Cultură

BRAȘOV. Șase sportivi români celebri îi învață pe copii despre succes și eșec

 

Laura Badea, Mihai Covaliu, Vasile Dâba, Alex Găvan, Ivan Patzaichin şi Toma Simionov, șase sportivi români celebri, unii dintre ei campioni olimpici, vor discuta în următoarea lună cu copiii din 20 de comunităţi din Tulcea şi Braşov în cadrul campaniei „Creştem în comunitate”, care a fost lansată vineri în cele două judeţe şi în Bucureşti, fiind derulată de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și inspectoratele școlare din județele Tulcea și Brașov. „Creştem în comunitate” este o campanie națională menită să arate importanța educației în comunități și să prevină abandonul școlar.

Scopul campaniei „Creștem în comunitate” este conștientizarea la nivel local și național a rolului educației în cadrul comunităților rurale sau a celor urbane mici și prevenirea abandonului școlar. Campania include intervenții directe în 20 de localități din județele Tulcea și Brașov, sub forma unor ateliere în cadrul cărora se va lucra direct cu grupuri de copii și adulți din comunitate.
Ca susținători și promotori ai acestui demers, șase campioni români celebri din domeniul sportului au optat să se alăture proiectului: Ivan Patzaichin, Laura Badea, Mihai Covaliu, Alex Găvan, Toma Simionov și Vasile Dâba. Cei șase sportivi, împreună cu un grup de specialiști în comunicare și în lucrul cu grupurile vulnerabile plus o echipă de tineri actori, vor pleca într-o caravană ce va ajunge în 20 de localități din cele două județe vizate în cadrul proiectului.
Astfel, între 26 octombrie și 6 noiembrie 2015, Caravana „Creștem în comunitate” va ajunge în localitățile Ciucurova, Jurilovca, Stejarul, Jijila, Daieni, Sulina, Mila 23, Sarighiol de Deal, Valea Nucarilor, Peceneaga (în județul Tulcea); Măieruș, Apața, Augustin, Homorod, Codlea, Făgăraș, Vulcan, Hârșeni, Zărnești și Victoria (în județul Brașov).

În fiecare din aceste localități, vor avea loc ateliere de lucru cu copiii, precum și cu membrii adulți din comunitate. Atelierele pentru copiii aflați în risc de abandon școlar vor fi susținute de tineri actori care vor lucra pe baza unor instrumente creativ-proiective realizate de artistul Alexandru Ciubotariu.

Miza acestor întâlniri directe cu copiii din cele 20 de localități este punerea lor în situații emoționale legate de obstacol și eșec, pentru a se autocunoaște, dar și pentru a se lăsa mai bine înțeleși de profesori și adulți care îi pot ajuta să depășească dificultățile în educație. Rolul sportivilor în proiect este de a le vorbi copiilor despre propriile experiențe, care nu se rezumă doar la celebritate și succes, ci includ momente dramatice de eșec sau limite greu de trecut. Astfel, ei pot deveni surse vii de inspirație pentru acești copii, precum și modele care să-i încurajeze în găsirea unor soluții și să ceară ajutorul adulților.

În caravană, întâlnirile cu copiii vor fi dublate de întâlniri cu adulții: reprezentanți ai comunității și părinți din localități. Tema educației va fi abordată în discuții deschise, din perspectiva responsabilității întregii comunități. Campania își propune, la acest nivel, să identifice noi moduri de colaborare între școală și comunitate, dar și să ofere comunităților mici instrumente simple și eficiente de comunicare în social media.

Imediat după încheierea caravanei, „Creștem în comunitate” va continua cu două dezbateri locale, la Tulcea și Brașov, și o conferință națională în care va fi abordată tema educației ca instrument de creștere locală, dar vor fi aduse în dezbatere publică situații concrete legate de cauzele obiective și subiective ale abandonului școlar. Totodată, se vor evidenția și oportunitățile pentru micile comunități locale de a utiliza educația nu ca pe o obligație a copiilor, ci ca motor de dezvoltare.

Caravana începe de luni

Prima întâlnire a celor şase campioni va avea loc luni dimineaţa, la Sulina, în a doua parte a aceleiaşi zile urmând să se desfăşoare o reuniune similară la Mila 23.

„Proiectul acesta poate să creeze alte proiecte pentru ca cei mici să-şi atingă ţelurile. Copiii au nevoie de noi, nu doar de profesori şi de părinţi, atunci când întâmpină obstacole, când sunt pe muchie de cuţit şi aici trebuie să venim în ajutorul lor, să-i ajutăm să viseze şi să-şi realizeze visul”, a declarat Ivan Patzaichin, citat de Agerpres, în timpul conferinţei de presă de la Tulcea.

Patzaichin a amintit că în clasa a VII-a s-a aflat în imposibilitatea de a continua cursurile şcolare, precum şi faptul că Toma Simionov şi-a construit singur o barcă pentru a ajunge la şcoală, atunci când satul său natal din Deltă, Caraorman, a fost izolat de ape în timpul unei inundaţii.
La rândul său, campionul olimpic Mihai Covaliu şi-a exprimat convingerea că elevii cu care se vor întâlni vor fi bucuroşi să interacţioneze cu sportivii de performanţă. „Sloganul meu este «Un copil educat, un copil câştigat pentru familie, pentru comunitate». Cred că la baza performanţei şi a unui drum sănătos în viaţă stau munca, şcoala şi interacţiunea dintre profesor şi elev”, a declarat Covaliu, prezent la conferinţa de la Braşov.

Reprezentanţii inspectoratelor şcolare judeţene au amintit că în ultimii ani au mai derulat proiecte cu scopul de a reduce abandonul şcolar. „Este o foarte mare presiune pe copii pentru ca ei să performeze şi totul se judecă dintr-o perspectivă nefericită, eşec-succes. Cred că lucrurile trebuie privite ca făcând parte dintr-un proces, pentru că de exemplu foarte puţină lume ştie că pentru a urca şase vârfuri, am eşuat de 13 ori”, a declarat Alex Găvan, în conferinţa de presă organizată la Bucureşti.

Proiectul „Educaţie în comunitate – Drum cu prioritate” își propune reducerea abandonului şcolar prin reintegrarea în sistemul de educaţie a 200 de persoane care au abandonat şcoala şi sprijinirea a 800 de elevi aflaţi în risc de a părăsi școala.

Valoarea totală a acestui proiect este de 8.225.441 lei, proiectul realizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea, în parteneriat cu inspectoratul din Braşov, având o perioadă de derulare de şase luni.

„Creștem în comunitate” este o campanie de comunicare în cadrul proiectului Educația în comunitate — Drum cu prioritate!, cofinanțat din Fondul Social European prin programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investește în oameni!, Axa prioritară 2 „Corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii”, Domeniul major de intervenție 2.2. „Prevenirea și corectarea părăsirii timpurii a școlii”, Contract ID 188/2.2/S/156054.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare