Sănătate

Ce este acneea, cum se manifestă în timpul sarcinii și care este impactul asupra fătului?

Acneea în timpul sarcinii poate fi o problemă neplăcută și stresantă pentru multe viitoare mămici. Această afecțiune a pielii poate să apară oricând, există mai multe tipuri de acnee cu manifestări diferite, motivele pentru care se evidențiază sunt frecvent legate de schimbările hormonale din sarcină și nu numai. Cu o rutină de îngrijire corespunzătoare, dar și cu ajutor de specialitate în unele cazuri, acneea în sarcină poate fi ținută sub control, iar fătul protejat. 

Explicăm în continuare în acest material ce este acneea, când apare în sarcină, care sunt cauzele și semnele care ar trebui să atragă atenția și care este impactul acesteia asupra fătului. 

Ce este acneea?

Acneea este o problemă comună de piele care apare și în sarcină. Deși poate fi deranjantă și inestetică acneea în sarcină poate fi tratată fără ca fătul să fie pus în pericol, soluțiile disponibile însă trebuie alese cu mare atenție tocmai pentru că unele pot conține substanțe cu risc de vătămare a viitorul copil. 

Așadar dacă ești însărcinată și ai acnee, ce poți face? Consultul dermatologic în cel mai scurt timp este varianta optimă. Specialistul va evalua severitatea acneei și va determina cel mai sigur și eficient tratament pentru tine și copil. De asemenea, măsurile de prevenție pot fi utile în reducerea riscului de apariție a acneei în timpul sarcinii. Acestea includ adoptarea unei rutine adecvate de îngrijire a pielii, menținerea unei diete echilibrate și sănătoase, evitarea stresului și utilizarea produselor cosmetice hipoalergenice, naturale. (1)

Cauzele apariției acneei în sarcină și manifestările specifice

Acneea este o afecțiune a pielii care apare atunci când porii sunt blocați cu sebum, celule moarte și bacterii. În sarcină acneea se prezintă sub forme diferite:

  • comedoane (puncte negre sau albe);
  • papule (umflături roșii);
  • pustule (umflături pline cu puroi);
  • noduli (umflături mari și dureroase sub piele).

În timpul sarcinii, acneea poate fi mai frecventă din cauza schimbărilor hormonale. Creșterea nivelului de hormoni androgeni poate determina creșterea producției de sebum, ceea ce poate duce la apariția acneei.

Predispunerea genetică și istoricul de acnee pot fi și ele factori care contribuie la apariția acneei în sarcină. Femeile care au avut acnee înainte de sarcină sau au un istoric familial de acnee sunt mai predispuse să experimenteze problema în timpul sarcinii.

Dieta și stilul de viață pot juca un rol important în apariția acneei în sarcină. Consumul de alimente bogate în grăsimi, zahăr și produse lactate poate influența apariția acneei în sarcină. De asemenea, stresul și lipsa somnului pot contribui la declanșarea afecțiunii. Adoptarea unei diete echilibrate și a unui stil de viață sănătos ajută la reducerea riscului de apariție a acneei în timpul sarcinii.

Utilizarea produselor cosmetice nepotrivite poate fi un alt factor care contribuie la apariția tulburării în sarcină deoarece pielea poate deveni mai sensibilă și reactivă la anumite produse cosmetice care conțin ingrediente chimice agresive sau iritante. (2), (3)

Impactul acneei în sarcină asupra mamei și fătului

Acneea în sarcină poate să se manifeste în zone variate ale corpului, pe față, gât, coate, abdomen și chiar pe spate. Acneea în timpul sarcinii poate afecta starea emoțională și stima de sine a femeii însărcinate, ceea ce poate crește nivelul de stres al mamei și poate avea un impact asupra fătului.

Tratamentele aplicate pentru diminuarea simptomelor acneei în sarcină, fără recomandarea medicului pot crește riscul de apariția a unor malformații congenitale și al altor probleme legate de dezvoltarea normală a fătului. De aceea este esențial să consulți medicul înainte de a urma orice tratament în sarcină. 

Alături de infecții ale pielii care pot să apară la viitoarea mamă cu acnee în sarcină, unele afecțiuni cutanate pot să se transmită și copilului la naștere, pielea sa sensibilă nefiind capabilă să se protejeze eficient, ceea ce ar putea conduce la complicații de sănătate pentru nou-născut. (2), (4)

Și după naștere mama poate să se confrunte cu acnee pentru care are prescripție medicală, dar trebuie avut în vedere faptul că unele produse pot interfera cu alăptarea naturală, medicul specialist fiind în măsură să ofere informații relevante în acest sens. (3)

Acest articol despre acneea în sarcină și impactul acesteia asupra fătului este strict informativ și nu poate înlocui un diagnostic avizat. De regulă, acneea nu afectează direct sănătatea fătului, dar este esențial să urmezi un tratament sigur, la recomandarea și sub supravegherea medicului specialist. 

Surse de informare: 

1. Pregnancy Acne – https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/acne-during-pregnancy-treatments-causes

2. Pregnancy Acne – https://www.whattoexpect.com/pregnancy/whose-body/acne.aspx

3. Pregnancy acne: How can you deal with it? – https://flo.health/pregnancy/pregnancy-health/pregnancy-acne

4. Management of severe acne during pregnancy: A case report and review of the literature – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5555287/

P


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare