Turism

Trasee de week-end: Popasul Păsărilor

  • poza.jpg
  • rata.jpg
  • califar.jpg
 

Dacă, venind de la Brașov, la Rupea Gară apuci spre Homorod și Cața, urmând drumul ajungi în scurt timp la Sânpaul, un sat harghitean care aparține de comuna Mărtiniș. Ce-i de văzut acolo, care să merite deplasarea și petrecerea a cel puțin câtorva ore, într-un week-end? Satul se poate lăuda cu faptul că în zonă se exploata sare încă din antichitate, precum și cu niște urme ale unui castru roman, dar nu acesta este motivul recomandării nostre, ci un loc ce-și datorează existența unei inițiative de pe vremea comunismului. Chiar așa! Acum este cunoscut drept Popasul Păsărilor sau Refugiul Ornitologic și, prin Legea 5/2000, a fost declarat arie protejată, 10 hectare din areal constituind o  rezervație națională de tip avifaunistic ce aparține rețelei ecologice europene Natura 2000.

„Actul de naștere” datează din anii 1982-1985, când la Sânpaul a fost înființată o amenajare piscicolă pe mai mult de 200 de hectare, cuprinzând câteva lacuri. După căderea comunismului, amenajarea piscicolă a trecut prin avatarurile tranziției, finalmente fiind privatizată, sub lozinca „statul nu este un bun administrator”, care i-a făcut oameni pe mulți. De ce statul român nu este în stare – sau, mai degrabă, nu vrea – să fie un bun administrator, nu discutăm aici și acum…

Zona este de tip umed, semisărată (din cauza stratului de sare), iar microclimatul permite  dezvoltarea unei vegetații specifice mai degrabă Dobrogei. Astfel, pe malurile  heleșteielor și bălților putem întâlni stufărișuri și păpurișuri, iarba-sărată, bumbăcarița, albăstrica, plus câteva specii de orhidee sălbatice. Dealurile din apropierea lacurilor oferă un regal al florei sălbatice. Dar ceea ce face farmecul locului sunt păsările! La Paradisul Păsărilor au fost observate peste 240 de specii, dintre care 63 cuibăresc acolo. Zona este recunoscută, printre altele, ca fiind arealul cel mai dens populat cu berze din România. Se mai pot observa – în funcție de anotimp și de perioada din zi –  stârcul roșu, nagâțul, cormoranul mare și mic, cufundarul polar, corcodelul cu gât roșu, stârcul de noapte, stârcul galben, egreta, gâsca cu gât roșu, lopătarul, călifarul alb, eiderul (chiar o raritate în România), codalbul, uliganul pescar, prundărașul gulerat mic, rața sunătoare, eretele de stuf, vânturelul roșu, vânturelul de seară, prigoria, câteva specii de acvile (de câmp, de munte, țipătoare mică), șoimul dunărean, cocorul, ploierul auriu, becațina, sitarul, lupul de mare, striga, caprimulgul etc.

Există și o cărare tematică, precum și un punct de observare amenajat pe un deal între lacuri. 

Pasionații de pescuit au posibilitatea de a-și practica hobby-ul în condițiile impuse de administrația bălților și contra unei taxe.  Specii: crap, știucă, avat, caras, șalău, somn, plătică.

Dacă mai aveți timp și chef, la vreo 2 kilometri se găsește pădurea de castani comestibili (fructele, nu copacii!!) de la Crăciunel. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare