112

BRAŞOV. Focar de gripă aviară depistat într-o gospodărie din apropierea râului Olt (FOTO)

  • gripa aviara 2_229754.png
 

Un focar de gripă aviară a fost confirmat în apropierea localităţii Ucea de Jos, motiv pentru care în judeţul Braşov au fost luate măsuri speciale de combatere şi prevenire a extinderii bolii, după cum a informat şeful Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov, dr. Dorin Enache.

Potrivit acestuia, în data de 18 ianuarie, medicul veterinar din Ucea a trimis la Laboratorul Sanitar Veterinar de Stat Braşov, pentru analiză, cadavrul unei gâşte domestice, pentru stabilirea cauzei decesului, respectiv dacă a fost sau nu vorba despre gripă aviară.

„Din relatările medicului concesionar reiese faptul că aceasta provine dintr-o exploataţie non-profesională situată în afara localitatatii Ucea de Jos. În urma examenului de laborator efectuat în data de 19.01.2017, leziunile anatomopatologice evidenţiate au condus la suspiciunea de influentă aviară. Au fost recoltate probe de organe, care au fost dirijate la Laboratorul Sanitar Veterinar de Stat Vrancea, în vederea detecţiei genomului viral al virusului influenţei aviare. În data de 22.01.2017, DSVSA Vrancea a emis un buletin de analiză pozitiv pentru genomul viral și a dirijat probele către laboratorul național de referință al IDSA Bucureşti, pentru confirmare de diagnostic. În data de 25.01.2017, prin buletinul de analiză nr. 10269/24.01.2017, a fost confirmată de către IDSA Bucureşti, influenţa aviară cu tulpină înalt patogenă: H5N8”, a informat reprezentantul DSVSA Braşov.

Pe 19 ianuarie, la o zi după trimiterea probelor de către medicul veterinar din Ucea, inspectorii DSVSA Braşov au mers la exploataţia indicată şi au constatat că aceasta este izolată de restul localităţii, situându-se pe malul râului Olt, în apropierea unei salbe de lacuri, unde numărul de păsări sălbatice este foarte mare.

„Efectivul de păsări din exploataţie, înainte de începerea bolii, cuprindea 23 de găini, 17 raţe, 15 gâşte şi 12 păuni; din cauza temperaturilor foarte scăzute, o parte din palmipede au fost depistate cu degerături plantare, motiv pentru care au fost sacrificate de către proprietar, iar la data controlului, în exploatație am identificat 23 de găini, 6 păuni, 4 gâşte și 17 rațe. În exploatație nu s-au constatat semne clinice de boală, specifice unei boli infecto-contagioase şi nu s-a semnalat o creştere a morbidității (n.r. îmbolnăvirilor) și mortalitații în localitate și în împrejurimi”, a informat dr. Dorin Enache, adăugând că nu există exploatații comerciale în zonă.

Măsuri luate de urgenţă

Pe lângă faptul că au informat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi DSVSA-urile învecinate cu privire la situaţie, inspectorii braşoveni au activat Unitatea Locală de Sprijin pentru Combaterea Bolilor Ucea de Jos din focarul de boală şi a fost întocmit un plan de măsuri pentru combaterea şi prevenirea extinderii bolii. Astfel, pe 19 ianuarie a fost limitată mişcarea păsărilor din gospodăria respectivă, iar pe 22 ianuarie întregul efectiv de păsări a fost eutanasiat şi incinerat, apoi au fost efectuate dezinfecţii. Pentru siguranţă, curtea a fost securizată şi s-a stabilit o zonă de protecţie de 3 kilometri şi una de supraveghere de 10 kilometri în jurul focarului.

Exploataţiile profesionale din judeţ au fost informate cu privire la caz şi s-a impus întărirea măsurilor de biosecuritate. Mişcarea efectivelor de păsări este interzisă fără notificarea şi aprobarea DSVSA Braşov.

Fondurile de vânătoare au fost atenţionate să monitorizeze efectivele de păsări sălbatice şi să anunţe dacă intervin modificări în starea lor de sănătate. Date fiind circumstanţele, expoziţiile de păsări sunt interzise în această perioadă pe teritoriul judeţului Braşov.

„În continuare, monitorizăm starea de sănătate a păsărilor în aceste zone, inclusiv prin recoltarea de probe de sânge (în special de la palmipede), pentru detecția de anticorpi virali”, a conchis directorul DSVSA Braşov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare