Coronavirus

CORONAVIRUS BRAȘOV. Tuberculoza i-a salvat de COVID-19

 

Un medic, trei asistente și trei infirmiere de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie au luat contact cu o pacientă care ulterior a fost confirmată ulterior cu infecție cu COVID-19. S-a întîmplat săptămâna trecută, iar situația a fost raportată imediat la Direcția de Sănătate Publică Brașov (DSP), care a considerat însă că fiind vorba de personal medical instruit, care știe și normele de interacțiune cu pacienții (respectarea cu strictețe a precauțiunilor universale și a celor specifice unui spital TBC), nu este cazul să testeze cadrele medicale potențial expuse.

Potrivit dr. Dan Moraru, manager al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, pacienta, care era internată la Spitalul de Boli Infecțioase, a fost trimisă la Dispensarul TBC pentru investigații pulmonare, cu menţiunea că „nu are risc epidemiologic, nu este în definiţia de caz pentru COVID-19”.

După ce a preluat cazul, medicul de la dispensar, având experienţă în domeniu, a internat pacienta într-un salon, izolată.

Unul dintre medicii noștri, cu mare experiență, a constatat că pacienta nu este în regulă și a trimis-o la CT, iar după analiza rezultatului, a  anunțat Spitalul de Boli Infecțioase pentru a spune că este suspectă de infecția cu COVID-19”, a explicat dr. Dan Moraru.

După două zile de la efectuarea testului, rezultatul a venit pozitiv, lucru anunțat de cei de la Infecțioase către cadrele medicale de la Pneumoftiziologie. În momentul în care situația a fost comunicată la Direcția de Sănătate Publică, instituția a decis totuși că nu este cazul ca aceste cadre medicale să fie testate pentru coronavirus, întrucât, prin natura normelor pe care trebuie să le respecte în fiecare zi în contactul direct cu pacienții, sunt obligate să poarte echipament complet de protecție.

„Cum noi lucrăm cu tuberculoza, care este extrem de contagioasă, întreg personalul avea echipament de protecţie, constând în mănuşi, mască şi halat”, a spus dr. Moraru.

Managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie spune că în acest caz, fără un aviz epidemiologic din partea DSP, cadrele medicale nu pot face testul și nici nu se pot retrage acasă, în autoizolare.

Răspunsul DSP Braşov a fost că nu este cazul de realizare a unor teste de către personalul medical şi nici de autoizolare. Eu le-am spus oamenilor că sunt de acord ca personalul medical din dispensar, care a fost în contact cu pacienta cu COVID-19 să îşi ia concediu de odihnă, dacă este nevoie. Altă posibilitate nu exista, pentru că nu aveam avizul epidemiologic de la DSP pentru concediu medical. Nu a rămas nimeni în concediu”, a mai afirmat Moraru.

Citiți și:

BRAȘOV. Și Spitalul TBC a devenit spital COVID-19

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare