Sănătate

Asociațiile de pacienți denunță… ieftinirea medicamentelor

 

Asociațiile reprezentative ale pacienților şi cele din industria farmaceutică avertizează că noua politică de prețuri pusă în dezbatere publică de Ministerul Sănătății ignoră cu totul interesul pacienților.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat într-o conferinţă de presă că vor fi ieftinite majoritatea medicamentelor emise pe bază de reţetă, în trepte, cel mai probabil începând din primul trimestru al anului viitor. „Ieftinim majoritatea medicamentelor în România, o facem în trepte pentru a evita o nouă criză a medicamentelor. Astăzi avem pacienţi care rămân fără medicamente, chiar dacă au tot dreptul la ele. Sunt medicamente pentru care nu există alternative terapeutice. Doar în ultimul an, Ministerul Sănătăţii a primit notificări că vor fi retrase 1.057 de produse medicamentoase din România. Politica de preţ a făcut ca în ultimul an unele medicamente să ajungă atât de ieftine, încât o parte dintre producători să nu le mai aducă în România şi atunci pur şi simplu dispar din spitale, din farmacii. Vom introduce o ieftinire în trepte a medicamentelor ieşite de sub patent”, a explicat ministrul.

Medicamentele compensate 100% vor avea un alt regim de preţ

Astfel, medicamentele care au ieşit de sub patent vor fi ieftine cu 10% în primul an, cu încă 10% în al doilea an, cu încă 15% în al treilea an, ajungându-se în trei ani la o ieftinire de 35%. „Vom avea grijă de medicamentele esenţiale – acelea despre care OMS spune că ar trebui să se găsească oriunde, din Siberia până în Sahara. (…) Vorbim de medicamente ieftine, generice, medicamente pe care dorim să le avem în România şi credem că acest lucru este esenţial. Pentru medicamentele compensate 100% de către CNAS vom avea un alt regim de preţ. Vorbim despre 56 de medicamente, adică aproximativ 5% din totalul existent în România. Când spun medicamente, spun denumiri comune internaţionale, nu mă refer la fiecare formă a unui medicament. (…) Termenul pentru recalcularea preţului va fi discutat împreună cu ceilalţi parteneri. Noi credem că fezabil este să se facă acest lucru în primul trimestru al anului viitor. Reglementările statului român se referă strict la medicamentele care sunt emise pe bază de reţetă. Medicamentele pe care mergem singuri şi ni le cumpărăm din farmacie au un preţ care nu este reglementat, nu a fost reglementat prin ordinul de ministru, nu va fi reglementat prin HG care stabileşte preţul maximal pentru medicamente eliberate pe bază de reţetă”, a adăugat Vlad Voiculescu.

Alertă pentru stocurile în scădere

O altă măsură care va fi luată vizează introducerea obligaţiei pentru farmacii şi pentru distribuitori să raporteze zilnic stocurile de medicamente compensate într-un sistem electronic. „Altă problemă este că medicamentele care sunt mai ieftine în România sunt luate din România de anumite firme şi exportate în alte ţări din Europa, ca Germania, Franţa, Anglia. Unii realizează profituri bune în felul acesta, dar pacienţii români rămân câteodată fără medicamente. Astfel, noi toţi pierdem din cauza acestui export paralel, care de altfel este un proces perfect legal în Europa şi pe care nu putem să îl oprim. Atunci când pacienţii rămîn fără medicamente, este un proces perfect imoral. Este imoral ca medicamentele românilor să fie luate din România şi duse în alte ţări. (…) Soluţiile pe care le găsim pentru această problemă sunt: pe de o parte, să avem grijă ca medicamentele esenţiale să fie disponibile în România, (…) pe de altă parte, pregătim o măsură implementată printr-un ordin de ministru şi printr-o soluţie informatică. Este vorba despre introducerea obligaţiei pentru farmacii şi pentru distribuitori să raporteze zilnic stocurile de medicamente compensate într-un sistem electronic. În cazul scăderii stocurilor sub un anumit prag, MS şi ANMDM vor primi alerte şi vor putea solicita farmaciei sau distribuitorului respectarea obligaţiei de serviciu public prevăzut în lege”, a susţinut Vlad Voiculescu. Ministrul a spus că miercuri va fi făcut public proiectul care vizează aceste modificări.
O altă măsură care va fi adoptată se referă la realizarea unui website ca instrument esenţial pentru a constata lipsa unor medicamente, site care se va numi www.medicamentelipsa.ro. „Dacă vorbim despre lista medicamentelor esenţiale compensate 100% în România, vorbim de 56 de produse esenţiale. Mai bine de jumătate dintre ele au preţuri sub 50 de lei. 31% dintre ele au un preţ sub 25 de lei. Sunt doar 10 produse care au preţ de peste 1.000 de lei. Impactul pentru pacient va fi zero. Ele sunt deja compensate 100%. Impactul pe bugetul de stat va fi de asemenea zero, pentru că există taxa clawback”, a adăugat ministrul Sănătăţii. El a ţinut să precizeze ca taxa clawback va rămâne neatinsă pentru „acest moment”.

„N-au avut curajul să ia deciziile corecte”

Cu toate aceste precauţii, măsurile corectoare propuse în noua metodologie nu aduc nici o îmbunătățire, din contră, accentuează criza medicamentelor şi agravează starea de sănătate a populației României generând dispariția unui număr şi mai mare de medicamente de pe piață, în acelaşi timp accesul la medicamentele nou introduse în lista de compensate fiind blocat prin lipsa protocoalelor terapeutice, spun reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi.

Recent propusa metodologie impune în continuare scăderea prețului medicamentelor sub minimul european şi, deşi este o scădere etapizată, consecințele vor fi aceleaşi. Accesul pacienților la medicamente va fi din ce în ce mai limitat, în timp ce la bugetul de stat nu se va realiza nici o economie. Metodologia de prețuri impune ca prețul medicamentelor să fie la nivelul minimului european calculat prin raportare la 12 țări europene. În anul 2015, a fost introdus articolul 8.1 care reglementa referențierea prețului medicamentelor originale la prețul medicamentelor generice, ceea ce ar fi condus la o scădere de 35% sub minimul european deja stabilit şi, implicit, la dispariția medicamentelor de pe piață. Deşi temporizată, actuala metodologie de calcul nu rezolvă problema. „Ne confruntăm cu o criză a medicamentelor fără precedent. Autoritățile au uitat că orice măsură în domeniul Sănătății trebuie să fie în beneficiul pacienților români. La nivel declarativ le pasă şi iau măsuri, dar de fapt măsurile rămân doar pe hârtie şi medicamentele tot nu ajung la pacienți. Medicii nu pot prescrie medicamentele nou incluse pe lista de compensate pentru că nu au fost scrise protocoalele, iar pacienții îşi caută cu disperare medicamentele în țările vecine. Primim zilnic zeci de strigăte de ajutor prin call-center-ul nostru, dar nici noi nu îi putem ajuta”, spune braşoveanul Cezar Irimia, preşedinte al Alianței Pacienților Cronici din România (APCR) şi la Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

„După ce Guvernul şi Ministerul păreau că au înțeles esența problemei, faptul că prețurile mici duc la lipsa medicamentelor, se pare că n-au avut curajul să ia deciziile corecte. Suntem de-a dreptul dezamăgiți şi ne temem pentru viitorul nostru”, a spus şi Radu Gănescu, preşedintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).

La rândul său, Rozalina Lăpădatu, preşedintele Institutului pentru Dezvoltare în Sănătate şi Educație (IDSE): „Nu înțelegem care este îmbunătățirea adusă de metodologia recent propusă de autorități. În continuare se vorbeşte de scăderea prețurilor sub minimul european deja impus ceea ce înseamnă că toate riscurile privind dispariția medicamentelor de pe piață rămân neschimbate. De fapt, se înlocuieşte o incertitudine cu certitudinea că nu există nici o şansă să stopăm dispariția medicamentelor de pe piață”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare