Coronavirus

CORONAVIRUS. Și pentru brașoveni: Ghiduri privind siguranța alimentelor, în contextul pandemiei de COVID-19

 

Pe site-ul ANSVSA au fost publicate două ghiduri privind siguranţa alimentelor în contextul COVID-19.

În cuprinsul celor două materiale se fac precizări cu privire la riscul de infecţie prin alimente şi ambalajele alimentare.

Astfel, conform șefului Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brașov, dr. Dorin Valter Enache:

– nu există dovezi despre virusuri care cauzează boli respiratorii şi care să se transmită prin alimente sau ambalaje; coronavirusurile nu se pot multiplica prin alimente; au nevoie de animal sau gazdă umană pentru a se multiplica;

– nu există evidenţe care să arate că produsele alimentare prezintă un risc pentru sănătatea umana în ce priveşte COVID-19;

– deşi există cercetări experimentale în laborator care arată ca virusul responsabil de COVID 19 persistă 24 de ore pe carton, 72 ore pe plastic şi oţel şi până la 4 ore pe cupru, aceste rezultate ar trebui interpretate cu prudenţă în mediul real;

– nu există dovezi că ambalajele contaminate transmit infecţia;

– virusul poate fi transmis în timpul unui contact apropiat între persoane prin picături respiratorii (tuse sau strănut) şi prin obiecte contaminate (picăturile respiratorii cad pe obiecte sau suprafețe din jurul persoanei infectate, existând teoretic posibilitatea infectării altei persoane care atinge suprafata sau obiectul contaminat şi apoi atinge propria gură, nas sau ochi).

„Ghidurile furnizează măsuri aplicabile operatorilor care produc, transportă şi livrează alimente comercianţilor cu amănuntul şi consumatorilor. Un capitol distinct este dedicat unităţilor de vânzare cu amănuntul care se confruntă cu cele mai mari provocări datorită prezenţei clienţilor în incinta acestora. Deşi este foarte puţin probabilă infectarea cu COVID -19 prin manipularea alimentelor, regulile de igienă trebuie respectate cu stricteţe şi în plus trebuie luate măsuri precum:

– distanţarea fizică (reglementarea numărului de clienţi care intră în magazin în acelaşi timp; paravan din sticlă între casieri şi clienţi etc.);

– punerea la dispoziţia consumatorilor a dezinfectanţilor pentru mâini sau şerveţelelor dezinfectante; mănuşi de unică folosinţă pentru produsele neambalate; informarea consumatorilor privind eliminarea corespunzătoare a acestor echipamente de protecţie;

– identificarea punctelor de atingere cu risc şi curăţarea/dezinfectarea lor în mod regulat (cărucioare, mânerele uşilor, cântare, benzi transportoare, etc.)

– comunicarea cu clienţii – aceştia trebuie sa atingă doar alimentele pe care intenţionează să le cumpere; trebuie evidenţiate atenţionări privind distanţarea fizică şi curaţarea mâinilor, accesul consumatorilor în magazin să nu se producă dacă aceştia nu se simt bine, etc.”, a explicat directorul DSVSA Brașov.

Reguli stricte de igienă trebuie aplicate atât lucrătorilor (spălarea frecventă a mâinilor, curăţarea şi igienizarea vitrinelor, ustensilelor utilizate la manipularea alimentelor şi a tuturor suprafeţelor în contact cu alimentul, igiena personală), cât şi clienţilor în jurul vitrinelor deschise.

„Având în vedere prevederile Ordonanţei militare nr. 8/2020 privind măsuri de prevenire a COVID 19, şi a faptului că cerinţele legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor se menţin, nu pot fi dispuse restricţii privind închiderea pieţelor, inclusiv a celor volante, sau alte restricţii care nu vin în concordanţă cu legislaţia aplicabilă în domeniul siguranţei alimentelor”, a explicat, în încheiere, dr. Dorin Valter Enache.

GHIDURILE POT FI GĂSITE AICI!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare