Politic

BRAȘOV. Tineri diplomați străini îi aduc un omagiu lui Titulescu

 

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, va participa astăzi la deschiderea celei de-a XXIV-a ediţii a Cursurilor Internaţionale „Nicolae Titulescu” pentru tineri diplomaţi, care  se va desfăşura timp de o săptămână la Poiana Braşov. Evenimentul va debuta la ora 11.30 cu slujba de Te Deum la mormântul ilustrului diplomat român Nicolae Titulescu, aflat în curtea Bisericii Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului, unde, alături de reprezentanţii autorităţilor locale şi în prezenţa tinerilor diplomaţi români şi străini şi al autorităţilor locale şi judeţene, va fi adus un omagiu marelui om politic. Programul de diplomaţie publică „Cursurile Internaţionale „Nicolae Titulescu” pentru tineri diplomaţi”, iniţiat de Ministerul Afacerilor Externe, a debutat în 1991, în semn de omagiu adus activităţii marelui diplomat şi om de stat. Programul se înscrie în seria momentelor de referinţă privind activitatea ministerului, care reflectă evoluţiile din politica externă a ţării şi, nu în ultimul rând, din societatea românească. Cursurile contribuie la dezvoltarea cunoştinţelor în sfera relaţiilor internaţionale şi a diplomaţiei, dar şi la aprofundarea anumitor cunoştinţe specifice privind cultura, tradiţiile şi politica externă din spaţiul românesc. Până acum, aproape 600 de tineri diplomaţi, mare parte dintre aceştia străini, au beneficiat de acest program de pregătire.

Te Deum la mormânt

Nicolae Titulescu, considerat cel mai mare diplomat român, a fost ministru al justiţiei, al finanţelor, ministru de externe, ambasador în Anglia şi Franţa, preşedinte al Ligii Naţiunilor (actuala ONU), iar în anul 1935 a fost propus pentru Premiul Nobel pentru pace. Nemulţumite de politica sa externă, ce punea accent pe unitatea şi independenţa României, cercurile politice profasciste şi guvernele Germaniei şi Italiei au făcut presiuni pentru înlăturarea lui. În 1936, regele Carol al II-lea l-a îndepărtat din guvern, unde ocupa portofoliul de la externe. Titulescu a plecat în exil, în  Elveţia, apoi în Franţa, la Cannes, unde a şi murit, în 17 martie 1941, când împlinea 59 de ani. Deşi s-a născut în Oltenia, tot în 17 martie (4 martie, pe stil vechi), prin testamentul scris în anul 1940, cerea să fie înmormântat „la poalele Tâmpei, pe o alee între brazi, undeva mai deoparte. Prietenii mei de la Braşov îmi vor găsi locul. Tache Ionescu la poalele Bucegilor,  eu la picioarele lui, la poalele Tâmpei… Aparţin Bisericii Ortodoxe Române”. În ciuda dorinţei exprese de a fi înmormântat la Braşov, timp de cinci decenii, corpul său neînsufleţit a rămas în Franţa, de unde a fost adus la Braşov, abia în anul 1992. Ulterior, de la Marsilia au fost aduse şi osemintele soţiei, Ecaterina Titulescu, fiind depuse în acelaşi mormânt din Şchei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare