Educaţie

BRAŞOV. Peste 11.000 de absenţe ale elevilor au „costat” 63.000 de lei

 

394 de familii din judeţul Braşov au rămas fără alocaţia de susţinere, după ce copiii acestora au adunat în catalog mai mult de 21 de absenţe nemotivate până la sfârşitul primului semestru din anul şcolar 2015-2016. Alte 398 de familii au alocaţia diminuată, tot din cauza absenteismului elevilor. Ca urmare, Prefectura Braşov, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului (IŞJ) Braşov au pus la cale o campanie de informare şi de conştientizare, care să ţină elevii la cursuri şi să determine familiile să se implice în activitatea şcolară a odraselor. 

La nivelul judeţului Braşov se plătesc aproximativ 5.000 de alocaţii de susţinere a familiei. Dintre acestea, 1.957 sunt familii care au în componenţă copii de vârstă şcolară, iar restul până la 5000, au copii de vârstă preşcolară. Potrivit Dianei Borş (foto, stânga), directoarea AJPI  Braşov, instituţia care gestionează această activitate, cuantumul prestaţiilor sociale diferă în funcţie de familie, de venitul pe membru de familie şi de numărul copiilor. De exemplu, într-o familie cu mamă, tată şi un copil în întreţinere, cu un venit net pe membru de familie cuprins între 201 şi 530 de lei, sprijinul care se acordă este de 75 de lei. Cea mai mare alocaţie – 428 lei o primeşte o familie monoparentală (în care lipseşte un părinte), cu 4 sau mai mulţi copii în întreţinere şi un venit net pe membru de familie de până în 200 de lei. „Această alocaţie se acordă familiilor unde venitul net pe membru de familie nu depăşeşte 530 de lei şi este altceva decât alocaţia de stat. Până acum câţiva ani se numea alocaţie complementară. În situaţia în care copiii lipsesc de la şcoală, legislaţia prevede o modalitate de sancţionare, respectiv diminuarea cuantumului alocaţiei de susţinere a familiei pentru un număr de până la 20 de absenţe nemotivate sau suspendarea plăţii alocaţiei de susţinere a familiei, în situaţia în care se înregistrează peste 21 de absenţe nemotivate într-un semestru şcolar. Din 1.957 de familii cu minori şcolari am suspendat alocaţia pentru 394 de familii ai căror copii au peste 21 de absenţe nemotivate înregistrate la sfârşitul primului semestru al acestui an şcolar, iar pentru alte 398 de familii alocaţia a fost diminuată. În privinţa celor 394 de alocaţii suspendate, este vorba despre o sumă totală de 63.000 lei lunar care nu mai este acordată”, a precizat Diana Borş.
Întreruperea se face pe o perioadă de cinci luni, după care, în cazul în care copiii nu mai înregistrează absenţe, acestea sunt reluate. Cele mai multe familii aflate în această situaţie se află în municipiul Săcele, dar grosul provine din mediul rural, din localităţi cu multă populaţie săracă, precum Tărlungeni sau Budila.

Nou-intraţii au „pecit-o”, cei vechi au prins lecţia

Potrivit Dianei Borş, „din constatările noastre, pentru că aceste prevederi legale se aplică încă din 2011, se observă că familiile care au suportat acest gen de sancţiune îşi mai trimit copiii la şcoală, însă cei nou-intraţi în sistem înregistrează acest tip de probleme – absenţe – şi atunci suportă consecinţele pecuniare. Noi ne dorim ca acest lucru să nu se mai întâmple şi beneficiile sociale, respectiv sumele să meargă către familii acolo unde este nevoie, fiindcă nu le prisosesc banii, fără îndoială”.
Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) este cel care furnizează datele referitoare la absenţele copiilor. Potrivit şefei IŞJ, prof. Ariana Bucur (foto, dreapta), după primul semestru al anului şcolar 2015-2016 au fost înregistraţi 549 de copii cu peste 20 de absenţe, în special copii proveniţi din familii de romi. „La nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean avem informaţii şi colectăm date ale copiilor, absenţele în primul rând, pentru toate programele sociale care depind de frecventarea cursurilor. Fie că este vorba despre alocaţia pentru susţinerea familiei, fie despre programul «Bani de liceu», există o monitorizare foarte atentă la nivel de semestru”, a precizat prof. Ariana Bucur.

Poliţiştii şi jandarmii, în lupta contra absenteismului

Ca să mai reducă din numărul de absenţi, Prefectura judeţului Braşov va începe, împreună cu IŞJ şi AJPIS, o campanie de informare şi conştientizare printre părinţi pentru a-şi trimite copiii la şcoală. „Mizăm pe consiliere psihologică, pedagogică, pe ajutorul cadrelor didactice, într-o campanie de informare a familiilor. În plus, vrem să discutăm şi cu cei din Poliţie şi Jandarmerie să intensifice patrularea în localurile din jurul şcolilor”, a declarat Ciprian Băncilă (foto, centru), prefectul judeţului Braşov.
În altă ordine de idei, şefa IŞJ a mai precizat că, pentru copiii ce vin din familii cu situaţii materiale precare, din mediul rural, IŞJ ar putea accesa fonduri europene, aşa cum a procedat în anii anteriori, pentru a le asigura o masă caldă şi subvenţii care să-i atragă la şcoală. „Fără îndoială, absenteismul elevilor este legat de situaţia financiară precară şi aici trebuie să încercăm să intervenim”, a mai spus Ariana Bucur.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare