Educaţie

Elevilor li se interzice prin statut să… plagieze

 

Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a aprobat, ieri, Statutul Elevului, document ce reglementează drepturile şi obligaţiile elevilor înmatriculaţi în instituţiile de învăţământ de stat, particular sau confesional din România. Este primul document de acest tip, elaborat în România după 1990, care consacră într-o formă consolidată drepturile şi obligaţiile elevilor. Prevederile Statutului se aplică începând din anul şcolar 2016-2017. O componentă majoră a acestui document o reprezintă întărirea rolului elevilor în comunitatea şcolară. „Îmi doresc ca Statutul Elevului să contureze un cadru în care vocea elevului să se facă auzită cu adevărat în comunitatea şcolară. O voce informată, responsabilă, interesată să protejeze drepturile elevilor şi să crească, totodată, capacitatea tinerilor de a se implica în viaţa şcolii. Îmi doresc, de asemenea, ca elevii şi profesorii să aibă un dialog activ, sa devină parteneri pentru un bine comun, acela al elevului, pentru că şcoala este despre şi pentru elevi”, a declarat ministrul Mircea Dumitru.
Statutul a fost elaborat de Ministerul Educaţiei în colaborare cu Consiliul Naţional al Elevilor şi alte organizaţii reprezentative ale elevilor şi este fundamentat pe respectarea valorilor comunităţii şcolare şi ale sistemului educaţional, se arată într-un comunicat de presă.

*Dreptul la imagine şi la educaţie de calitate

Potrivit documentului, elevii se bucură, în primul rând, de toate drepturile constituţionale, inclusiv dreptul la ima­gine, iar conducerea şcolilor şi profesorii nu pot organiza activităţi care să le lezeze acestora demnitatea şi personalitatea şi nu pot face publice datele personale şi lucrările scrise ale elevilor. În continuare, drepturile elevilor au fost structurate pe mai multe categorii, respectiv drepturi educaţionale, de asociere şi exprimare, drepturi şi modalităţi de recompensare. Este stipulat, în mod elocvent, faptul că elevii au dreptul la educaţie gratuit și, mai mult, la educație de calitate, „prin aplicarea corectă a planurilor-cadru de învăţământ şi parcurgerea integrală a programelor şcolare”, iar profesorii trebuie să aplice „cele mai adecvate strategii didactice” în vederea dezvoltării competenţelor şi aptitudinilor elevilor. Proiectul reiterează faptul că elevii şi părinţii/tutorii au dreptul să fie consultaţi cu privire la disciplinele opţionale din programa școlară, la decizia conducerii şcolii. Printre drepturile educaţionale se mai numără şi beneficierea de manuale gratuite, indiferent că este vorba de învăţământul de stat sau învăţământul obligatoriu particular acreditat/autorizat. Totodată, elevii au dreptul la o evaluare corectă şi obiectivă, dar şi dreptul de a contesta evaluările lucrărilor scrise. Se pune, de asemenea, accent pe dreptul elevilor la libertatea de expresie, dreptul de a participa la concursuri şi alte activităţi extraşcolare, dreptul la şcolarizare la domiciliu, atunci când situaţiile medicale o impun. În acelaşi timp, elevul are dreptul să fie informat cu privire la notele consemnate în catalog. Elevii cu cerinţe educaţionale speciale au dreptul, în funcţie de nivelul de deficienţă, să fie integraţi în învăţământul de masă şi să beneficieze de suport educaţional, prin profesori de sprijin şi itineranţi. Statutul precizează şi drepturile la reducerile şi gratuităţile pentru transport, acces la instituţiile de cultură, cazare, burse şi rechizite, tabere şcolare şi asistenţă medicală şi psihologică şi logopedică.

* Obligaţiile şi îndatoririle elevilor

Pe lângă drepturi, documentul prevede și o serie de îndatoriri, interdicţii, precum şi sancţiuni în cazul încălcării acestora de către elevi în incinta unităţii de învăţământ sau în cazul încălcării prevederilor statutului sau a celor explicite regăsite în actele normative în vigoare, în funcţie de gravitatea acestora. Printre cele mai importante îndatoriri se numără frecventarea orelor de curs, respectarea regulamentelor şi deciziilor şcolilor, utilizarea în mod corespunzător a facilităţilor şcolare la care au acces. De asemenea, în lucrările elaborate, elevii au îndatorirea de a respecta drepturile de autor şi de a prezenta lucrări originale. Acestora le este interzis cu de­săvârşire să fie violenţi sau să instige la violenţă, să fumeze sau să se drogheze în spaţiile şcolare, să părăsească spaţiul şcolar în timpul orelor sau să folosească un limbaj trivial în perimetrul şcolar. Tototdată, elevii nu au voie „să aibă comportamente jignitoare, de intimidare, de discriminare și să manifeste violență în limbaj și în comportament față de colegi și față de personalul unității de învățământ”. Potrivit documentului, sancţiunile se acordă în funcţie de gravitatea faptelor şi pot ajunge de la observaţie şi mustrare scrisă până la suspendarea temporară sau definitivă a burselor sau chiar exmatriculare. De asemenea, elevii pot răspunde şi conform prevederilor Codului Civil în cazul pagubelor patrimoniale.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare