Cultură

[ViDEO] BRAȘOV: „Fără public, muzica nu înseamnă nimic”

 

Filarmonica Brașov dă startul din această lună unei suite de manifestări aniversare, la 140 de ani de la înființarea instituției, a anunțat managerul acesteia, maestrul Anton Niculescu (foto centru), într-o conferință de presă, în care i-a avut alături pe conf. univ. dr. muzicolog Petru Marcel Vârlan (video), de la Universitatea Transilvania Braşov, cel care elaborează caietul-program, pe care publicul îl primeşte în fiecare săptămână, cu cronica şi avancronica de concert, și pe Alexandra Grancea (foto), PR-ul Filarmonicii Brașov. 

În 6 mai 1878 Societatea filarmonică braşoveană susţinea primul concert sub bagheta lui Anton Brandner, care s-a impus ca dirijor, compozitor şi pedagog. A fost concertul de naştere al Filarmonicii braşovene, care mai apoi, ca multe alte instituţii, va trece prin momente dificile în perioada celor două războaie mondiale. După cel de-al Doilea Război Mondial, din 1949, vorbim de Filarmonica de Stat „Gheorghe Dima”, numele stindard fiind abandonat după Revoluţie. „E de menţionat că în România Filarmonica braşoveană este a doua, ca dată de înfiinţare, după Filarmonica «George Enescu» din Bucureşti şi este una din cele mai vechi Filarmonici din Europa şi din lume”, a subliniat conf. univ. dr. muzicolog Petru Marcel Vârlan, de la Universitatea Transilvania Braşov. „Este un stindard al comunității sub aspectul instituționalizat. Relația cu publicul se leagă în sală de concerte, nu în afara ei. Muzica este pe scenă, iar fără oameni, fără public, muzica nu înseamnă nimic. Cea mai mare recompensă este aprecierea celor cu care împărtășim aceste bucurii muzicale”, a mai spus 

În cei 140 de ani, Filarmonica a evoluat constant. După ce Societatea filarmonică braşoveană se desfiinţează, viaţa muzicală anterioară va fi continuată, timp de două decenii, de dirijorul şi profesorul de muzică Dinu Niculescu, care a reuşit să adune fonduri şi să reorganizeze orchestra, care, în 1949 se transformă în Filarmonica de Stat „G. Dima” Braşov. O latură însemnată a activităţii Filarmonicii „G. Dima” a constituit-o concertele de muzică populară prezentate de către orchestra „Mioriţa”.
În 1970, Braşovul avea primul şi singurul Festival al Muzicii de Cameră, iniţiat de maestrul Ilarion Ionescu Galaţi, director al instituţiei între anii 1973 – 1986. Tot el a fost cel care a înfiinţat Orchestra de cameră a Filarmonicii Braşov.
După Revoluţie, pe scena Filarmonicii Braşov (care acum are o „casă” la Sala Patria) au evoluat importanţi artişti din numeroase ţări, repertoriul fiind mult diversificat.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare