Expres

BRAȘOV. Bullying-ul, un fenomen interzis și totuși existent în școli

 

Cadrele didactice au obligaţia să reacţioneze atunci când li se aduce la cunoştinţă sau asistă la un caz de bullying în cadrul şcolii.

Conform Legii 221/2019, pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr 1/2011, „în unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, sunt interzise comportamenetele care constau în violența psihologică-bullying”. Normele legale în vigoare prevăd și că profesorii/învățătorii trebuie să reacționeze în asemenea cazuri.

„Aceştia trebuie să îi conducă pe copiii implicaţi (atât victima, cât şi agresorul) la consilierul psihologic, iar în cazul în care tipul de violență fizică/psihologică capătă forma unei infracțiuni (hărțuire, amenințare, șantaj etc), să sesizeze, de îndată, cadrele de poliție pentru rezolvarea situației conflictuale”, au explicat polițiștii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității (BAPC) al Inspectoratului Județean de Poliție Brașov.

Prin bullying sunt definite faptele prin care o persoană este intimidată, hărţuită, chiar terorizată, prin agresiuni verbale, psihice şi chiar fizice, devenind ţinta unor răutăţi cum ar fi: tachinarea sau luarea în derâdere, bârfirea sau poreclirea, excluderea din cercul de amici, înghiontirea sau îmbrâncirea.
Agresiunile se pot petrece atât față în față, cât și în mediul online.

„De regulă, agresorul vrea să fie popular şi repetă în mod deliberat, asupra aceleiaşi persoane, acţiunile descrise anterior. Victima va deveni temătoare, tristă şi se va izola dacă nu ştie să acţioneze. Aceasta trebuie să nu se lase intimidată, să anunţe profesorul sau părintele, sau chiar să depună plângere la poliţie. Trebuie combătute atât actele de violenţă comise în incinta unităţii de învăţământ (reprezentând întreaga zonă a şcolii, respectiv sălile de clasă, cancelarie, coridoare, terenul de sport, anexele, curtea şcolii etc.), cât şi cele comise în proximitatea unităţilor de învăţământ (incluzând suprafaţa de teren situată în afara curţii unităţii, precum arterele rutiere, căile de acces către unitatea de învăţământ, spaţiile verzi din jurul şcolii, alte spaţii publice situate în apropierea acesteia)”, au precizat polițiștii brașoveni.

Recomandările acestora pentru elevi: Să recunoască tipurile de comportament asimilat fenomenului de bullying (agresiuni fizice/psihice/online); Să evite să reacționeze violent în cazul în care sunt provocați; Să ceară sprijinul cadrelor didactice/părinților în cazul în care devin victime ale unui astfel de comportament.

Polițiștii le-au transmis părinților/cadrelor didactice să-i sfătuiască pe copii/elevi să nu intre în anturaje dubioase, să evite violența în rezolvarea conflictelor și să vă ceară sprijinul în orice problemă pe care o întâmpină și să supravegheze atent comportamentele copiilor/elevilor și să intervină prompt în cazul în care bănuiesc că există un comportament de tip bullying.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare