Sănătate

Ce spune nutriționista Mihaela Bilic despre colesterol

Ce spune nutriționista Mihaela Bilic…

Colesterolul este o substanță din sânge esențială pentru organism, deoarece are rolul de a ajuta la producerea celulelor sănătoase.
Când are valori optime, colesterolul favorizează procesele de sintetizare a vitaminei D, de sintetizare a hormonilor și de digestie. De asemenea, protejează vasele de sânge și mușchii, prin transportul lipidelor și contribuie la dezvoltarea și cicatrizarea țesuturilor.

„Nu contează colesterolul total, important este să avem HDL-ul mare!
Chiar dacă în nutriție colesterolul are o reputație proastă, el este o formă de grăsime esențială vieții și are numeroase funcții importante în organism. Colesterolul intră în structura sărurilor biliare, a hormonilor, a creierului și a vitaminei D. Trebuie știut că alimentația furnizează doar 20% din colesterolul din sânge, cea mai mare parte fiind sintetizat intern, de către ficat.


Există 2 tipuri de colesterol:
-LDL sau colesterol «rău», o moleculă mare și ușoară, bogată în colesterol numită «cărăușul de aprovizionare», ea transportă colesterolul de la ficat la celule și îl depune pe pereții arterelor.
-HDL sau colesterol «bun», o moleculă mică și grea care duce înapoi la ficat colesterolul în exces din celule, pentru a fi eliminat/refolosit (cărăușul de curățare).

Creșterea fracției LDL peste 160mg/dl și a colesterolului total peste 250mg/dl mărește riscul de boli cardiovasculare. În schimb fracția HDL are rol protector, cu cat nivelul ei este mai mare, cu atât e mai bine (minim 40 mg/dl)”, a explicat medicul nutriționist.

Riscul de boli cardiovasculare este evaluat în funcție de raportul LDL/HDL și este considerat satisfăcător dacă valoarea este mai mică sau egală cu 4,5 – conform sursei citate.

„Obiectivul trebuie să fie nu atât scăderea nivelului de LDL-colesterol, cât creșterea celui de HDL. Un nivel al HDL-ului mai mare de 80mg/dl oferă protecție cardiovasculară indiferent de valoarea colesterolului total și a LDL-colesterolului”, a explicat Mihaela Bilic.


Colesterolul există exclusiv în produsele de origine animală: carne, mezeluri, brânzeturi, ouă, unt. Impactul dietei asupra nivelului colesterolului din sânge este de numai 10%. Consumul de alcool, fumatul și sedentarismul au impact negativ major asupra nivelului colesterolului, mult mai important decât consumul de grăsimi animale.


O dietă bogată în fibre (cereale integrale, leguminoase și legume), cu aport mare de calciu (produse lactate cu maxim 10% grăsime), pește gras si fructe oleaginoase (semințe, nuci, alune) are efect pozitiv asupra colesterolului. Și evitarea consumului excesiv de alcool și eliminarea fumatului au ca rezultat un nivel optim al colesterolului din sânge.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare