Economic

Norme simplificate în materie de TVA, pentru vânzările online de bunuri

 

Statele membre ale UE au ajuns, astăzi, la un acord în ceea ce privește simplificarea normelor în materie de TVA pentru vânzările online de bunuri, a anunțat Executivul comunitar.

Noile norme vor asigura introducerea măsurilor privind TVA pentru comerţul electronic convenite în decembrie 2017.

„Pas cu pas, eliminăm lacunele care duc la pierderea veniturilor fiscale, privând ţările Uniunii de fonduri care ar putea fi utilizate pentru servicii şi investiţii publice. În acelaşi timp, aducem normele în materie de TVA în secolul XXI, adaptându-le la o economie din ce în ce mai digitală şi globalizată. Companiile ar trebui să se poată bucura de o tranziţie lină către sistemul mai amplu al TVA pentru comerţul electronic în 2021”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi uniune vamală.

De asemenea, normele vor asigura disponibilitatea unui nou sistem de TVA pentru toate companiile care vând bunuri online începând cu 2021.

„Normele introduc noi elemente de bază ale sistemului de care vor avea nevoie companiile online pentru a beneficia pe deplin de piaţa unică a UE”, subliniază Executivul comunitar.

Portalul electronic actualizat pentru TVA sau „ghişeul unic” pentru companii, introdus prin aceste măsuri, va permite firmelor care vând bunuri online clienţilor lor să îşi îndeplinească obligaţiile în materie de TVA în UE prin intermediul unui portal online uşor de utilizat, în propria lor limbă.

În absenţa portalului, companiile ar trebui să se înregistreze în scopuri de TVA în fiecare stat membru al UE în care doresc să vândă – o situaţie menţionată ca fiind unul dintre cele mai mari obstacole pentru întreprinderile mici care desfăşoară activităţi comerciale transfrontaliere. Sistemul este deja în vigoare pentru furnizorii de servicii electronice din 2015 şi funcţionează bine.

Noile norme în materie de TVA se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2021, iar statele membre vor trebui să transpună noile norme din Directiva TVA în legislaţia naţională până la sfârşitul anului 2020. Companiile care doresc să utilizeze ghişeul unic extins pentru TVA vor putea începe să se înregistreze în statele membre începând cu 1 octombrie 2020.

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) a generat, în 2015, aproximativ 1.000 de miliarde de euro, adică 7% din PIB-ul UE.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare