Sănătate

BRAȘOV. Cel mai avansat tratament al cancerelor abdominale

  • HIPEC la Spitalul Sf. Constantin_194958.jpg
 

Spitalul Sf. Constantin din Brașov organizează Simpozionul cu participare internaţională „Chirurgia citoreductivă şi Chimioterapia hipertermică intraperitoneală (HIPEC)”. Prima zi a simpozionului (partea de prelegeri) va fi găzduită de sala de Conferinţe a Hotelului Alpin din Poiana Braşov, iar în cea de-a doua zi, intervenţia CRS/HIPEC cu transmisie live in sala de conferinţe, va avea loc la Spitalul Sf. Constantin, Str. Iuliu Maniu 49 (foto 1).

În termeni medicali, tratamentul poartă numele de „HIPEC” (foto 2), dar în termeni uzuali, este cea mai avansată intervenție chirurgicală din lume, pentru tratarea cancerelor abdominale, respectiv a „carcinomatozei peritoneale”. „La ora actuală, în România, singurul centru medical care efectuează acest tip de intervenții ca activitate de rutină, începând din 2013, este spitalul Sf. Constantin din Brașov. Din acest motiv, ne-am dorit să organizăm un simpozion cu participare internațională, în perioada 29-30 septembrie 2015, pe tema tratării cancerelor abdominale, fie ele și  în stadiul de metastază”, a explicat dr. Bogdan Moldovan, șef al secției de chirurgie a Spitalului Sf. Constantin.

Evenimentul va culmina în 30 septembrie printr-o demonstrație live de HIPEC, efectuată de prof. Marcello Deraco. Prof. Deraco este unul dintre pionierii acestei tehnici chirurgicale la nivel european și deține una dintre cele mai importante cazuistici din lume. Operația va avea loc la spitalului Sf. Constantin din Brașov și va fi efectuată de o echipă italo-română condusă de profesorul Deraco și de dr. Bogdan Moldovan.

Evenimentul, ce se va întinde pe durata a două zile, este organizat în parteneriat cu Universitatea Transilvania din Braşov, va fi creditat de către Colegiul Medicilor şi Ordinul Asistenţilor din România şi aduce împreună personalităţi de renume în domeniu, reprezentanţi ai centrelor de chirurgie oncologică din Milano (Prof. Marcello Deraco) şi Geneva (Prof. Frederic Ris), medici chirurgi, oncologi, ginecologi din principalele centre chirurgicale din România, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi CNAS, precum şi pacienţi care au beneficiat de procedura HIPEC la Spitalul Sf. Constantin.

Detalii și statistici despre procedura HIPEC

Spitalul Sf. Constantin din Braşov a lansat în iunie 2013 un proiect unic în Romania şi în Europa de Est: „Chimioterapia Hipertermică Intraperitoneală” (CHIP-HIPEC) dedicată pacienţilor cu tumori abdominale avansate, extinse la seroasa peritoneală, ce realizează aşa-numita „carcinomatoză peritoneală”. Operaţia presupune îndepărtarea chirurgicală a tuturor maselor tumorale abdominale, urmată de instilarea în abdomen a unui citostatic (selectat în funcţie de tipul de cancer) ce se recirculă printr-o tubulatură sprecială folosind o pompă de circulaţie extracorporeală ce realizează şi încălzirea lichidului la 41-42 de grade. Această combinaţie de citostatic şi temperaturi înalte are un efect antitumoral extrem de important.

Chimioterapia hipertermică intraperitoneală este una dintre cele mai complexe intervenţii din chirurgia abdominală, necesitând de cele mai multe ori deschiderea larga a abdomenului. Fideli principiilor introduse înca de la debutul activitaţii braşovene, ce a permis realizarea a peste 8 tipuri de operaţii minim invazive în premieră naţională, chirurgii Spitalului Sf. Constantin au adaptat această operaţie „maxim invazivă” la „chirurgia minim invazivă” laparoscopică.

Rezultatele de mai jos sunt raportate la cazurile de cancer abdominal operate prin HIPEC la spitalul Sf. Constantin, în ultimii 3 ani.

•           Stoparea bolii în urma intervenției este prezentă în peste 50% din cazuri;

•           Primul caz de HIPEC operat în România a fost și cel mai în vârstă caz din Europa (78 de ani), medicii reușind o premieră medicală la nivel european;

•           Până în prezent, la spitalul Sf. Constantin au fost operate 37 de cazuri, 20 dintre acestea doar în 2015;

•           Rata de supraviețuire a pacienților a crescut cu până la 80%.

Spitalul Sf. Constantin reprezintă o alternativă viabilă pentru un număr mare de pacienți în căutare de servicii medicale la nivel internațional, asigurate de un personal calificat și amabil, într-un mediu sigur și confortabil. Spitalul Sf. Constantin pune la dispoziția  pacienților toata gama de servicii medicale specifice unui spital regional, precum și câteva domenii de excelență, care îl diferențiază de alte unități medicale, atât la nivel regional, cât și național.

Instituția dispune de un total de 200 de angajaţi, trei săli de operație multifuncționale și 79 de paturi. 12 secţii cu saloane pentru spitalizare continuă, o secţie ATI (Anestezie-Terapie Intensivă) cu 13 paturi şi un Centru de Audiologie şi Protezare auditivă. Aparatura utilizată în această unitate este de top, produsă de lideri mondiali în domeniu: Karl Storz, Zeiss, Draeger, General Electric, ValleyLab, Getinge, Stryker, Coblation.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare