Expres

Premiu internațional prestigios pentru Spitalul Județean Brașov

Premiu internațional prestigios pentru Spitalul Județean Brașov

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Brașov a fost premiat, din nou, în cadrul ESO Angels Awards pentru rapiditate şi eficienţă în îngrijirea pacienţilor cu accidente vasculare cerebrale (AVC) ischemice.
Spitalul brașovean a primit premiul „Diamond” / Diamant, cea mai înaltă distincţie acordată de organizaţia internaţională ESO Angels şi European Stroke Organization – Societatea Europeană de Accident Vascular Cerebral.

Anunțul a fost făcut de conf. univ. dr. Cristian Falup Pecurariu, cel care coordonează la SCJU Brașov programul de tromboliză intravenoasă.

„Onorat să reprezint Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, care a primit, din nou, Statusul Diamant, ESO Angels Awards la Congresul Societății Europene de Stroke, desfășurat la Basel.
Felicitări întregii echipe din Departamentele Neurologie, UPU, Radiologie, AȚI, Laborator clinic. Mulțumiri conducerii Spitalului pentru sprijinul continuu al acestui program care salvează vieți!”
.
.
Premiile ESO Angels sunt acordate în semn de recunoaştere şi apreciere echipelor şi persoanelor care s-au distins prin îmbunătăţirea calităţii în practica terapeutică a accidentului vascular cerebral, oferindu-se trei categorii: Aur, Platinum şi Diamant. Doar două unităţi medicale din România, din cele peste 40 care participă la programul naţional de tromboliză, au fost premiate de către Organizaţia Internaţională ESO Angels şi Societatea Europeană de Stroke cu distincţia „Diamond”, cea din Sfântu Gheorghe şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov.

De altfel, secţia de Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov a fost, în 2020, primul centru de trombolize din ţară care a primeşte premiul „Diamant” al European Stroke Organization – Societatea Europeană de Accident Vascular Cerebral.

În România, accidentul vascular cerebral este a doua cauză de mortalitate, după infarctul miocardic. În fiecare an, la nivel naţional, se produc peste 60.000 de accidente vasculare cerebrale, unul din cinci români care suferă un AVC moare în primele 30 de zile, iar unul din trei rămâne imobilizat la pat.

În ultimii ani, s-au încercat diferite metode pentru a trata accidentul vascular cerebral ischemic, scopul fiind scăderea mortalităţii şi a dizabilităţii produse de această afecţiune, în prezent cea mai eficientă metodă de tratament fiind tromboliza intravenoasă.
Aceasta reprezintă introducerea intravenoasă a unei substanțe (activator tisular de plasminogen recombinant), având rolul de a dizolva cheagul de sânge de la nivelul creierului, restabilindu-se astfel fluxul sanguin către celulele cerebrale. Criteriul principal de eligibilitate al pacienților pentru efectuarea acestei proceduri este intervalul de timp de la debutul simptomatologiei până la injectarea tromboliticului, care trebuie să fie sub 4,5 ore.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov a fost inclus în martie 2019 în programul național de tratament al accidentului vascular cerebral ischemic, sub coordonarea conf. univ. dr. Cristian Falup-Pecurariu, Șef Secție Clinică Neurologie.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare