Politic

BRAȘOV-RÂȘNOV. Sătul de licitații eșuate, primarul Liviu Butnariu și-ar dori și negocieri directe cu executanții de lucrări edilitare

 

Licitații peste licitații pentru aceeași investiție, din cauza lipsei ofertanților, ceea ce duce la întârzieri în realizarea proiectelor de infrastructură propuse și promise comunităților din care fac parte. Cu situații de acest gen se confruntă administrațiile locale, motiv pentru care și-ar dori să aibă permisiunea de a purta și negocieri directe cu unii executanți de servicii.

Nici Râșnov nu face excepție, după cum ne-a semnalat primarul orașului, Liviu Butnariu, în conferința de presă susținută joi la sediul PNL Brașov. 

Pe lângă tăierile de fonduri operate de guvern, instabilitatea legislativă și procedurile birocratice mari consumatoare de timp și nervi, una dintre problemele serioase cu care se confruntă administrația locală în derularea proiectelor de interes comunitar este dificultatea de a contracta servicii și lucrări. În nu puține cazuri, pur și simplu nu se depun oferte, nu se răspunde anunțurilor de participare lansate de autoritățile contractante. Iar în cazul proiectelor mai mici pe partea de infrastructură șansele de a le contracta sunt extrem de reduse. Ca primari, suntem, practic, de multe ori în situația de a ne ruga, pur și simplu, de firme care au mai executat lucrări sau care au în derulare câte un proiect de anvergură în unitățile noastre administrativ-teritoriale să depună oferte și pentru proiecte mai mici sau să răspundă anunțurilor de participare pentru altele”, a declarat Butnariu.

El a enumerat și invocate de firme, în principal două: „În principal, lipsa resursei umane, lucru pe undeva de înțeles, dacă ne uităm la faptul că numai anul trecut au plecat oficial din România peste 200.000 de persoane, în imensa lor marea lor majoritate oameni activi pe piața muncii. Alt motiv ar fi că nu răspund la lucrări mai mici, probabil din cauză că la acestea câștigurile sunt reduse și, dacă mai au și alte lucrări, intervine din nou chestiunea lipsei de personal, mai ales calificat”.   

 

Doar a patra oară afost cu noroc

Primarul liberal a exemplificat apoi cu câteva invetiții din Râșnov oarecum ratate la primele strigări pe site-ul de licitații. 

Pentru proiectul de reabilitare și extindere a sistemului de alimentare cu apă din Râșnov, constând în servicii de proiectare tehnică, execuție lucrări și asistență tehnică, în valoare totală estimată de 5.100.289 de lei, plus TVA, am publicat pe platforma electronică de aschiziții publice SICAP anunț de participare în data de 10 iulie 2018. Nu a fost depusă nici o ofertă. Am publicat din nou, în data de 25 iulie. Nu au fost depuse oferte. Am mai încercat o dată, pe 9 august. Nu au fost depuse oferte. O nouă publicare pe SICAP, în 5 septembrie. De această dată, am avut noroc: s-a depus o singură ofertă, din partea unui operator economic, liderul unei asocieri de firme. De notat că încă doi agenți economici au anunțat doar intenția de a participa la licitație, fără a depune, însă, și oferte”, a relatat edilul râșnovean.

Un alt exemplu este cel pentru proiectarea și execuția unui sistem de iluminat public în cartierul ISR, cu o valoare estimată de 441.070 de lei, plus TVA. Anunțul a fost publicat pe SICAP prima oară în 13 aprilie 2018. Nu au fost depuse oferte până la data anunțată, apoi a fost republicat  în 19 aprilie. Tot nu au fost depuse oferte. La a treia încercare, pe 27 aprilie, a fost depusă o singură ofertă, a unui operator cu care, după faza de evaluare, s-a și încheiat contract.

 

Chinuială birocratică și pentru restaurarea cetății 

Un alt caz edificator, spun eu, în această privință este cel al unui proiect de suflet al nostru, al râșnovenilor și pentru care noi, administrația orașului,ne-am zbătut mult pentru a-l depune și a obține finanțare. Este vorba despre proiectul de restaurare, conservare și valorificare durabilă a Cetății Râșnov (incinta de vest) și crearea infrastructurii conexe. Prima documentație de atribuire pentru servicii de proiectare tehnică și asistență tehnică pe parcursul derulării lucrărilor, cu o  valoare estimată  de 264.000 lei fără TVA, a fost transmisă către Agenția Națională pentru Achiziții Publice, pentru verificare, în data de 28.08.2017 și a fost acceptată abia după două luni, în 30.10.2017. În data de 17.11.2017 a fost anulată, din cauză că nu a fost depusă nici o ofertă. A doua documentație de atribuire pentru aceleași servicii a fost transmisă către ANAP, pentru verificare, în 20.11.2017 și acceptată în 27.11.2017. În data de  12.12.2017 a fost anulată și aceasta, din aceeași cauză: nu a fost depusă nici o ofertă. Din acest motiv s-a luat decizia de a se comasa investițiile, iar în data de 28.12.2017 s-a transmis către ANAP o altă documentație de atribuire, care conține proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări, cu o valoare estimata de  12.519.961,91 lei fără TVA. Aceasta a fost acceptată în data de 14.02.2018 de către ANAP, termenul de depunere a ofertelor fiind 30.03.2018. S-au înscris la această procedură 5 participanți, din care doar 3 operatori economici au depus oferte. După parcurgerea tuturor etapelor de evaluare a ofertelor, conform Legii nr. 98/ 2016 (cu solicitari de clarificări și răspunsuri la acestea) contractul s-a semnat în data de 06.08.2018 cu asocierea al cărei lider este Romconstruct Group SRL”, a aminit Butnariu.

Primarul din Râșnov și-a încheiat expunerea precizând că astfel de situații, care nu reprezintă cazuri izolate, generează stres și frustrare la nivelul administrației locale, consumă mult timp în mod inutil, țin blocați în proceduri funcționari care ar putea fi folosiți mai eficient și întârzie sau chiar poate face să eșueze proiecte necesare comunităților pe care le administrează.   


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button