Expres

[ViDEO] Update BRAŞOV. De ce nu se deschide pasajul spre Sânpetru? Ce spun oficialii

 

Aşa cum am relatat, circa 20 de localnici din Sânpetru au protestat astăzi vehement la Prefectura Braşov – unde prefectul Marian Rasaliu (video 2) organiza o conferință de presă cu reprezentanți ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi ai Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov -, nemulțumiţi de faptul că reprezentanții amână recepția pasajului care face legătura dintre Braşov şi comuna lor, cetățenii fiind nevoiți să parcurgă în plus 10 kilometri, deși distanța între cele două localități este de 3 kilometri.

„40 de oameni au murit, fiindcă pasajul nu a fost gata”

Oamenii acuză faptul că în lunile de amânare (pasajul face parte din tronsonul II al Ocolitoarei Braşovului, deschis din decembrie 2016) au murit oameni în accidente produse de aglomeraţia de pe ruta ocolitoare sau au fost localnici la care ambulanţele nu au ajuns în timp util pentru a-i salva. „40 de oameni ar fi putut fi aici cu noi, dacă dădeaţi drumul acestui pasaj”, a strigat un protestatar pe hol. Oamenii l-au înconjurat pe purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Şerbănescu (video 1), cerându-i insistent să le spună ziua în care se va da drumul circulației pe pasaj: „Este o bătaie de joc la adresa cetățenilor. Din luna aprilie ni se promite că se va deschide circulația pe acest pasaj. A trecut și aprilie și câteva zile din luna mai și nu s-a întâmplat nimic. Numai promisiuni și minciuni. Să ne spuneți aici, acum, când se va deschide pasajul”. Când au auzit: „a doua jumătate a lunii mai” sau „între 15 şi 31 mai”, protestatarii au luat foc.

Şi prefectul Marian Rasaliu s-a arătat foarte nemulțumit de nenumăratele amânări privind punerea în circulație a pasajului, el adăugând că de o lună și jumătate de când este prefect a constatat că există o lipsă de comunicare din partea CNAIR față de această problemă. „Ocup funcția de prefect de o lună jumătate, dar am constatat că există o lipsă de comunicare a CNAIR față de această situație. De aceea am luat hotărârea să-i invit la această conferință de presă. Oamenii trebuie să fie în cunoștință de cauză. Părerea mea este că darea în folosință a acestui pasaj trebuia să se întâmple de mai mult timp. Din punctul nostru de vedere, trebuie îndeplinite și respectate toate condițiile legale. Fiind vorba de bani publici, nu ne putem juca”, a punctat prefectul. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a încercat, totuşi, să calmeze spiritele: „În discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții CNAIR mie mi s-a spus că pasajul ar putea fi deschis în 15, 16 sau 17 mai. Asta mi s-a spus mie!”

Sunt neconformităţi la construcţie

Purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, a subliniat că dorința cetățenilor de a circula pe acest pasaj este justificată, și este aceeași cu a CNAIR, dar deocamdată sunt o serie de probleme pe care constructorul trebuie să le rezolve și apoi să facă recepția lucrării. „Săptămâna viitoare vom chema constructorul la București, pentru o nouă discuție plecând de la prezumția de bună credință a acestuia, și ne așteptăm să-și asume problemele foarte bine și în urma acceptării acestor probleme suntem dispuși, cu observațiile de rigoare, să semnăm documentul de recepție astfel ca pasajul să fie dat în folosință undeva la jumătatea lunii mai”, a spus Șerbănescu.
El a adăugat că în luna aprilie a mai fost o inspecție tehnică la pasaj și i s-a atras atenția constructorului despre problemele lucrării, iar atunci s-au primit asigurări din partea firmei respective că toate neconformităţile apărute vor fi corectate. Este vorba despre probleme la grinzile trotuarelor, la montarea parapeților, precum și suprabetonarea plăcilor de acces pe pasaj. „În orice proiect de acest gen primează siguranța. Nu este justificat ca statul român să facă cheltuieli pentru constructor. Vom cere și vom fi foarte fermi în solicitarea noastră de a se verifica permanent, inclusiv după ce se va semna documentul de recepție. Pasajul să fie monitorizat și să se intervină dacă se vor ivi probleme”, a explicat purtătorul de cuvânt al CNAIR.

Cinci luni de chin

Primarul localității Sânpetru, Ioan Rusu (video 3), a spus că înțelege nemulțumirile cetățenilor comunei, dar și a celor care tranzitează localitatea pentru că este vorba de timp, de banii folosiți în plus pentru combustibil, având în vedere că pentru a ajunge la Brașov trebuie parcurs în plus un traseu de 10 km. „Nu vreau să forțez nota, dar nici să fiu indiferent la ceea ce se întâmplă. Am ținut mereu legătura cu CNAIR și cu autoritățile locale pentru a grăbi darea în exploatare a acestui pasaj, extrem de important pentru circulație”, a afirmat primarul comunei.
Pasajul se află la intersecția DJ 103 și Tronsonul II al ocolitoarei Brașovului și face legătura între municipiul reședință și comuna Sânpetru. Pasajul face parte din tronsonul II al Ocolitoarei Brașovului care a a fost dublat pentru a se circula în regim de autostradă, și inaugurat în 16 decembrie 2016. Tronsonul II leagă DN11 Brașov—Bacău de DN13 Brașov-Tg-Mureș.

Citiţi şi:

BRAŞOV. Sânpetrenii au mutat protestul de la pasaj la Prefectură (FOTO şi VIDEO)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare