Politic

Pentru că ar fi stat în calea proiectelor pe infrastructură, ONG-urile au fost scoase de pe lista entităților care să se ocupe de protecția mediului

 

„Cenzură şi aservire pentru experţii care protejează natura!”, asta consideră Coaliţia Natura 2000 că se întâmplă, în urma unei ordonanțe de urgență care elimină organizațiile neguvernamentale de la acțiunile de protejare a mediului. 

Prntr-un comunicat de presă, Coaliția Natura 2000 a transmis că priveşte cu îngrijorare decizia Guvernului României de a înlătura rangerii, biologii, ecologii şi silvicultorii din managementul ariilor naturale protejate.

La iniţiativa Ministerului Mediului, Guvernul a votat joi, printr-o ordonanţă de urgenţă, modificarea cadrului legislativ al ariilor protejate*, eliminând organizaţiile non-guvernamentale din lista entităţilor care au grijă de natură. Deşi este legală, decizia a fost luată „pe repede înainte”, fără o consultare prealabilă, fără ca autorităţile centrale să poată justifica natura urgenţei.

Purtătorul de cuvânt a Guvernului a declarat ulterior că „foarte mulţi custozi au creat probleme în realizarea proiectelor de infrastructură”, însă justificarea nu este susţinută de date, după cum au afirmat cei de la Coaliția Natura 2000, care au mai precizat că, în mod discreţionar, RNP Romsilva va rămâne administrator în ciuda conflictelor de interese privind exploatarea în parcuri naţionale.

„Într-o democraţie matură, această decizie ar fi produs bucurie, arătând că statul doreşte să îşi asume protecţia naturii. În România zilelor noastre însă, această decizie trădează cenzurarea sau/şi înlăturarea experţilor independenţi care au supravegheat timp de 18 ani pentru ca natura să nu fie distrusă. Adevărul este că organizaţiile non-profit şi non-politice de mediu au adus în atenţia presei şi publicului larg cazuri precum Roşia Montană, Râul Alb sau Defileul Jiului”, a declarat Liviu Cioineag, directorul executiv al Federaţiei Coaliţia Natura 2000.

Numai în ultimii 5 ani, Coaliţia Natura 2000 România a documentat peste 50 de cazuri de încălcare a legislaţiei ariilor protejate, în care funcţionari din structurile statului au „facilitat” avizarea proiectelor cu impact. 

Sursa citată a subliniat că, odată cu preluarea ariilor protejate de la ONG-uri, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate va monopoliza şi „avizul custodelui”, un filtru birocratic care făcea diferenţa între proiectele prietenoase cu mediul şi cele distructive.

„Acest aviz va fi eliberat dintr-un birou lipsit de expertiză în biodiversitate existând riscul de a fi redactat după considerente politice şi nu de mediu. Astfel, Guvernul scoate de la masa discuţiilor administratorii independenţi, care veghează ca dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea economică în ansamblu în ţara noastră să se facă asigurând în acelaşi timp condiţii de viaţă de calitate pentru oameni. Ariile protejate sunt esenţiale pentru o dezvoltare durabilă a comunităţilor rurale. Pierderile de mediu şi schimbările climatice ne afectează pe toţi indiferent de opiniile politice, vârstă, venituri sau categorie socială”, se arată în comunicatul citat.

Coaliţia Natura 2000 face apel pentru menţinerea actualului sistem de management şi îşi oferă sprijinul până când ANANP va avea capacitatea tehnică de a proteja natura. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare