Politic

BRAȘOV. Scandal între Protecția Consumatorului și Primărie din cauza parcărilor supraetajate

 

Funcţionarii din Primăria Braşov s-au trezit zilele trecute cu o echipă de control pe cap, fiindu-le solicitate documentele în baza cărora îşi desfăşorară activitatea cele două mari parcări supraetajate administrate de municipalitate, respectiv parcarea „Regina Maria” de lângă Spitalul Militar şi parcarea din Poiana Mică, precum şi Centrul de Agrement din Poiana Braşov. Toate sunt investiţii realizate cu fonduri europene. 

Trecem peste faptul că acţiunea de verificare nu a fost una liniştită, silenţioasă, uneori fiind ridicate vocile de ambele părţi. Una peste alta, atât cei din Primărie, cât şi cei de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Braşov, ca autoritate de control, au avut ca argument legea, aceeaşi în speţă, doar că abordată diferit.  

Municipalitatea este de părere că nu are nevoie de autorizaţie de funcţionare atâta timp cât investiţiile îi aparţin şi de pe urma obiectivelor menţionate nu se obţine profit. Reprezentanţii Protecţiei Consumatorului văd altfel lucrurile, considerând că orice entitate care desfăşoară o activitate comercială care produce venituri, trebuie să se supună autorizării. 

Din partea municipalităţii, în asentimentul primarului George Scripcaru, am primit următorul răspuns oficial: „Cele trei obiective nu fac obiectul Ordonanţei de Guvern nr.99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă. Cu privire la activitatea celor două parcări menţionăm că acestea aparţin de Primăria Braşov, iar sumele încasate de la cei care folosesc locurile de parcare puse la dispoziţie de municipalitate se transformă în venituri la bugetul local, drept pentru care ele nu fac obiectul circuitului comercial supus autorizării. Nici ceea ce se întâmplă la Centrul de Agrement din Poiana Braşov nu se încadrează în reglementările OG 99/2000, tarifele practicate acolo fiind stabilite de Consiliul Local şi direcţionate, de asemenea, la bugetul local”.

Primarul George Scripcaru a precizat că este vorba despre obiective realizate din fonduri europene care, prin natura investiţiei şi a ghidului de finanţare, au ca scop „neobţinerea de profit pe o perioadă de cinci ani. Nu putem vorbi de profitabilitate şi de un act de comerţ în toată regula. Noi am respectat toate condiţiile stabilite în contractul de finanţare”. 

Şeful CJPC Braşov, Sorin Susanu, a replicat: „În momentul de faţă, cercetările acestor aspecte sunt în derulare şi vom avea o concluzie finală după analizarea tuturor documentelor. În oricare din situaţii, domnul primar trebuie să înţeleagă că legea este valabilă şi pentru dânsul şi, indiferent de modul în care încearcă să evite anumite prevederi legale, măsurile pe care le voi aplica vor fi aceleaşi, inclusiv pentru dânsul, la fel ca pentru oricare agent economic care încalcă legea. În cel mai scurt timp voi reveni cu toate informaţiile necesare atât despre cazurile prezentate, cât şi în legătură cu alte cercetări pe care le avem în desfăşurare referitoare la modul în care municipalitatea respectă sau nu prevederile legale”.  


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button