație grav afectate de trecerea iernii lui 2013, în care tot Consiliul Județean a determinat să se intre cu lucrări întârziate de birocrație. (…). S-au găsit, nu puțini, unii care au vrut dărâmată bisericuța cu hramul „Sfânta Muceniță Sofia, doctorița”, încă dinainte de a fi fost ridicată. Precum în legenda Meșterului Manole… Deși în subsolul ei se slujea de ceva timp. Pentru cine nu știe, să vină să vadă ce s-a realizat până azi, pe un teren de doar 180 mp. Cu 17,7 metri lungime, 10 metri lățime și o înălțime proiectată de 15 metri, bisericuța spitalului din Brașov este comparabilă cu cea a spitalului municipal de urgență din Moinești-Prahova, care a fost ridicată având dimensiuni oarecum similare: o lungime de 17 m, o lățime de 5 m și o înălțime de 19 m”, mai scria, acum doi ani, dr. Grigorescu. Părintele Ciprian, însă, bșând și smerit, nu vrea să vorbească despre împotriviri de vreun fel. Își vede de misiunea pe care și-a asumat-o de ceva ani, dinainte de a se porni la ridicarea bisericuței: oricând este chemat, aleargă în spital la căpătâiul bolnavilor, pentru o rugăciune, o alinare sufletească sau o îmbărbătare pentru cei îngrijorați de sănătatea celor dragi. Nu acceptă nici o răsplată, iar celor care insistă că vor să facă o donație capelei le spune: „Veniți acolo și dați cât vreți!”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare