Cultură

BRAŞOV. Două concerte din festivalul Musica Barcensis

 

Primul sfârşit de săptămână al lunii iulie 2016 oferă publicului două concerte – unul coral şi altul de vioară şi orgă, în cadrul festivalului Musica Barcensis, ediţia a VII-a. Astfel, sâmbătă, 2 iulie, de la ora 18.00, Biserica Evanghelică din Cristian va găzdui concertul coral susţinut de Corul Honigberg al comunităţii evanghelice din Hărman, alături de organistul Steffen Schlandt şi flautistul Octavian Moldovean. Programul cuprinde lucrări de D. Golombek, F. J. Gossec, J. S. Bach, C. Saint-Saens, D. Lipatti, W. A. Mozart, J. Hairston şi M. Ravel. Duminică, 3 iulie, de la ora 19:00, concertează violonistul Andrei Stanciu acompaniat de organistul Paul Cristian în ambianţa Bisericii Evanghelice Sf. Bartolomeu din Braşov (str. Lungă nr. 251). Combinaţia vioară-orgă îmbină două instrumente complementare, aşadar posibilităţile timbrale sunt numeroase şi repertoriul pentru acest duo, deosebit de vast. Tânărul violonist debutează în cadrul festivalului Musica Barcensis, deşi el se bucură deja de o carieră încununată de premii internaţionale. Programul va conţine piese de J. S. Bach, A. Vivaldi şi J. Rheinberger.

Intrarea la ambele concerte este liberă.

Muzică în spaţii de patrimoniu

Festivalul Musica Barcensis a ajuns la cea de-a VII-a ediţie, a început din 26 iunie şi se va încheia în 28 august.
Ca şi în alţi ani, în fiecare week-end vor avea loc concerte de muzică sacră în biserici fortificate din judeţ. Concerte vor mai fi şi în Biserica Sf. Bartolomeu, din capătul străzii Lungă. Biserica este cea mai veche din Ţara Bârsei (a fost construită în 1283), dar şi cea mai mare. De asemenea, un concert va avea loc în Biserica Sf. Martin.
Musica Barcensis include în acest an 20 de concerte în zece biserici fortificate, peste 230 de artişti din şapte ţări, cinci concerte cu tineri muzicieni, prime audiţii, muzică din perioada renaşterii până în modernism, ansambluri corale, instrumentale, solişti şi muzică de orgă. În 10 din cele 20 de concerte vor evolua formaţii şi artişti noi. Printre ei se numără şi tineri braşoveni care activează în străinătate, precum Andrei Stanciu (Elveţia) sau Octavian Moldovean, care îşi susţine doctoratul la universitatea din Ohio (SUA), şi trompetistul Gabor Hegyi din Ungaria. Alături de aceştia vor evolua în premieră Duo Cello Jaya din Bucureşti, un ansamblu de clopote din Slovacia, formaţia Quarto d´Oro din Cluj (câştigătoare a concursului de muzică barocă Stravaganza) şi Duo de chitară Costin Soare şi Mihail Petre. În festival vor cânta şi în acest an corurile braşovene Astra, Anatoly şi Jugendbachchor, care aduc în fiecare an un repertoriu nou şi atractiv.
Festivalul oferă publicului o alternativă la concertele tradiţionale riguroase, o ocazie de a se deconecta din cotidian, precum şi vizitarea patrimoniului cultural din împrejurimile rurale, atât muzical, cât şi vizual. „Este un concept integrat. Dorim să oferim muzică în spaţiu de patrimoniu. În plus, vor fi concerte la care spectatorii vin cu bicicletele. Conceptul vizează şi educaţia, în special pentru tinerii din localităţile unde au loc evenimentele. Primul astfel de concert a avut loc în 1999, la Biserica din Prejmer”, a declarat Steffen Schlandt, de la Fundaţia pentru Cultură şi Patrimoniu Forum ARTE.
„Pentru noi, aceste concerte înseamnă să aducem viaţă în aceste spaţii. Este şi o şansă de a ne promova valorile, mai ales după ce comunităţile noastre s-au micşorat după anii 90”, a punctat Uwe Seidner, preot al Bisericii Evanghelice C.A. Ghimbav.
Organizatori sunt Fundaţia pentru Cultură şi Patrimoniu Forum ARTE în parteneriat cu Biserica Evanghelică C.A. România – Parohia Braşov şi Bisericile Evanghelice din Bartolomeu, Codlea, Cristian, Ghimbav, Hărman, Prejmer, Râşnov, Sânpetru, Sf. Martin şi Vulcan, Primăria Râşnov. Proiectul este unul cofinanţat de Consiliul Judeţean Braşov.

Programul Festivalului Musica Barcensis, ediţia a VII-a

 2 iulie – Cristian – ora 18:00 – Corul Hărman, Octavian Moldovean – flaut, Steffen Schlandt – orgă
 3 iulie – Bartolomeu – ora 19:00 – Andrei Stanciu, Paul Cristian – vioară şi orgă
 9 iulie – Vulcan – ora 18:00 – Irene Halter şi Ansamblul de clopote, Slovacia
10 iulie – Bartolomeu – ora 19:00 – Orchestra Jesus Guridi Bilbao şi corul Astra
16 iulie – Codlea – ora 18:00 – Johann Markel, Matthew Baker – pian şi voce
17 iulie – Bartolomeu – ora 19:00 – Hegyi Gabor, Steffen Schlandt – trompetă şi orgă
23 iulie – Sânpetru – ora 18:00 – Ansamblul de suflători Cantabile
24 iulie – Bartolomeu – ora 19:00 – Ansamblul Cantate Domino – orgă şi violoncel
30 iulie – Hărman – ora 18:00 – Duo Cello Jaya
31 iulie – Bartolomeu – ora 19:00 – Corul Jubilate şi Amalia Goje – orgă
 6 august – Râşnov – ora 18:00 – Marius Orăş, Cecilia Păuleţ – orgă şi sopran
 7 august – Prejmer – ora 17:00 – Costin Soare şi Mihail Petre – duo de chitară
13 august – Sânpetru – ora 18:00 – Trio Dancu
14 august – Prejmer – ora 17:00 – Grupul vocal Anatoly
20 august – Râşnov – ora 18:00 – Ilse Maria Reich, Anca Iarosevici – orgă şi gamba
21 august – Prejmer – ora 17:00 – Jugendbachchor
27 august – Sf. Martin – ora 19:00 – Ansamblul Quarto D’Oro
28 august – Prejmer – ora 17:00 – Ansamblul Cantate Domino


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare