Lifestyle

Despre rochia de mireasă

  • rochie mireasa 3_236572.jpg
  • rochie mireasa 2_236570.jpg
 

Rochia de mireasă albă a apărut cu cca 2000 de ani în urmă, când miresele din Egiptul antic purtau mai multe rânduri de drapaje din materiale simple. Albul era culoarea de sărbătoare în Grecia, de aceea mireasa alegea rochia albă la nuntă ca un simbol al bucuriei.

La nunțile romane, miresele îmbrăcau rochii simple, albe, din materiale subțiri, moi, aducând astfel tribut lui Hymen, zeul fertilității și căsătoriei, despre care se credea că iubește în mod deosebit culoarea alb. Ceea ce este special pentru miresele din acele timpuri atât romane cât și elene este că fețele le erau acoperite cu voaluri colorate, ca semn al supunerii și devotamentului față de viitorul soț.

În secolele XV-XVI apare unul dintre primele documente oficiale care amintesc de rochia de mireasă albă a Annei de Bretania la căsătoria sa cu regele Louis al XII-lea al Franței. Margaret Tudor, fiica lui Henry al VI-lea, s-a căsătorit îmbrăcată într-o rochie de damasc alb tivită cu roșu-stacojiu – culoarea tradițională a familiilor regale. În anul 1612 prințesa Elisabeta, fiica lui James I, a purtat o rochie argintie, brodată cu perle, fir de argint și pietre prețioase.

Începând cu secolul al XVIII-lea și până la jumătatea secolului al XIX-lea, ținuta de nuntă devine mult mai bogată și complicată, miresele care aparțineau caselor regale alegeau materiale scumpe, culorile preferate fiind argintiu cu roșu. Victoria I a Regatului Unit a purtat, la nunta sa din 1840, o rochie albă din satin împodobită cu flori de portocal și dantelă delicată, această rochie fiind un model pentru generațiile viitoare.

La începutul secolului XX rochiile de mireasă erau legate de stilul victorian al rochiei de mireasă albă cu mâneci lungi, voal lung din cap până în picioare și de gulerul înalt ce îmbracă în întregime gâtul. Atunci pentru prima dată creatorii și producătorii de îmbrăcăminte confecționează pentru mirese serii mici de rochii „la gata”.

În România creatorii de rochii de mireasă consacrați sunt Laura Olteanu, Cătălin Botezatu, Ersa, Agnes Toma.

Tipuri de rochii de mireasă

Rochiile de mireasă sunt de mai multe feluri în funcție de model:

rochie de mireasă prințesă – cu corset și foarte voluminoasă în partea inferioară

rochie de mireasă sirenă – ce urmează linia corpului în partea superioară până la genunchi după care devine evazată

rochie de mireasă cu trenă – rochie ce se termină cu o trenă

rochie de mireasă baby doll – rochiile mulate până sub sâni, iar apoi largi

rochie de mireasă empire – este un tip de rochie regală, după cum îi spune și numele, cu talia ridicată, gen baby doll, imediat sub sâni, fusta este fluidă și cade imediat drept, nu foarte largă, dar lejeră, nemarcând talia în niciun fel

rochie de mireasă tip A – partea de sus a rochiei urmează linia corpului, iar partea de jos are forma liniei A


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare