Politic

BRAŞOV. Prefectura cere intensificarea controalelor pe lângă târgurile de animale, ca măsură pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane

 

Din analiza datelor privind evoluţia focarelor de pestă porcină africană (PPA) pe teritoriul României şi distribuţia acestora, mai ales pe zona S-E a ţării, rezultă că una din principalele cauze care au condus la răspândirea rapidă a bolii este mişcarea necontrolată a animalelor şi a cărnii de porc din zonele afectate, determinând proliferarea comerţului cu acestea.

În acest context, în perioada următoare, echipe mixte – fomate din reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov, ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov şi din partea Poliţiei locale – vor desfăşura controale riguroase mai ales în zonele în care se organizează, de regulă, târguri pentru vânzarea/cumpărarea de animale. La nevoie vor fi instituite filtre rutiere pentru controlul circulaţiei cărnii şi animalelor fără a fi prezent personalul sanitar-veterinar.

Spre sfârşitul acestei săptămâni, autorităţile menţionate îşi vor concentra atenţia pe zona Săcele-Tărlungeni-Budila.

Amintim că, după confirmarea de focare de PPA în judeţul Covasna, printr-o decizie DSVSA Braşov a fost interzisă, până la noi ordine, organizarea de târguri de animale pe raza judeţului Braşov, pentru diminuarea riscului ca virusul pestei porcine africane să se răspândească.

„Cu ocazia controalelor dorim identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor care efectuează activităţi de transport a animalelor sau comercializează ilegal produse agroalimentare de origine animală, provenite din importuri şi achiziţii intracomunitare sau fără documente de provenienţă. De asemenea, se verifică modul de respectare a legislaţiei privind sacrificarea şi comercializarea animelor, precum şi legalitatea din punct de vedere sanitar-veterinar a operaţiunilor derulate de societăţile comerciale care desfăşoară activităţi de valorificare a cărnii şi a subproduselor din carne. Este foarte importantă identificarea operatorilor economici în a căror activitate există riscul apariţiei şi propagării virusului”, a declarat prefectul Marian Rasaliu.

Până în acest moment, pe raza judeţului Braşov nu a fost semnalat nici un focar de PPA.

De menţionat este că PPA, cea mai periculoasă boală la porc pentru care nu există vaccin, virusul fiind extrem de puternic, are o rată a mortalităţii de 100%.

Acest virus nu afectează sănătatea omului, însă răspândirea bolii pe întreg teritoriul ţării poate genera pagube majore economiei naţionale şi implicaţii asupra securităţii alimentelor.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button